7 udowodnionych zalet kwercetyny. Kwercetyna – właściwości, występowanie i skutki uboczne.

Czy zastanawiałeś/aś się kiedyś jaki wspólny mianownik mają takie produkty jak czerwone wino, zielona herbata, jarmuż i jagody? Odpowiedź na to pytanie brzmi: kwercetyna – naturalny związek wpływający na rzeczy, których wszyscy pożądamy: lepsza jakość zdrowia, zdrowe serce, wytrzymałość, sprawny układ odpornościowy i wiele innych.

Badania wykazały, że kwercetyna wykazuje nawet właściwości antynowotworowe. W rzeczywistości, ten potężny przeciwutleniacz może prawie wszystko, zwłaszcza w połączeniu z bromelainą – enzymem przeciwzapalnym.

Czym jest kwercetyna?

Kwercetyna to rodzaj flawonoidowego przeciwutleniacza, znajdujący się w żywności pochodzenia roślinnego. Znajdziemy go w roślinach zielonolistnych, pomidorach, jagodach i brokułach. Technicznie uważa się ją za pigment roślinny, dlatego tez najczęściej występuje w głęboko zabarwionych, bogatych w składniki odżywcze warzywach i owocach.

Kwercetyna odgrywa ważną rolę w zwalczaniu wolnych rodników, skutków starzenia się i stanów zapalnych. Jest uważana za jeden z najbogatszych przeciwutleniaczy w diecie człowieka. Chociaż można uzyskać duże ilości kwercetyny ze spożywania zdrowych produktów, niektórzy przyjmują dodatkowe suplementy z kwercetyną dla jej przeciwzapalnych właściwości.

Według Departamentu Patologii i Diagnostyki Uniwersytetu w Weronie we Włoszech, kwercetyna i inne flawonoidy są środkami antywirusowymi, antybakteryjnymi, antyzapalnymi i przeciwalergicznymi. Działają pozytywnie na komórki ludzi i zwierząt. Polifenole flawonoidowe wykazują największe korzyści przy obniżaniu i hamowaniu stanów zapalnych. Kwercetyna jest uważana za najbardziej rozpowszechniony naturalny flawonol, wykazujący silny wpływ na układ odpornościowy, zapalenia spowodowane leukocytami i inne sygnały wewnątrzkomórkowe.

Kwercetyna – jak działa i ile jej potrzebujemy?

Badania pokazują, że przeciwzapalne pokarmy zawierające kwercetynę mogą pomóc w rozwiązywaniu problemów ze stanami zapalnymi, a także z chorobami serca i naczyń krwionośnych, alergiami, infekcjami i przewlekłym zmęczeniem. W jaki więc sposób kwercetyna daje nam tak wiele korzyści?

Żywność o cechach przeciwutleniających ma zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Jako główny bioflawonoid pomaga opóźnić proces starzenia, ze względu na zmniejszenie tzw. stresu oksydacyjnego. Na jego powstawanie wpływa zła dieta, wysoki poziom stresu, brak snu i wpływ chemicznych toksyn.

Kwercetyna reguluje odpowiedź immunologiczną na zewnętrzne stresory.

Zalecane dzienne spożycie nie zostało oszacowane. Większość ludzi spożywa ok. 5-40 mg kwercetyny dziennie, aczkolwiek niektóre, bogate w warzywa diety, mogą dostarczać jej nawet 500 mg.

Suplementy zawierające kwercetynę przyjmuje się w dawkach 500mg dziennie. Często znajdziemy je w połączeniu z bromelainą.

Korzyści kwercetyny

1.     Zmniejsza zapalenia

Flawonoidy, w tym kwercetyna, zwalczają naturalny, zachodzący z wiekiem, proces utleniania. Zatrzymują działanie wolnych rodników – wpływających negatywnie na działanie komórek, uszkadzających błony komórkowe i zwiększających liczbę mutacji komórek.

Zapalenia są głównym źródłem większości chorób – serca, raka, zaburzeń psychicznych i autoimmunologicznych.

