Top 10 najlepsze zioła na odchudzanie – ranking

Zioła na odchudzanie stosowane były już w dawnych czasach, gdy nie było aptek ani rozwiniętych złotych receptur na różne schorzenia. Nasi przodkowie radzili sobie z chorobami korzystając z bogactwa, jakie oferują im łąki, lasy i przydrożne zagajniki. Już od dawna wiadomo, że zioła to źródło nieocenionych witamin, soli mineralnych i naturalnych przeciwutleniaczy. Zioła mają wiele substancji aktywnych stąd ich szerokie zainteresowanie, również w kwestii odchudzania. Stosując zioła w diecie można  w zdrowy i skuteczny sposób pozbyć się nadmiaru kilogramów. Taki sposób w odchudzaniu może nie tylko poprawić komfort psychiczny i estetyczny ale również wpłynąć pozytywnie na cały ustrój, a więc funkcjonowanie układu trawiennego, krwionośnego, moczowego itp.  Co więcej utrata wagi w zdrowy sposób obniża ryzyko raka, chorób serca, cukrzycy. Ponadto normalna waga uchroni cię przed chorobami stawów i mięśni. Nie groźna będzie Ci nieregularna miesiączka i problemy z płodnością. Dowiedz się zatem jakie zioła polecane są na trawienie i jaki wywierają wpływ na organizm!

Top 10 – najlepsze zioła na odchudzanie

Na początku skupmy się na tym, w jaki sposób wybierać zioła na odchudzanie. Jeśli chodzi o odchudzanie to wybierając przeróżne mieszanki powinniśmy zwracać uwagę na ich działanie metaboliczne. Jakie są wymagania odnośnie ziół na odchudzanie? Powinny one hamować apetyt, zmniejszać ochotę na słodycze, usprawniać procesy trawienne oraz regulować właściwości moczopędne. Zioła najczęściej spożywa się w postaci naparów lub herbat, można je również dodawać do posiłków w postaci sypkiej o ile będą współgrały z charakterem potrawy albo będą dla niej neutralne.

Ważna sprawą przy stosowaniu ziół na odchudzanie jest nawyk systematyczności. Mowa tu o regularnym przyrządzaniu naparów. Zioła należy zalewać i pić 2 razy dziennie. Poniżej znajdziesz ranking 10 ziół na odchudzanie.

Morszczyn

Zioła na odchudzanie

Zadaniem morszczynu jest dbanie ogólnie unormowaną gospodarkę hormonalną organizmu. Zioło jest bogate w jod i brom, pierwiastki należące do składników odpowiedzialnych za efektywne przyswajanie i wchłanianie wapnia do organizmu. Morszczyn to zioło, które zapobiega powstawaniu postrachu wszystkich osób odchudzających się czyli występowaniu efektu jojo. Morszczyn wykazuje się w szczególności u osób cierpiących na niedoczynność tarczycy, u których choroba powoduje szybki przyrost masy ciała.

Koszyczek rumianku

 

Zioła na odchudzanie

Rumianek znany jest powszechnie jako roślina łagodząca podrażnienia. Jednak rumianek  wpływa też na przewód pokarmowy, ponieważ wzmaga produkcję żółci jednocześnie ułatwiając pracę wątroby. Regularne picie naparu z rumianku wspomaga trawienie tłustych potraw oraz wprowadza zasadowy odczyn w organizmie zapobiegając nadkwasocie.

Olej z ogórecznika

Zioła na odchudzanie

Jego zadaniem jest obniżanie poziomu złego cholesterolu poprzez zapobieganie jego odkładaniu na ściankach naczyń krwionośnych w postaci złogów tłuszczowych. Dobra kondycja skóry uzyskiwana jest dzięki bogactwu kwasów zawartych w oleju. Ogórecznik eliminuje ogranicza pojawianie się cellulitu oraz prowadzi do utrzymania prawidłowego poziomu wilgotności w skórze, ponieważ ogórecznik ma właściwości nawilżające.

Kłącze perzu

Zioła na odchudzanie

Ma właściwości detoksykujące, ponieważ usuwa toksyny odtruwając organizm. Podobnie jak inne zioła, główne działanie perz zawdzięcza związkom, takim jak: olisacharydy i cyklitole, które obniżają poziom cholesterolu, co skutkuje zapobieganiem wystąpienia miażdżycy. Ponadto perz działa przeciwgrzybiczo.

