Sól himalajska – charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Wiele osób nie wyobraża sobie, żeby podczas gotowania nie używać soli. Bez niej potrawy nie mają smaku. Chlorek sodu jest potrzebny do transportu wielu substancji w naszym organizmie, dzięki czemu może on poprawnie funkcjonować. Uważa się jednak, że zwykła sól kamienna jest tak zwaną białą śmiercią. Jest ona pozbawiona wielu substancji odżywczych i sprzyja rozwojowi niektórych chorób, takich jak cukrzyca typu B, otyłość, nadciśnienie czy miażdżyca. Nie da się jednak nie solić, co więc robić? Alternatywą jest sól himalajska, która korzystnie wpływa na zdrowie.

Sól himalajska – charakterystyka

Sól himalajską uważa się za najzdrowszą na świecie. Pochodzi ona z Pakistanu, gdzie wydobywana jest ręcznie z głębokości 400-600 metrów. Sól nie jest poddawana rafinacji, w związku z czym zachowuje wszystkie wartościowe składniki odżywcze, których znajdziemy w niej aż 84; w tym najważniejsze dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: jod, cynk, żelazo ( które nadaje jej charakterystyczną różową barwę), magnez i wapń.

Sól wydobywana jest z miejsca, w którym kiedyś znajdował się ocean. Po jego wyschnięciu na dnie zebrał się osad, który pod wpływem ciśnienia krystalizował się w sól. W czasach, gdy powstawały różowe kryształki nie było jeszcze zanieczyszczeń, właśnie dlatego sól ta jest uznawana za tak zdrową.

Pierwiastki w soli himalajskiej przybierają postać małych cząsteczek i tworzą krystaliczną sieć, dzięki czemu są łatwo przyswajalne. W soli kuchennej pierwiastki – sód i jod są rozłożone chaotycznie, dlatego jej trawienie trwa dłużej i wymaga więcej czasu.

Sól himalajska – właściwości zdrowotne

Ze względu na dużą ilość pierwiastków, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu, soli himalajskiej przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych. Naukowcy uważają, że sól himalajska:

  • Pomaga w regulacji ciśnienia tętniczego krwi.
  • Oczyszcza powietrze.
  • Stosowana zewnętrznie może nawilżyć i odżywić skórę.
  • Wspomaga detoksykację organizmu.
  • Posiada właściwości alkalizujące, przez co wspomaga utrzymanie prawidłowego pH w komórkach.
  • Podwyższa poziom libido.
  • Pomaga przy pozbyciu się dokuczliwych skurczy mięśni.
  • Wzmacnia kości, dlatego polecana jest szczególnie małym dzieciom i osobom starszym.
  • Charakteryzuje się działaniem regulującym poziom cukru we krwi.
  • Wspomaga wchłanianie się substancji odżywczych z pożywienia.
  • Przez korzystny wpływ na nerki, może zapobiec wielu chorobom z nimi związanym.
  • Jest świetnym środkiem na zwalczanie stanów zapalnych.
  • Ułatwia zasypianie, w związku z czym powinni po nią sięgać wszyscy, którzy zmagają się z bezsennością.
  • Pozwala zachować młodość na dłużej, ponieważ opóźnia proces starzenia się komórek.
  • Wspiera nasze zatoki, chroniąc je przed infekcjami i pomagając w ich leczeniu.
  • Pomaga w zapobieganiu udarom mózgu.
  • Działa oczyszczająco na jelita.
  • Wspomaga detoksykację organizmu, usuwając z niego metale ciężkie.
  • Może wspomagać zapobieganie chorobom związanym z układem oddechowym.
  • Sprawdza się przy leczeniu uzależnień.


Sól himalajska

Sól himalajska – zastosowanie

Podstawowym zastosowaniem soli himalajskiej będzie dodawanie jej do potraw. Świetnie sprawdzi się przy doprawianiu sałatek czy innych zimnych przekąsek. Możemy dodawać ją także podczas gotowania, warto jednak pamiętać, że temperatura nie powinna przekraczać 42 stopni Celsjusza, ponieważ cenne pierwiastki zaczną się ulatniać.

Sól himalajską można stosować również zewnętrznie. Pomoże ona przy wielu dolegliwościach skórnych, reumatyzmie czy infekcjach ginekologicznych.

Najbardziej popularną metodą zewnętrznego stosowania soli himalajskiej jest kąpiel, podczas której związki mineralne przenikają do naszego organizmu w postaci jonów. Aby jednak taka kąpiel przyniosła oczekiwane rezultaty, należy wiedzieć, jak ją przygotować.

Na całą wannę wody – około 100-120 litrów potrzebne jest przynajmniej 1,2 kilograma soli. Temperatura wody nie może być przy tym ani za niska, ani za wysoka, optymalnie powinna wynosić 37 stopni. Do kąpieli nie powinno się dodawać żadnych dodatków. Z wanny powinniśmy wyjść po 30-40 minutach. Teraz wystarczy tylko osuszyć skórę ręcznikiem i cieszyć się jej odżywieniem i nawilżeniem.

Soli himalajskiej możemy używać również jako peelingu, ponieważ charakteryzuje się ona działaniem odkażającym i antybakteryjnym. Wybraną część ciała masujemy kryształkami soli przez 5 minut, a następnie spłukujemy peelingowane miejsce ciepłą wodą.

Soli możemy używać również do inhalacji. Wystarczy wsypać garść kryształów do naczynia z gorącą wodą, zakryć głowę ręcznikiem i wdychać opary przez kilkanaście minut.

Można również stworzyć roztwór z soli himalajskiej i źródlanej wody. Do naczynia z wodą wrzucamy kilka kryształów soli i czekamy aż się rozpuszczą. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy na dnie stworzy się osad, a kryształy nie będą chciały się rozpuszczać. Oznacza to, że solanka jest gotowa do użycia. Można nią przemywać zmiany trądzikowe, stosować jako krople do uszu, płukać bolące gardło czy przemywać stopy zakażone grzybicą. Sprawdzi się również przy łuszczycy skóry oraz chorobie lokomocyjnej. Przecieranie ciała chusteczką nawilżoną solanką będzie również dobrym sposobem na walkę z cellulitem.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.