Colostrum na zdrowie – co to takiego, jakie ma działanie i kiedy je stosować?
Colostrum – czym jest?
Colostrum to siara bydlęca, czyli młodziwo. Ma postać płynu wydzielanego przez gruczoły mleczne ssaków. Wydzielane jest ono w ostatnich dniach przed porodem i po porodzie przez płeć żeńską ssaków – mowa głównie o owcach, kozach i krowach. Matki karmią nim swoje nowo narodzone dzieci, co chroni dzieci przed infekcjami i podwyższa odporność. Colostrum znane jest również jako zastosowanie wśród ludzi, ponieważ wykazano, że colostrum ma szerokie działanie prozdrowotne. Do właściwości colostrum można zaliczyć miedzy innymi: obniżanie ciśnienia tętniczego, wzmacnianie szkliwa zębów i struktury kości, zapobieganie wrzodom żołądka, wpływem na łagodzenie objawów trądziku a przede wszystkim opóźnianie procesów starzenia. W skrócie można powiedzieć, że colostrum ma silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne a także znacznie podnosi odporność organizmu.
Co świadczy o sile colostrum?
Sama nazwa colostrum nie mówi wiele a tym bardziej nie wyjaśnia, dlaczego colostrum ma tyle ważnych właściwości. O sile colostrum świadczą bowiem jego składniki. Colostrum bogate jest w aż ponad 250 składników, których naturalne stężenie jest bardzo wysokie i niemożliwe do znalezienia w innych naturalnych składnikach. Główną rolę w colostrum spełniają białka wzmacniające odporność organizmu. Bardzo znaczące są zatem:
- Laktoferyna
- Lizozymy
- Laktoperoksydazy
- Immunoglobuliny
Inne substancje zawarte w colostrum to: węglowodany, tłuszcze, hormony wzrostu a także pochodne kwasów nukleinowych. Dodatkowo colostrum zawiera wiele witamin, głównie A,D,E czyli rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witamin z grupy B.
Immunoglobuliny odpowiedzialne są za zwiększanie odporności, ponieważ są to substancje budujące barierę obronną organizmu. Wymienione związki charakteryzują się działaniem antybakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Oprócz tego laktoferyna przeciwdziała zajęciu organizmu przez pasożyty i proliferacji nowotworów. Warto nadmienić, ze zależnie od czasu laktacji zawartość składników w colostrum i ich proporcje zmieniają się, przy czym najcenniejsze substancje występują w siarze na samym początku wydzielania po porodzie. Czas ten trwa do kilkudziesięciu godzin od momentu porodu.
Wskazania do stosowania colostrum
Colostrum jest dobroczynne, ponieważ wspomaga leczenie przeróżnych chorób i schorzeń. Szczególnie poleca się jego stosowanie, jeśli problemem są:
- choroby serca,
- nowotwory,
- częste infekcje bakteryjne i wirusowe,
- dieta odchudzająca,
- intensywny trening sportowy,
- alergie i choroby związane z systemem immunologicznym,
- otwarte rany, także pooperacyjne, wrzody, oparzenia.
Działanie colostrum
Organizm staje się bardziej podatny na infekcje bakteryjne, wirusowe i pasożytnicze, ponieważ spowodowane jest to nadużywaniem antybiotyków. Również zwiększona podatność i zachorowalność na choroby nowotworowe jest kojarzona ze spadkiem odporności. Antybiotyki są obecnie znacznie częściej stosowane w leczeniu niż jeszcze w czasach młodości naszych przodków, czyli kilkadziesiąt lat temu, a czasami nieświadomie przyjmujemy je wraz z przetworzonym, gotowym pożywieniem. Prawdą jest, że antybiotyki w niektórych przypadkach ratują życie i przyspieszają wyjście z choroby, jednak stosowanie ich w dowolnym momencie przy byle dolegliwości bez istotnego powodu upośledza naszą naturalną odporność. Jedną z najbardziej spektakularnych i docenianych właściwości colostrum jest jego zdolność zwalczania, a nawet odwracania i opóźniania symptomów procesów starzenia. Badania wykazały, że procesy starzenia powodują spadek poziomu hormonu wzrostu i jego odpowiednika IGF-1. U osób w wieku około lat 40 poziom stężenia IGF-1 jest aż o połowę mniejszy w stosunku do poziomu posiadanego w 20. Roku życia. Colostrum zupełnie naturalnie minimalizuje te niedobory. Podniesienie poziomu hormonu wzrostu może spowodować efekt “naturalnego liftingu” – czyli odmłodzenia, nawilżenia i ujędrnienia skóry, a także regeneracji odbudowy tkanek. Ponadto czynniki i substancje odpornościowe zawarte w colostrum wspomagają aktywną walkę z chorobami, a towarzyszące im czynniki i hormony wzrostu pomagają naprawiać, a nawet całkowicie usuwać szkody wyrządzone przez procesy starzenia się organizmu, stres, choroby i schorzenia oraz kontuzje sportowe.
Colostrum działa przeciwchorobowo
Preparat Colostrum przyda się osobom cierpiącym z powodu zbyt częstych infekcji bakteryjnych i wirusowych. Aby zapobiec nadmiernemu stosowaniu antybiotyków, należy stosować preparaty, które będą zdolne do przywracania naturalnej bariery ochronnej organizmu przed bakteriami, wirusami i grzybami. Colostrum bogate jest w immunoglobuliny, będące proteinami lub spełniające funkcje przeciwciał. Immunoglobuliny przede wszystkim dążą do utrzymania odpowiedniej równowagi całego systemu odpornościowego człowieka oraz ochrony organizmu ludzkiego przed wirusami, bakteriami, grzybami i drożdżami. Wraz z wiekiem organizm produkuje coraz mniej tych substancji co jest powodem utrudnionej zdolności do walki ze schorzeniami. Co wiecej zanieczyszczenie środowiska, toksyny, czynniki rakotwórcze, palenie, alkohol i nadużywanie antybiotyków wyniszczają system immunologiczny.
