Sok z pigwy – właściwości, zastosowanie, domowy przepis
Pigwa jest owocem, który zyskuje popularność w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to zachorowalność jest największa i potrzebujemy czegoś co nas uratuje przed przeziębieniami. Pigwa ma jednak zdecydowanie więcej właściwości niż podnoszenie naszej odporności, jest bogata w witaminy oraz minerały, wspiera przemianę materii, pomaga przy dolegliwościach pokarmowo-jelitowych a nawet ma swój czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Chociaż pigwa ma bardzo wiele świetnych właściwości to nie nadaje się do spożywania bez przetworzenia, głównie p-rzez jej kwaśny smak oraz twardość. Nie musimy się tym jednak martwić, ponieważ przygotowanie przetworów z pigwy jest naprawdę proste i przyjemne a asortyment przetworów dostatecznie szeroki.
Sok z pigwy – wartości odżywcze
Pigwa najbardziej znana jest z bogactwa witamin jakie w sobie posiada. Na pierwszym miejscu wybija się zdecydowanie witamina C, która jak doskonale wiemy wspiera pracę układu immunologicznego, podnosi naszą odporność, jak i przyśpiesza gojenie się ran. Kolejną grupą witamin obecnych w pigwie, są witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego, pozytywnie wpływają na nasz nastrój oraz pracę mózgu. Ostatnią witaminą, którą możemy znaleźć w owocu jest witamina A, która odpowiada za prawidłowe pracę metabolizmu, buduje naturalną odporność organizmu oraz zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na choroby oczu.
Pigwa jest równie bogata w pierwiastki mineralnie takie jak: żelazo, potas, wapń oraz magnez. Co więcej, zawiera wiele polifenolii, które w naszym organizmie działają jako przeciwutleniacz i zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę nowotworową oraz uszkodzenia naszego genotypu niszcząc wolne rodniki.
Jeśli chodzi o zawartość kalorii w naszym owocu jest ich stosunkowo niewiele, ponieważ w całym owocu, czyli około 125 gramach znajdziemy zaledwie 71 kalorii. Jednak tą liczbą nie należy się kierować, ponieważ pigwę jemy przetworzoną i w zależności od tego co dodamy do naszej potrawy jej wartość kaloryczna może się zmienić.
Właściwości soku z pigwy
Sok z pigwy przede wszystkim jest polecany w sezonie grypowym, świetnie wspomaga leczenie przeziębień, zapaleń czy zakażeń. Bogate ilości witaminy C, olejki lotne, garbniki oraz pektyny świetnie radzi sobie z infekcjami oraz przeziębieniami. Sok z pigwy wzmacnia system odpornościowy organizmu, dzięki czemu zabezpiecza nas przed choróbskami przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to nasz organizm jest osłabiony.
Sok z owoców pigwy świetnie wspiera przemianę materii, poprawia pracę układu pokarmowego oraz zmniejsza dolegliwości jelitowo-pokarmowe. Jest polecamy osobom na diecie, pity regularnie przyśpiesza spalanie materii oraz zmniejsza szanse na odkładanie się zbędnych kalorii. Jest polecamy przez osoby pragnące prowadzić zdrowy tryb życia a orzeźwiający smak idealnie nadaje się do ugaszenia pragnienia w gorące dni czy podczas uprawiania sportów.
Ponadto regularnie picie soku z pigwy działa wyciszająco, uspokajająco oraz poprawia nasz humor, a wszystko to dzięki bogactwu witamin oraz składników, które wspierają pracę układu nerwowego. Osoby pijące sok z pigwy mają mniejsze predyspozycje do zachorowania na choroby psychiczne, depresje czy też nerwice.
Zastosowanie pigwy
Zastosowanie soku z pigwy jest bardzo szerokie i różnorodne, w zależności od potrzeb. Przede wszystkim ze względu na kwaskowaty smak pigwy jest świetnym napojem orzeźwiającym na upały, który w zależności od potrzeb możemy przygotować z miodem, cukrem oraz innymi owocami i podawać z kostkami lodu.
Kolejnym popularnym zastosowaniem jest picie go na ciepło z miodem lub dodawanie do wzmacniających oraz leczniczych herbat, szczególnie w okresie przeziębień. Sezon jesienno-zimowy, kiedy to nasz organizm jest osłabiony, za oknem mokro oraz zimno a my czujemy, że zaraz i nas złapie choroba to idealny moment kiedy warto sięgnąć po ciepły, wzmacniający napój na bazie soku z pigwy.
Skoro mowa już o chorobach to sok z pigwy możemy wykorzystać do przygotowania syropu przydatnego podczas duszącego kaszlu, warto do niego dodać naturalnego miodu oraz trochę ziół, takich jak na przykład suszona lipa.
Sok z pigwy znalazł również swoje zastosowanie w kosmetyce. Pigwa doskonale sprawdza się do przygotowywania z jej użyciem kremów, toników, maseczek czy odżywek. Sok z pigwy może być stosowany praktycznie do każdego typu cery oraz włosów, świetnie się sprawdzi przy skórze zmęczonej, naczyniowej oraz podrażnionej, zapobiega również wypadaniu włosów oraz rozdwajaniu się końcówek.
Sok z pigwy
Domowy przepis na sok z pigwy
Wykonanie soku z pigwy w zaciszu domowym jest niezwykle proste i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności. Warto pamiętać, że przygotowany sok powinno się przygotowywać w lodów, najlepiej w szklanych butelkach, ponieważ w ten sposób dłużej pozostanie świeży.
Do przygotowania soku potrzebujesz jedynie: 2 kg pigwy oraz 2 kg cukru.
Owoce pigwy dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich pestki z nasionami. Warto pestki zachować do wykorzystania ich w przyszłości, ponieważ w owocach pigwy nic nie musi się marnować.
Pigwę ścieramy na tarce do warzyw o grubych oczkach i po czym wsypujemy do litrowego słoika (na około 75% objętości) zasypujemy cukrem i całość pozostawiamy przykryte pod gazą. Po kilku dniach powinien wytworzyć się sok, który odlewamy i przecedzamy po czym przelewamy do słoiczków oraz buteleczek.
Jeśli chcemy zachować sok na później wystarczy poddać słoiczki pasteryzacji gotujące uje mniej więcej 5-10 min we wrzącej wodzie. Pasteryzowane słoiki możemy przechowywać w chłodnym i wilgotnym miejscu nawet kilka miesięcy bez obawy, że skwaśnieją.