Bigos to staropolski przysmak, nazwy którego pochodzenie nie jest do końca jasne. Popularność tej potrawy wyjaśnia jednak wszystkie wątpliwości i odpowiada na wszystkie pytania. Specyficzny smak, niemożliwy do osiągnięcia w innych potrawach jest charakterystyczny dla polskich stołów świątecznych i rozpoznawalny w całej Europie. Początki przygotowywania bigosu sięgają XVI wieku, kiedy bigosem nazywano mieszankę kapusty i mięsa. Właściwie idea przygotowywania potrawy nie zmieniła się do dziś. Nadal bazę jednogarnkowej potrawy stanowią kapusta kiszona oraz gotowane mięso, jednak coraz częściej spotykamy się z modyfikacjami odnośnie innych składników.
Z czego gotuje się bigos?
Różne wersje bigosu różnią się od siebie dowolnością składników dodatkowych, kolejnością ich dodawania i czasem przygotowywania.
Podstawowe składniki bigosu to:
- Siekana kapusta kiszona lub świeża,
- Mięso i wędliny oraz kiełbasy,
- Suszone grzyby,
- Suszone śliwki,
- Cebula,
7 zasad gotowania bigosu:
Główna zasada przygotowywania bigosu polega na długim gotowaniu i duszeniu ze sobą składników w celu przejścia zapachów i smaków. Konsystencja potrawy po długotrwałym procesie gotowania jest gęsta a kolor ciemnobrązowy. Opcjonalnie, do bigosu dodaje się wino, które podkręca smak potrawy.
Finalny smak bigosu zależy bardzo od proporcji składników oraz ich jakości. Od kiełbas wymaga się aby były aromatyczne, grzyby słodkie, a kapusta kiszona w naturalny sposób, a nie kwaszona. Niektóre źródła w postaci książek kucharskich podają, ze tradycyjnym składnikiem są powidła śliwkowe. Kapustę kiszona powinno się dodatkowo opłukać w wodzie celem usunięcia nadmiernej ilości kwasu.
Niemniej jednak, istnieje kilka zasad, których przestrzeganie pomoże w otrzymaniu tego jedynego, oryginalnego smaku:
- Składniki powinny być jak najwyższej jakości.
- Proporcja kapusty do mięsa powinna wynosić 1:1.
- Im dłużej gotujesz bigos tym bardziej zyskuje on na smaku.
- Odgrzewając bigos podlewaj go delikatnie czerwonym winem wytrawnym.
- Bigos staropolski przygotuj z mięsa wieprzowego, kiełbasy, borowików i powideł śliwkowych.
- Aby bigos nie był zbyt kwaśny , dodaj oprócz kapusty kwaśnej, kapustę kiszoną, a kapustę kiszona przepłucz pod woda.
- Bigos między kolejnymi podgrzaniami należy przemrozić.
Przepis na bigos
Bigos staropolski na 6 porcji przygotuj według poniższego przepisu:
Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty, 2 drobno posiekane cebule, 2 łyżki oleju, 1 pętko kiełbasy pokrojonej w talarki, ćwierć kilograma wołowiny bez kości, ćwierć kilograma cielęciny, 100 gram boczku, 150 ml wytrawnego czerwonego wina, pół garści suszonych grzybów, tyle samo suszonych śliwek oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek oraz sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Kapustę opłukać, odcisnąć i pokroić bardzo drobno. Włożyć ją do garnka i zalać wrzątkiem. Następnie dodać śliwki i przyprawy. Wszystko dusić około godzinę. W tym czasie odmoczyć grzyby w gorącej wodzie i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do niej kiełbasę i zesmażyć. W innym garnku zagotować wołowinę, cielęcinę i boczek. Odstawić po ok 20 minutach. Po około godzinie dodać do kapusty odcedzone grzyby, mięso i cebulę z kiełbasą. Wszystko należy gotować ok pół godziny na małym ogniu bez przykrycia. Można odlać nadmiar wody. Następnie należy dodać wino i doprawić majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem. Wszystko podgrzać. Im dłużej gotuje się bigos tym lepiej przechodzi on smakiem. Należy jednak uważać, aby nie był zbyt suchy i nie przywarł do dna garnka.
Dlaczego warto jeść bigos?
Bigos jest potrawą, którą niegdyś szczyciły się nasze babcie, przekazując wiekowe przepisy na ten staropolski posiłek pokoleniom. Jest to nie tylko potrawa o niesamowitym smaku i aromatycznym zapachu ale również – zdrowy, pełnowartościowy posiłek, pomagający nam walczyć z wieloma uciążliwymi schorzeniami. Nie każdy z nas wie bowiem o tym, że kapusta kiszona, potrzebna do wykonania staropolskiego bigosu jest produktem o szerokim wachlarzu pro-zdrowotnych zastosowań. Właściwości te warto docenić w szczególności wiosną i zimą, kiedy nasz organizm z racji okresów przejściowych między poszczególnymi porami roku jest narażony na wystąpienie wielu infekcji, czy groźnych chorób. Doskonałym antidotum na tego typu dolegliwości jest kiszona kapusta, zawierająca szereg witamin – B12, B6, C czy niezbędnego do prawidłowej pracy naszego organizmu cynku.
