Te skuteczne przepisy pomogą pozbyć się kaszlu i usuną flegmę z płuc!

W aptekach aż roi się od produktów na kaszel czy mających pomóc w usunięciu flegmy z płuc. Wiadomo jednak, że jest mnóstwo sposobów, z których korzystały nasze babcie czy prababcie, by dzięki naturalnym sposobom powrócić do zdrowia.

Nie trzeba zostawiać mnóstwa pieniędzy w aptece, często wystarczy zajrzeć do swojej kuchni, by znaleźć najlepsze lekarstwa na różnego rodzaju dolegliwości. A więc- tanio i zdrowo.

Syrop z marchwi na kaszel

O ile większość osób wie, że marchew jest doskonała na poprawę wzroku, to raczej niewielu kojarzy ją jako lek na kaszel. Preparat przygotowany z marchwi pomaga również w pozbyciu się zalegającej w płucach flegmy.

Marchew zawiera mnóstwo witamin (m.in. A, C czy K) oraz potas. To właśnie witamina A pozwala zwalczyć zakażenia i utrzymać odpowiednią błonę śluzową. Z kolei witamina C ma doskonały wpływ na układ odpornościowy oraz zapobiega krwotokom, sińcom czy krwawieniu dziąseł. Obniża ona również ciśnienie.

Jeśli marchew połączymy z miodem, to syrop będzie miał również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Do tego bardzo ważny jest też imbir, który zwalczy stan zapalny.

Jak przygotować syrop? Potrzebujemy:

  • ½ kg marchwi
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki posiekanego imbiru

Marchew trzeba posiekać i wrzucić do garnka oraz zalać wodą. Następnie podgrzewamy ją na wolnym ogniu. Gdy marchew zmięknie dodajemy imbir. Później odcedzamy wywar, jednak nie wylewamy wody! Gdy wszystko ostygnie dodajemy 3 łyżki miodu i mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy odcedzone produkty do wody i gotowe. Syrop jest gotowy do spożycia. Spożywamy go kilka razy w ciągu dnia, po upływie 2 dni powinniśmy pozbyć się z płuc zalegającej flegmy.

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli jest najpopularniejszy spośród naturalnych środków stosowanych na przeziębienie. Stosowany jest więc na kaszel i ból gardła.

Jest tak skuteczny, bowiem pod łuskami cebuli znajdziemy takie minerały  jak krzem, magnez, siarka, cynk oraz fosfor. To właśnie one uodparniają organizm na infekcje oraz choroby. Cebula pozwala też poprawić trawienie, obniża poziom cukru, działa przeciw zaparciom oraz obniża zły cholesterol . Co ważne – syrop z cebuli mogą pić także dzieci.  Syrop z cebuli ma też bardzo dużą wartość żelaza, dlatego doskonale zwalcza anemię. Pomaga też w walce z chorobami dróg moczowych oraz pęcherza.

Jak zrobić syrop z cebuli? Potrzebujemy:

  • 2 duże cebule
  • miód
  • sok z cytryny

Cebulę siekamy dość drobno. Następnie 10 łyżek miodu mieszany z wyciśniętym sokiem z cytryną i zalewamy nimi cebulę. Po upływie doby przecedzamy syrop (najlepiej użyć w tym celu sitka). Następnie do połowy szklanki wody dodajemy łyżkę stołową syropu i pij, gdy tylko czujesz, że twoja odporność jest osłabiona i dopada cię przeziębienie.

Syrop z cebuli i cukru

Inną wersją syropu cebuli jest ten z dodatkiem cukru. Dwie duże cebule drobno siekamy i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Wszystko wrzucamy do pojemnika (najlepiej sprawdzi się słoik) i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na jeden dzień. Cebula puści sok, który trzeba przecedzić i pić 2 razy dziennie po łyżce syropu.

Mniej popularny jest syrop zrobiony z ugotowanej cebuli. Należy posiekać 5 cebul i dodać do nich kilka łyżek miodu. Wszystko gotujemy. Gdy ostygnie – odcedzamy. Miksturę pijemy 3 razy dziennie po łyżce.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.