8 naturalnych antybiotyków i ich wpływ na zdrowie

Masz gorączkę lub cierpisz z powodu przeziębienia i kaszlu? Jeśli tak to zapewne ustawiasz się w kolejce do lekarza, który przepisze ci antybiotyk  – lek hamujący wzrost bakterii.

Antybiotyki znane są medycynie od wieków. Wzrost ich stosowania wpłynął jednak w pewnym stopniu na nasze zdrowie.

Duże spożycie antybiotyków powoduje, że stajemy się coraz bardziej odporni na ich działanie. Nasze systemy odpornościowe stały się bardziej leniwe. Przed odkryciem penicyliny w 1928 roku zawsze powierzaliśmy swoje zdrowie naturalnym antybiotykom – skutecznym i nie powodującym wielu skutków ubocznych. Jest wiele powodów, by przywrócić w nie wiarę.

Antybiotyki i ich ciemna strona

Co za dużo to niezdrowo – to stare jak świat porzekadło można zastosować też do antybiotyków. Wolimy połknąć pigułkę i nie zadawać pytań – rozwiązanie proste, ale pozbawione myślenia o konsekwencjach. Oto niektóre skutki uboczne antybiotyków:

Niewłaściwa dieta

Spożywamy coraz więcej produktów zawierających antybiotyki. To prawda, że antybiotyki potrafią zwalczać choroby zakaźne, ale to ich nieuzasadnione użycie spowodowało, że jesteśmy coraz bardziej odporni na antybiotyki.

Szkodliwe bakterie w organizmie przyzwyczaiły się do siły działania antybiotyków i przestały odpowiadać na leki. W rezultacie antybiotyk, nawet jeśli jest silny, nie potrafi zatrzymać wzrostu bakterii.

Niebezpieczeństwa odporności na antybiotyki

Antybiotyki zmniejszają liczbę zdrowych bakterii i powodują nierównowagę flory jelitowej. Powoduje to częste choroby, niestrawności a także osłabione wchłanianie składników odżywczych.

Odporność szczepu bakterii na antybiotyki powoduje jego nasilenie.

Co robić by uniknąć szkodliwych efektów ubocznych antybiotyków?

  • Często myj ręce by uniknąć rozprzestrzenienia się infekcji.
  • Spożywaj organiczne produkty, staraj się unikać mięsa pochodzącego od zwierząt karmionych antybiotykami.
  • Używaj naturalnych antybiotyków, takich jak czosnek, zioła i witamina C.

Najlepsze naturalne antybiotyki

1.     Czosnek

Czosnek jest używany przez różne kultury na całym świecie od wielu lat. Czosnek to potężny antybiotyk o właściwościach antywirusowych, przeciwgrzybicznych i antybakteryjnych. Ma zasadnicze znaczenie ochronne poprzez ułatwianie usuwania groźnych dla zdrowia bakterii. Zawiera ponadto mnóstwo naturalnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu hamuje rozwój wolnych rodników, wspomagając jednocześnie system odpornościowy.

Kluczowym składnikiem zwalczającym szkodliwe bakterie jest allicyna. Najwięcej korzyści z czosnku otrzymamy poprzez zmiażdżenie go, co powoduje aktywowanie związków w nim zawartych. Czosnek możemy spożywać na surowo, w ciepłej herbacie i smażonej żywności.

2.     Olej z oregano

To kolejny silny antybiotyk zwalczający patogenne bakterie, bez wpływu na te korzystne.

Jego właściwości antywirusowe i przeciwgrzybiczne sprawiają, że jest to silny i naturalny antybiotyk.

Głównym bakteriobójczym składnikiem oleju z oregano jest karwakrol – dlatego warto wybierać olej wysokiej jakości.

3.     Kurkuma

Kurkuma to kolejny silny antybiotyk na naszej liście antybiotyków. Jest podstawową i integralną częścią kuchni indyjskiej. Za bezpieczne do spożycia uważa się 1 do 2 łyżek dziennie. Kurkumę możemy dodawać do wielu zup i sałatek.

Kurkuma znana jest ze swoich bakteriobójczych, przeciwzapalnych, przeciwinfekcyjnych i antynowotworowych efektów.

4.     Papryczka cayenne

Papryka cayenne ze względu na swe ogromne właściwości lecznicze i antybiotyczne jest wykorzystywana od tysiącleci. Wiele badań uznało paprykę cayenne za silny, naturalny antybiotyk.

Papryka i pieprz cayenne są bardzo skuteczne w leczeniu zapalenia sromu i pochwy, co jest częstym zakażeniem u kobiet. Udowodniono, że pieprz cayenne, jako naturalny antybiotyk, działa przeciwgrzybicznie. Gdy używasz pieprzu cayenne, pamiętaj o dodatku oliwy, która zadziała jako nośnik i rozcieńczacz. Przy kontakcie ze skórą, pieprz cayenne może powodować oparzenia, nawet po rozcieńczeniu w oleju.

Czosnek w kapsułkach

5.     Imbir

Lubisz herbatę z imbiru lub marynowany, surowy imbir w sushi? Masz więc szczęście, ponieważ nauka i historia od lat znają antybiotykowe działanie imbiru.

Wiele badań udowodniło, że imbir ma antybiotyczne właściwości przeciw bakteriom przenoszyonym przez żywność, takimi jak listeria, salmonella i campylobacter. Świeży imbir wspomaga produkcję kwasu żołądkowego i wspomaga trawienie. Jeśli więc masz jakiekolwiek obawy, czy dana żywność nie spowoduje żadnych dolegliwości, to zjedz ją razem z imbirem.

6.     Srebro kolodoidalne

Potencjał srebra kolodoidalnego do zwalczania najbardziej niebezpiecznych bakterii został odkryty n apoczątku XX wieku przez farmaceutę Alfreda Searle’a.

Searle odkrył, że srebro kolodoidalne może zabić najbardziej śmiercionośne patogeny bez szkody dla ludzkiego ciała. Jest skuteczne między innymi przeciwko takimi mikrobami, jak MRSA, SARS i ptasia grypa.

7.     Ekstrakt z pestek grejpfruta

Ekstrakt z pestek grejpfruta pomaga walczyć z wieloma czynnikami zakaźnymi. Działa antybakteryjnie w stosunku do wielu gram-dodatnich i gram-ujemnych organizmów.

Ekstrakt z pestek grejpfruta bardzo dobrze działa na kurzajki.

8.     Miód Manuka

Miód manuka posiada wiele właściwości, które zabijają bakterie i przyspieszają gojenie ran.

Bakterie tworzą biofilmy, które przenoszą się do reszty komórek. Miód wpływa na biofilm zanim ten jest w stanie pobudzić bakterie do wzrostu. Miód Manuka ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne.

Miód manuka leczy rany poprzez uwalnianie nadtlenku wodoru. Badania pokazują, że bakterie nie mogą rozwijać się w środowisku bogatym w nadtlenek wodoru.

Miód ten jest pełen witamin, polifenoli i przeciwutleniaczy. Polifenole są znane z walki z różnymi bakteriami, grzybami i zarazkami. Wspomagają także działanie naszego systemu odpornościowego.

Gdy następnym razem zachorujesz, upewnij się, że skorzystasz najpierw z antybiotyków pochodzenia naturalnego. Nie zaburzają one równowagi jelitowej i nie mają negatywnego wpływu na zdrowie.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.