Łosoś – jakie niebezpieczne toksyny możesz zjeść jedząc ryby

Co raz częściej można usłyszeć ostrzeżenia nie tyle przed niezdrowym jedzeniem jak fast food, ale również przed produktami zwierzęcymi, które mogły być w taki sposób przygotowane, że bardziej nam szkodzą niż pomagają. Łosoś należy do grupy produktów, które mogą być zagrożone. Niestety w Polsce wciąż brak odpowiedniego rodzaju systemów ostrzegania i uświadamiania o tym, co w naszym pożywieniu może być niezdrowe i jakie konsekwencje może przynosić karmienie chociażby niewłaściwą kaszą.

Zagrożenia jakie niesie za sobą łosoś – toksyny w łososiu

Łosoś ze względu na nieodpowiednią hodowlę może zawierać w sobie bardzo wiele niepożądanych składników, nawet takie jak metale ciężkie. My jako osoby zjadające łososia będziemy magazynować te metale ciężkie w dwa razy większych ilościach niż sama ryba, gdyż zjemy tych ryb jeszcze więcej. W ten sposób metale takie będą odkładać się naszych tkankach, a w sytuacji odchudzania, gdy organizm sięga po swoje rezerwy, a w nich odłożone toksyny zaczynają się uwalniać dając objawy silnego zatrucia bez powodu. W podobny sposób będą działać inne niepożądane substancje które odłożą się w mięsie ryby.

Skąd się biorą toksyny w łososiu

Niewłaściwe metody hodowli, karmienia i leczenia ryb mogą doprowadzić do ich złego stanu, a nawet do tego, że mogą być trujące. Chociaż zdarza się to co raz rzadziej, aby hodowle ryb były nieprzepisowe, a zwłaszcza łososia, który jest uznawany za rybę z najwyższej półki, to do krajów gdzie nie mówi się o tym, wciąż takie ryby mogą trafiać. W Polsce jest niska świadomość na temat zagrożeń płynących ze złej hodowli zwierząt w efekcie część hodowców czuje się bezkarna i wysyła swój zatruty produkt.

Jakie toksyny można znaleźć w łososiu

  • sztuczne barwniki dodawane do karmy, aby ryba miała odpowiedni kolor

  • antybiotyki, jeżeli stan hodowli wymaga sztucznego podtrzymania zdrowia ryby, gdyż jest tak zły stan hodowli, że ryba choruje

  • zanieczyszczenia z otoczenia, mogą to być zarówno odchody, w których ryba jest trzymana jak i zanieczyszczenia wylewane do wody, jak odpady do Bałtyku, które zostają „zmagazynowane” w mięsie ryby i dostają się do naszych organizmów poprzez spożycie

Jak łosoś powinien być hodowany aby zawierał jak najmniej toksyn

Dobra hodowla to taka, w której łosoś może pływać wolno, a nie tkwić w miejscu, gdzie ma dostęp do wody płynącej czyli z prądami morskimi. Dzięki temu mięso ryby nabierze odpowiedniego smaku i nie przesiąknie mułem i zanieczyszczeniami. Karma nie powinna zawierać tego, co rybie nie potrzebne, a jedynie składniki najbardziej zbliżone do naturalnego pokarmu, bez konserwantów i antybiotyków. Warto pamiętać, że aby ryba po zabiciu była przydatna do spożycia niezbędne okazać się mogą pewne środki przedłużające wartość, jednak ryba z dobrej hodowli będzie miała tylko te bezpieczne dla zdrowia i niegroźne.

Spór na temat toksyczności łososia

Temat toksyczności łososia jest co raz głośniejszy i co raz więcej na ten temat sporów. W mediach słyszy się o tym, że łosoś na półkach sklepowych jest niezdrowy i pełen toksyn, podczas gdy większość stacji, które kontrolują jakość mięsa wpuszczanych do obiegu sklepowego twierdzi, iż takiego zagrożenia nie ma. Komu więc ufać? Należy zatem rozsądnie podejść do tematu. To niestety prawda, że wciąż można dostać rybę z niezdrowej hodowli, gdzie ryba hodowana jest w swoich własnych odchodach i jej mięso nie powinno być poddane do obiegu w sklepach, jednak znaczna część jest stale monitorowana i kontrolowana, również ryby z każdego połowu muszą zostać zatwierdzone jako nieszkodliwe. Czym się więc kierować podczas wyboru ryby?

Jak unikać zatrutego łososia

Jeżeli chcemy mieć pewność, że wybrany przez nas produkt jest zdrowy należy kierować się pewnymi zasadami podczas jego wybierania. Niestety trzeba się z tym liczyć, że pochłonie to nieco czasu, jednak czy nie warto poświęcić kilku godzin poszukiwań, ale za to mieć pewność, że to, co jemy jest absolutnie zdrowe i pozbawione toksycznych składników? Tu chyba nikogo nie trzeba namawiać na to, aby poświęcić kilka chwil na dobranie jak najlepszej ryby, i tu nie tylko tyczy się sprawa łososia, ale również innych poławianych ryb.

Łosoś filet

Cena łososia a toksyny

Nie warto oszczędzać na dobrym jedzeniu! Oczywiście z umiarem. Chociaż co raz więcej można usłyszeć głosów na temat tego, że wysoka cena oznacza dobrą jakość produktu, to nie zawsze musi to oznaczać, chociaż tak jest przeważnie. Zatem decydując się czy to na łososia czy na inną rybę warto spojrzeć na ceny i wybrać tę „lepszą” z nadzieją, że będzie ona zdrowsza i z lepszej hodowli lub dzikiego połowu.

Marka łososia a toksyny

To chyba najważniejsza kwestia. Sprawdzając markę czy pytając w sklepie od kogo ryby zostają skupione można w Internecie wyszperać wiele ciekawych informacji. W tym jak wyglądają hodowle lub połowy, jak często się odbywają oraz dowiedzieć się jakie certyfikaty uzyskuje dana marka, co może dać nam pogląd na to, jak zdrowe owe ryby są. Chociaż jest to najtrudniejsze to zrobienia, to wartę zainteresowania się gdyż w da nam pewność, że jemy dobre produkty, wolne od zanieczyszczeń!

Łosoś dziki a hodowlany – który jest bardziej toksyczny

Chociaż chwali się łososia dzikiego z naturalnych siedlisk to warto się zastanowić nad pewną kwestią. Ryby hodowane w tym samym akwenie, ale jedynie w różny sposób mogą nadal być narażone na te same zanieczyszczenia. Łosoś dziki , którego połów odbywa się niedaleko sztucznych hodowli jest narażony na te same zanieczyszczenia co ten z hodowli, gdyż woda stale się przemieszcza roznosząc zanieczyszczenia. Z tego względu kupując łososia warto sprawdzić jego połowy, wydaje się, że najzdrowszą możliwością będzie łosoś, którego hodowla lub naturalny połów jest z dala od ludzkich siedzib, które generują zanieczyszczenia.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.