Co zawiera colostrum?
W colostrum jest 20 przeciwciał, m.in. dla bakterii Escherichia Coli, oraz z rodzaju Salmonella, Streptococcus, Staphylococcus i Cryptosporidia. Bakterie często są przyczyna groźnych chorób. Zdrowy organizm zwalcza je samoistnie, ale tylko poprzez sprawnie działający układ odpornościowy. Gdy dochodzi do osłabienia tego układu, zdolność ta jest zaburzona. W tym momencie z pomocą przychodzi colostrum. Osłabiony układ odpornościowy może być również przyczyną powstawania złogów cholesterolowych, zatorów tętnic i chorób serca. Preparat colostrum zwalcza obecne w organizmie chlamydie. Drobnoustroje te są ostatnio obarczane odpowiedzialnością za wiele schorzeń, także układu krążenia.
Colostrum w treningu sportowym
Osoby parające się sportem zawodowo, jak i jego amatorzy dążą do najlepszych osiągów w sporcie. Wyczynowe uprawianie sportu nierzadko eksploatuje organizm, a więc ważne jest stosowanie preparatów wspomagających trening, ale jednocześnie mających działanie ochronne dla organizmu. Colostrum jest jednym z takich preparatów. Badania przeprowadzone na fińskim uniwersytecie Jyvaskyla dowodzą, że suplementacja preparatem zawierającym colostrum nie tylko wpływa pozytywnie na trening sportowy, ale też chroni organizm przed przemęczeniem. Preparat zawierający colostrum spowodował wzrost stężenia insulinopodobnego czynnika wzrostu I (IGF-I) w osoczu krwi u badanej grupy lekkoatletów. Czynnik IGF–I (insuline–like growth factor I) to polipeptyd, którego struktura przypomina insulinę i należy on do grupy czynników wzrostowych. IGF-I pełni role ochronną w stosunku do centralnego i obwodowego układu nerwowego. To również jeden z czynników odpowiedzialnych za homeostazę OUN. Uzupełnianie diety sportowców preparatem zawierającym colostrum pozytywnie działa na ich kondycję psychofizyczną.
Colostrum jako sposób na regenerację organizmu
Hormon wzrostu obecny w krowim colostrum pomaga w prawidłowym wzroście organizmu, wspomaga regenerację ran związanych z uszkodzeniem różnych struktur anatomicznych: mięśni, skóry, kości, chrząstek i tkanek nerwowych. Pomaga w leczeniu kontuzji. Hormon wzrostu stymuluje również proces spalania tłuszczu, a więc jednocześnie przy zachowaniu optymalnej diety wpływa stymulująco na wszelkie kuracje odchudzające. Colostrum motywuje i wspomaga osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów: tłuszcz zamieniany jest na energię, a wszystkie składniki colostrum działając kompleksowo na organizm wspomagają metabolizm zaburzony u ludzi otyłych. Preparat Colostrum pomaga obniżać poziom „złego” cholesterolu we krwi, co również zapobiega chorobom serca i naczyń krwionośnych. Po ponad 10 latach badań naukowcy potwierdzili, że krowie colostrum jest bezpieczne dla człowieka i może być używane jako suplement diety.
Powstawanie colostrum
Colostrum w swojej nieprzetworzonej, naturalnej formie ma postać zawiesistego, żółtego płynu produkowanego przez gruczoły mlekowe matki podczas pierwszych godzin laktacji. Następnym etapem jest właściwa laktacja zainicjowana pod wpływem odpowiednich hormonów. Colostrum zwane w języku polskim siarą to zazwyczaj pierwszy pokarm noworodka. Niestety czyste colostrum można uzyskać tylko w ciągu sześciu godzin od narodzin. Jedynie krowie colostrum zawiera wszystkie czynniki odpornościowe i czynniki wzrostu, jakie znajdujemy w colostrum innych ssaków. Dlatego może być używane przez wszystkie inne ssaki, a także przez ludzi.
Istnieje możliwość syntetyzowania colostrum. Odbywa się on w sposób ekologiczny i bezpieczny. Dzięki temu Colostrum jest wolny od zanieczyszczeń i bezpieczny w stosowaniu. Krowa produkuje ponad dwukrotnie więcej colostrum niż potrzebuje nowo narodzone cielę. Dlatego uzyskany nadmiar colostrum chłodzi się i zamraża. Zamrożone colostrum przechowuje się w lodówkach i następnie przerabia. Polega to na wolnym rozmrażaniu w temp 17 stopni a następnie colostrum jest pasteryzowane według metody zastrzeżonej patentem i homogenizowane. Następnie w laboratorium przeprowadzane są analizy bakteriologiczne i oznaczane pH. Po pomyślnie przeprowadzonych badaniach i ich satysfakcjonujących wynikach colostrum jest suszone, przesiewane, a nastepnie przechowywane w postaci proszku w temperaturze 12,5 – 26,5 stopnia Celsjusza. Dalej, colostrum przetwarza się do formy odpowiedniej do zastosowania przez człowieka. Zazwyczaj jest to forma kapsułek.
Dawkowanie colostrum
Colostrum przyjmuje się doustnie w postaci od 1 do 3 kapsułek dziennie. Jest to suplement do zbilansowanej diety. Ilość kilku kapsułek jest w zupełności wystarczająca, ponieważ zaspakaja zapotrzebowanie organizmu na substancje zdrowotne.