Mięta pieprzowa, melisa i szałwia

Zioła na odchudzanie

Wyżej wymienione leki  zwiększają wydzielanie w organizmie soków trawiennych, co przyspiesza trawienie.

Aloes, dziurawiec pospolity i  łopian

Zioła na odchudzanie

Powyższe zioła stosowane są jako środki przeczyszczające. Aloes działa silnie przeczyszczająco, ponieważ opróżnia jelita. Perystaltyka jelit w odchudzaniu musi być przyspieszana i uregulowana, za co odpowiedzialne są powyższe zioła. Im lepsze oczyszczenie układu trawiennego  szybsza perystaltyka tym szybsze spalanie tłuszczu. Niestety zioła te mogą być stosowane jedynie w krótkim czasie ponieważ organizm ma skłonność do przyzwyczajania się do nich.

Korzeń prawoślazu i kruszyna

Zioła na odchudzanie

Powyższe zioła mają za zadanie ograniczyć apetyt, co wspomaga odchudzanie. Mniejsze łaknienie to mniej spożytych kalorii. Ponadto zioła te mają w składzie polisacharydy, które ograniczają wchłanianie węglowodanów. Ponadto bardzo ważnym pierwiastkiem budującym te zioła jest chrom, ograniczający łaknienie i ochotę na słodkości.

Morwa biała

Zioła na odchudzanie

To zioło, które spełnia powyższe wymogi oraz ogranicza wchłanianie węglowodanów. Morwa zawiera cukry proste i wiele witamin – od kwasu foliowego aż po witaminy z grupy B. Morwę białą można spożywać w postaci naparu z liści lub jeść jej owoce.

Babka jajowata, siemię lniane i podbiał

Zioła na odchudzanie

Zadaniem tych ziół jest naturalne stabilizowanie procesów odpowiedzialnych za przyswajanie glukozy we krwi. Spożywanie powyższych ziół zapewni uczucie sytości trwające naprawdę długo. Rośliny te posiadają znaczną ilość śluzu, który wypełnia żołądek swoją objętością.

Przyprawy: bazylia, majeranek, kurkuma, tymianek, cynamon, gorczyca

Zioła na odchudzanie

Nie tylko zioła ale tez przyprawy, które od nich pochodzą bardzo dobrze nadają się do redukcji wagi. Wyżej wymienione przyprawy są idealne dla osób, które nie lubią ostrych przypraw. Ostre przyprawy takie jak chili, imbir i kminek są bowiem naturalnymi stymulantami przemiany materii.  Najlepiej działają świeże przyprawy  oraz czerwone przyprawy, ponieważ zawierają kapsaicynę. Przykładem jest papryka, która zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, a dowodem jest chociażby opracowana na jej podstawie i szeroko stosowana dieta paprykowa. Zioła i przyprawy można dodawać do każdej potrawy oraz do deserów.

Konkretne działanie przypraw polega na tym, że bazylia obniża  ilość złego cholesterolu, przez co usprawnia trawienie białek i tłuszczów. Majeranek  nadaje potrawom wyrazisty, charakterystyczny smak a ponadto może być używany zamiast soli kuchennej. Inaczej niż sól, zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. Gorczyca przyspiesza pracę metabolizmu, ponieważ reguluje temperaturę ciała. Sprawdza się przy problemach z zaparciami i wzdęciami. Szałwia posiada to zioło eteryczne, ponieważ posiada garbniki wspomagające pracę jelit. Drugie jej działanie to usprawnianie pracy woreczka żółciowego zwiększającego pod jej wpływem produkcję żółci.  Oregano  z kolei zapobiega przebieganiu procesów fermentacyjnych produktów w układzie pokarmowym. Tymianek powinien być dodawany do tłustego jedzenia, podobnie jak rozmaryn. Żółte przyprawy również znane sa z tego, ze stymulują trawienie.  Kurkuma zawiera kurkuminę działającą przeciwzapalnie, zaś cynamon zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu i dbają o młody wygląd i  jędrną skórę oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Co więcej, ogranicza apetyt.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.