Kapusta kiszona, czyli bazowy składnik oryginalnego, staropolskiego bigosu jest produktem poprawiającym odporność naszego organizmu. Zawiera ogromne pokłady witamin, pozwalających nam na zachowanie odpowiedniego poziomu wszelakich dóbr witaminowych w naszym organizmie. Regularne pichcenie i spożywanie bigosu sprawi, że nie będziemy zmuszeni do przyjmowania różnego rodzaju witamin w formie tabletek czy syropów – bez wątpienia ich smaczniejszą alternatywą będzie aromatyczny bigos z dodatkiem grzybów. Warto dodać również, że spożywanie bigosu pozwala nam na eliminację grzybów, pasożytów i bakterii, które często zalęgają się w naszym organizmie. Jego spożycie zaleca się tym z nas, których organizm cechuje się niską odpornością na różnego rodzaju baterie i pasożyty – witaminy i minerały zawarte w kapuście kiszonej, stworzą pewnego rodzaju „barierę” dla wszelkich bakterii i pasożytów.
Bigos pomaga również walczyć ze złym cholesterolem. Jest to problem, który dotyka przede wszystkim osoby starsze lub ludzi w średnim wieku, prowadzący intensywny tryb życia i nie mających czasu na ciągłe urozmaicanie swojej diety. Należy wspomnieć również o tym, że kiszona kapusta, będąca bazowym składnikiem bigosu ma działanie przeciwzapalne – jest to jednoznaczne z tym, że pomaga nam w naturalny i prosty sposób walczyć ze stanami zapalnymi, toczącymi się w obrębie naszego organizmu – mowa tu w szczególności o stanach zapalnych, pojawiających się w obrębie naszej jamy ustnej.
Doskonała wiadomość dla posiadaczek łamliwych i słabych włosów i paznokci – regularne spożywanie tego staropolskiego przysmaku z prędkością światła zniweluje ten uciążliwy problem! Ogromna ilość witamin i minerałów doskonale wpływa na stan naszych włosów i paznokci, w szczególności, jeśli nie jesteśmy zadowoleni z ich blasku, odżywienia czy siły. Ponadto, najnowsze badania dowodzą, że regularne spożywanie kiszonej kapusty pomaga zapobiegać nowotworom. Mimo, że teza ta na pierwszy rzut oka może wydać się nieco abstrakcyjna jest to bez wątpienia jeden z prostszych, domowych sposobów pomagający nam ograniczać ryzyko wystąpienia nowotworu w naszej rodzinie. Nie jest bo bowiem alternatywa wymagająca ogromnych nakładów pieniężnych, czy przyjmowania leków – wystarczy regularne spożywanie smacznych dań na bazie kapusty kiszonej, a w szczególności wyjątkowo smacznego i aromatycznego bigosu staropolskiego.
Czy spożywanie bigosu wspomaga zdrowe odchudzanie?
Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego że chcąc zadbać o piękną sylwetkę wystarczy sięgnąć po kapustę. Wzbogacenie codziennego jadłospisu o ten naturalny składnik dostarczy nam wiele dobroczynnego błonnika, niezbędnego w sytuacji, kiedy marzymy o zrzuceniu zbędnych kilogramów. Bigos staropolski będzie więc doskonałą alternatywą nie tylko smacznego ale również – zdrowego obiadu podczas diety spalającej tkankę tłuszczową i stanowić będzie bez wątpienia ciekawą odskocznie smakową od produktów na bazie świeżych warzyw czy owoców. Chcąc utrzymać stały poziom błonnika na diecie zaleca się spożywanie bigosu 2-3 razy w miesiącu – mimo, iż kapusta kiszona jest wyjątkowo nisko kaloryczna, gdyż zawiera 30 kalorii w 200 gramach, aromatyczne dodatki (kiełbasa, wędzonki) mogą stanowić prawdziwą bombę kaloryczną!
Podsumowanie
Staropolski, pamiętany przez nasze babcie bigos jest nie tylko propozycją niskobudżetowego i wyjątkowo smacznego obiady ale przede wszystkim – naturalnym sposobem walki z wieloma groźnymi schorzeniami. Faktem jest bowiem, że regularne spożywanie tego aromatycznego dania wpływa na uzupełnienie niedoborów witamin w naszym organizmie, doskonale odżywia nasze włosy i paznokcie, czy jak mówią naukowcy – wykazuje działania zapobiegające powstawaniu chorób nowotworowych.