Lekarze i pacjenci zgłaszają efektywne działanie kwercetyny przy:

  • Miażdżycy
  • Wysokim cholesterolu
  • Chorobach serca i krążenia
  • Cukrzycy
  • Zaćmie
  • Alergiach, astmie i katarze siennym
  • Wrzodach żołądka
  • Zaburzeniach poznawczych
  • Infekcjach wirusowych
  • Zapaleniu prostaty, pęcherza moczowego i jajników
  • Nowotworach
  • Zapaleniach skóry

2.     Zwalcza alergie

Kwercetyna to naturalna antyhistamina, dzięki temu naturalnie zmniejsza skutki alergii sezonowych i pokarmowych. Histaminy to substancje chemiczne uwalniane po wykryciu przez organizm alergenu.

Kwercetyna może pomóc ustabilizować uwalnianie histaminy z niektórych komórek immunologicznych, co zmniejsza takie objawy jak: kaszel, łzawiące uczy, wycieki z nosa, pokrzywkę, obrzęki ust i języka a także niestrawność. Była stosowana już w starożytnych chińskich preparatach zwalczających alergię. Badania udowodniły podobną skuteczność kwercetyny do niektórych antyalergicznych leków na receptę.

3.     Wspomaga zdrowie serca

Jedząc dużo kolorowych owoców i warzyw, zawierających flawonoidy zmniejszamy ryzyko zapadnięcia na choroby serca. Badania na zwierzętach i ludziach wykazały, że flawonoidy przeciwdziałają miażdżycy.

Przeciwutleniacze chronią przed odkładaniem się złego cholesterolu – LDL, pomagają też w regulacji ciśnienia krwi. Jeśli kiedykolwiek słyszałeś/aś, że czerwone wino dobrze działa na serce – to dlatego, że jest naturalnym źródłem kwercetyny.

Kwercetyna w kapsułkach

4.     Zwalcza ból

Stosowanie suplementów z kwercetyną zmniejsza bóle związane z zapaleniem stawów, infekcją gruczołu krokowego i dróg oddechowych. Pacjenci przechodzący z diety typowo zachodniej na dietę bogatą w warzywa i owoce doświadczają mniej bólu i nawrotów choroby.

5.     Poprawia wytrzymałość

Kwercetyna jest dodawana do niektórych sportowych suplementów ze względu na jej pozytywny wpływ na przepływ krwi. Dzieje się tak dlatego, że przeciwutleniacze poprawiają zdrowie naczyń krwionośnych, które przenoszą tlen i inne składniki odżywcze do mięśni i tkanek.

W pewnym badaniu stwierdzono, że regularne przyjmowanie kwercetyny pomaga chronić rowerzystów przed rozwojem infekcji dróg oddechowych, wywołanych ciężkim wysiłkiem fizycznym podczas ćwiczeń.

6.     Może pomóc w walce z rakiem

Flawonoidy mają potencjał hamowania rozwoju i mutacji komórek nowotworowych. Łagodzą też objawy leczenia nowotworu – radioterapii i chemioterapii.

Do potwierdzenia antynowotworowych właściwości kwercetyny należy wykonać więcej badań. Większość badań byłą przeprowadzana do tej pory na zwierzętach.

7.     Pomaga chronić zdrowie skóry

Flawonoidy blokują uwalnianie wielu cytokin prozapalnych, takich jak IL-8 i TNF, które pomagają zatrzymać objawy związane ze stanem zapalnym skóry.

Kwercetyna – gdzie występuje?

Wszystkie czerwone, zielone i purpurowe rośliny są naładowane kwercetyną:

  • Jabłka
  • Czerwone wino
  • Jagody
  • Czerwona cebula
  • Zielona i czarna herbata
  • Wiśnie i czereśnie
  • Pomidory
  • Brokuły, kapusta, brukselka
  • Szpinak, jarmuż
  • Cytrusy – cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty
  • Kokos
  • Żurawina
  • Pełnoziarniste produkty
  • Surowe szparagi
  • Kapary
  • Oliwa z oliwek
  • Fasola

Kwercetyna – czy ma skutki uboczne?

Jej naturalne występowanie powoduje, że wydaje się być bezpieczna dla prawie każdego, nawet w dużych dawkach.

Bardzo duże dawki mogą jednak powodować bóle głowy i mrowienie kończyn. Należy także zachować ostrożność w przypadku przyjmowania niektórych antybiotyków, leków zmniejszających objętość krwi i przy chemioterapii.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.