Poznaj najlepszy sposób na detoks wątroby i oczyszczenie jelit.
W organizmie człowieka jednym z najważniejszych organów jest wątroba. Detoksykacja organizmu oraz neutralizowanie toksyn odgrywają istotną rolę w przypadku sprawnego działania wątroby. Produkcja białek i hormonów jest często uniemożliwiona przez obecność szkodliwych składników. Właściwe funkcjonowanie wątroby wywiera ogromny wpływ na cały organizm człowieka.
Sprawdź jak działa wątroba!
Powszechnie wiadomo, że wątroba potrafi sama się regenerować. Jednak żeby sprawnie funkcjonowała należy regularnie przeprowadzać oczyszczanie. Pozbywanie się różnorakich toksyn, substancji chemicznych dodawanych do produktów spożywczych czy też alkoholu sprawi, że wątroba dostarczy więcej korzyści dla naszego organizmu. Oczyszczany organ sprawniej będzie przekształcał cukier w energie i wchłaniał dostarczane witaminy. Wytwarzana żółć pozwoli na strawienie tłuszczy i wydali szkodliwe substancje z organizmu. Organ ten często nazywany jest ochronnym filtrem człowieka.
Poznaj rady, które uchronią twoją wątrobę!
Zasadniczą kwestią jest zmiana nawyków żywnościowych. Wprowadzenie właściwej diety pozwoli na oczyszczenie narządu w przeciągu kilku tygodni. Głównymi produktami codziennych posiłków powinny stać się owoce , warzywa oraz duża ilość wody mineralnej. Częste jedzenie dań typu fast-food i produktów przetworzonych doprowadzają do powiększania wątroby. Zazwyczaj skutkuje to zachorowaniami takimi jak marskość, stłuszczenie wątroby i wirusowe zapalenie. Regularny detoks pozwoli Ci na pozbycie się szkodliwych toksyn. Jednym ze sposobów oczyszczenia jest przyrządzenie naturalnego lekarstwa, o którym mowa pod koniec artykułu.
6 kroków do oczyszczenia wątroby i jelit
Krok 1. Usuń toksyczne produkty z diety
Jeśli spożywasz duże ilości produktów przetworzonych, narażasz zdrowie wątroby i jelit na ryzyko. Tłuszcze typu trans, rafinowany cukier a także gotowe obiady są toksyczne dla twojego organizmu.
Przykładowo, powszechnie spotykane w fast foodach azotany, są odpowiedzialne za powstawanie wielu poważnych chorób.
Te substancje chemiczne są używane w celu zachowania jak najdłuższej trwałości produktów, hamują wzrost bakterii i utrzymują jej pierwotny kolor. Zamień te produkty na naturalne, jak najszybciej! Zdrowa żywność smakuje świetnie, a przy odrobinie kreatywności stworzysz zdrowy posiłek dla całej rodziny.
Piecz organiczne piersi z indyka i kurczaka by zastąpić niezdrowe przekąski. Chipsy i inne przetworzone snacki zastąp świeżymi owocami, marchewką i orzechami.
Tłuszcze trans zawierają wysoki poziom nasyconych tłuszczów. Ich spożywanie zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca o około 25%. Uważa się ponadto, że tłuszcze trans powodują problemy z układem odpornościowym i powodują stany zapalne w całym ciele.
Krok 2. Pij surowy sok warzywny
Soki warzywne to świetny sposób na dostarczenie naszemu ciału 4-5 porcji warzyw, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania.
Warzywa w płynie są łatwiejsze do strawienia, co jest szczególną zaletą dla osób z zaburzeniami pracy wątroby. Składniki odżywcze znajdujące się w warzywach są dzięki temu lepiej wchłaniane.
Warzywa, które dobrze oczyszczą wątrobę i jelita to kapusta, kalafior, brokuły i brukselka. Choć kombinacja ta może nie brzmieć zbyt smacznie, to możemy dodać też inne warzywa, które lubimy – np. marchew, ogórek, buraki i zielone warzywa liściaste.
