Niedobór chromu – przyczyny, objawy, źródła i rola

Chrom jest jednym spośród kilkunastu pierwiastków śladowych niezbędnych człowiekowi do życia. Przeciętna osoba dorosła nosi w sobie około 0,5 miligramów chromu, co może wydawać się wynikiem śmiesznym w porównaniu do całkowitej masy ciała, ale także roli jaką on odgrywa dla naszego zdrowia i witalności. Być może spotkałeś się z suplementami diety z chromem, które miały za zadanie przyspieszyć metabolizm, bo te są popularne już od dłuższego czasu, ale to zdecydowanie nie koniec zalet jakie ma w zanadrzu ten niepozorny składnik diety. Wiele badań wskazuje, że liczba osób cierpiących z powodu chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca i miażdżyca jest niższa w populacji spożywającej duże ilości chromu. Chrom zwiększa bowiem wrażliwość na insulinę i poprawia tolerancję glukozy u osób z objawami niedożywienia. To ważna wiadomość dla osób ciężko chorych i nadzieja na powrót do zdrowia dla osób w grupie ryzyka. Dowiedz się czym jest niedobór chromu i jak mu zapobiegać oraz leczyć. Sprawdź czym jest niedobór chromu – konsekwencje i najlepiej przyswajalne źródła.

Przyczyny niedoboru chromu

Glukoza to źródło energii wszystkich komórek organizmu człowieka. Insulina transportuje glukozę przez błonę komórkową do jej wnętrza, w czym bierze udział chrom. Zależność jest więc bardzo prosta – jeśli spożywamy wystarczającą ilość chromu, prowadzi to do zmniejszenia zapotrzebowania na insulinę. Głód i mimowolna chęć sięgnięcia po coś do jedzenia znikają i są rzadsze. Jak powszechnie wiadomo insulina odgrywa także ważną rolę w metabolizmie tłuszczy i białek, lecz nie tak oczywiste jest, że w tych procesach także potrzebny jest chrom. Chrom nie jest więc ważny tylko dla utrzymania prawidłowej wagi, ale także zmniejszenia poziomu cholesterolu ważnego z punktu widzenia naczyń krwionośnych i serca.

Chrom absorbujemy z jelita cienkiego, skąd jest przesyłany do wątroby. Wydala się go głównie z moczem, nie istnieje więc duże ryzyko jego przedawkowania. Co ważniejsze w temacie niedoborów, bioretencja chromu z pożywienia jest bardzo niska. Najlepiej wchłania się chrom organiczny, a absorpcja zwiększa w obecności szczawianu.

Na niedobory chromu mogą się skarżyć osoby starsze i chorujące przewlekle na choroby takie jak:

I chociaż chrom zawierają różne produkty spożywcze jak brązowy cukier czy mąka pszenna, to przemysłowe pozbycie się najwartościowszych części surowców powoduje utratę chromu wraz z ich przyjmowaniem. Dla przykładu mąka i biały cukier mogą powodować niedobory chromu u kobiet w ciąży, alkoholików i osób na diecie, bo te stany zwiększają podatność na cukrzycę. Ponadto infekcje, urazy, operacje i duży wysiłek fizyczny zwiększają wydalanie chromu z organizmu. Brak tego pierwiastka jest zauważalny u osób z cukrzycą typu 2, co prowadzi do insulinoodporności. Nieodpowiednie metabolizm chromu odgrywa ważną rolę w cukrzycy u kobiet w ciąży, która może rozwinąć się nawet w postać pełnoobjawową. Osoby starsze powinny przyjmować chrom w tabletkach aby ustrzec się przed cukrzycą. W pozostałych przypadkach potrzebna będzie konsultacja z lekarzem.

Gdzie znaleźć chrom

Chrom nie jest popularnym pierwiastkiem, o którym się mówi, dlatego łatwo go przeoczyć komponując zdrową dietę. Chrom zawierają zaskakujące substancje, np. przyprawy: czarny pieprz i tymianek. Oprócz nich są jeszcze mięsa: drób, wołowina i wątróbka a także żółtka jaj, drożdże piwne, zboże, ostrygi, brokuły. Co ważne, ilość chromu w żywności jest uzależniona od miejsca, z którego pochodzi. Równie ważny jest sposób przygotowania potraw z chromem, ponieważ obróbka cieplna szybko i skutecznie pozbywa się większości minerałów, szczególnie zaś chromu.

Najwyższa zawartość chromu w jedzeniu występuje w:

  • mleku w proszku
  • brązowym cukrze
  • otrębach
  • szynce
  • serze
  • pszenicy
  • szpinaku

Nie istnieje żadna oficjalnie zalecana dawka chromu, który może wahać się pomiędzy 50 a 200 ug na ml krwi. Chrom jest przechowywany i magazynowany w organizmie, ale równie szybko może zostać z niego usunięty, dlatego uważa się, że nie można wymagać jednej, odpowiedniej normy dla wszystkich osób.

Objawy niedoboru chromu

Pomimo, że chrom nie jest doceniany jako składnik diety, to jego niedobór może powodować różne objawy choroby. Objawy niedoboru chromu to m.in.:

  • wysoki poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi
  • objawy przypominające cukrzycę: nietolerancja glukozy, osłabienie ciała, depresja, utrata masy ciała, pragnienie i głód, częste oddawanie moczu
  • choroby serca przez podwyższony cholesterol i większe ryzyko miażdżycy. Przyjmowanie chromu może pomóc zahamować rozwój niektórych chorób serca.

Chrom Activ dla ludzi dążących do redukcji wagi

Leczenie niedoboru chromu

Niedobór chromu należy uzupełniać, aby ustrzec się przed groźnymi skutkami choroby. Pomimo, że nie ma ustalonej zalecanej dawki chromu do spożycia, to odradza się przyjmowania więcej niż 250mg na dobę. Zbyt dużo chromu może powodować zaburzenia rytmu serca, a nawet mieć związek z rozwojem raka.

Co ciekawe, chrom możemy dostarczyć sobie wybierając odpowiedni sposób przygotowania potraw i nie chodzi tu bynajmniej o obróbkę cieplną. Pierwiastek znajdzie się w potrawach gotowanych w naczyniach z nierdzewnej stali.

Chrom powinny przyjmować przede wszystkim chorzy na cukrzycę typu 1 i 2, kobiety w ciąży i osoby z hipoglikemią. Chrom w sposób naturalny pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi i tym samym chronić narządy wewnętrzne przed uszkodzeniem. Zaleca się go także osobom z miażdżycą i podwyższonym cholesterolem. Niedobór chromu – konsekwencje i najlepiej przyswajalne źródła ma zróżnicowane, co pozostawia duże pole do eksperymentów w kuchni, by ustrzec się przed niechcianymi objawami.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.