Wszystkie z nich zmniejszają kwasowość w organizmie, pomagając stworzyć bardziej przyjazny bilans pH. Eksperymentuj ze swoimi ulubionymi dodatkami – dodawaj pietruszkę, miętę i inne zioła, by soki miały lepszy smak.
Kompleksowy zestaw ziół na wątrobę w kapsułkach
Krok 3. Spożywaj potrawy bogate w potas
Czy dostarczasz swojemu ciału rekomendowane 4700mg potasu dziennie? Istnieje duża szansa, że nie. Potrawy bogate w potas pomagają zmniejszyć skurczowe ciśnienie krwi, obniżać poziom cholesterolu i wpierać układ sercowo-naczyniowy. Potas pomaga też oczyścić wątrobę.
Produkty bogate w potas:
- Słodkie ziemniaki
- Sos pomidorowy
- Szpinak
- Fasolka
- Banany
Krok 4. Kawowa lewatywa
Lewatywy z kawą zmniejszają zaparcia i pomagają w detoksykacji wątroby i jelit. Podczas lewatywy, kawa jest zatrzymywana w jelitach, umożliwiając przepływ płynu do wątroby przez ścianę jelit.
Lewatywa kawowa ma działanie pobudzająca, które zwiększa przepływ żółci, pomagając twojej wątrobie. Spowoduje to wytwarzanie glutationu – silnego związku oczyszczającego, który pomaga uwolnić gromadzenie się toksyn w organizmie.
Połącz ze sobą 2 łyżki kawy organicznej z 3 filiżankami wody filtrowanej lub destylowanej i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i podgrzewaj przez około 15 minut. Odcedź płyn przez silyo i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 5. Zażywaj ostropest plamisty, mniszek lekarski i kurkumę
Ostropest plamisty jest uważany za króla detoksykujących ziół, co czyni go idealnym do oczyszczania wątroby. Pomaga wyeliminować gromadzenie się metali ciężkich, zanieczyszczeń i alkoholu w wątrobie. Zmniejsza też negatywne skutki promieniowania i chemioterapii. Wzmacnia ściany komórkowe wątroby, wspierając jej zdrową regenerację.
Kurkuma wspomaga trawienie, jest skutecznym środkiem przeciwdepresyjnym, przywraca zdrowy poziom cukru we krwi, a także wspiera metabolizm wątroby. Obecnie przeprowadza się mnóstwo badań na temat kurkumy, ze względu na jej korzyści zdrowotne związane z chorobą Alzheimera, rakiem, depresją, zapaleniem kości i stawów, zdrowiem piersi, prostaty i przewlekłymi bólami.
Mniszek lekarski powoduje naturalny efekt moczopędny, dzięki czemu nasza wątroba szybciej eliminuje toksyny. Mniszek wzmacnia też układ odpornościowy, obniża poziom cukru, łagodzi zgagę i zaburzenia trawienia.
Krok 6. Jedz prawdziwą wątrobę
Wątroba młodych, zdrowych i karmionych naturalnie zwierząt jest bogata w witaminy A, B, kwas foliowy, cholinę, żelazo, miedź, cynk i chrom. Wątróbka to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie.
Wystarczy zaledwie 7 dni stosowania tego specyfiku aby oczyścić jelita i wątrobę!
Potrzebujesz:
- 1 szklankę rodzynek
- 2-3 szklanki wody
Rodzynki dokładnie spłucz i odciśnij pod wodą. Do garnka wsyp umyte rodzynki i zalej je 2-3 szklankami wody. Rodzynki w stosunku do wody powinny być 1:3, zwróć na to uwagę w przypadku przygotowania większej porcji. Połączone składniki gotuj przez około dwie minuty. Następnie odstaw garnek do ostygnięcia. Po upływie 24 godzin możesz rozpocząć spożywanie mieszaniny każdego dnia na czczo przez tydzień. Rezultaty dostarczania specyfiku widocznie będą już po dwóch dniach.