Jak poprawić pamięć? 15 produktów spożywczych na poprawę pamięci
Okazuje się, że żywność którą spożywamy ma wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Choć wiadomo od dawna, że to co jemy wpływa na nasze ciała i wygląd, to naukowcy coraz częściej przekonują, że jedzenie oddziałuje także na mózg – a w szczególności na szare komórki.
Nikt nie lubi stresu, nasze ciało także. Pod wpływem stresu nasz organizm uwalnia cytokiny zapalne.
Te małe chemikalia zachęcają nasz system odpornościowy do walki ze stresem poprzez tworzenie stanów zapalnych – dokładnie tak jakby stres był infekcją. Mimo iż stany zapalne chronią nasze ciało przed chorobami i je naprawiają (na przykład gdy się skaleczysz), to chroniczne zapalenie jest czymś zgoła innym. Powiązane jest z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak stwardnienie rozsiane, lęki czy nadciśnienie tętnicze.
Co więc wspólnego ma to wszystko z jedzeniem? Nasze jelita pomagają zachować odpowiedzi naszego systemu immunologicznego i stany zapalne pod kontrolą. Dodatkowo, docierające z jelita do mózgu hormony wpływają na zdolności poznawcze, takie jak rozumowanie, przetwarzanie nowych informacji, koncentrację i rozpoznawanie, kiedy jesteśmy najedzeni.
Produkty bogate w antyoksydanty, dobre tłuszcze, witaminy i minerały dostarczają mózgowi energii i chronią przed jego chorobami.
Jak poprawić pamięć? Najlepsze produkty na poprawę pamięci
1. Awokado
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców. Mimo, iż ma niekiedy złą reputację – z powodu dużej zawartości tłuszczów, to należy pamiętać, że są to tłuszcze zdrowe. Na długo utrzymują stały poziom cukru we krwi, wpływają także na piękny wygląd skóry.
Awokado zawiera witaminę K i kwas foliowy, dlatego zapobiega zakrzepom w mózgu (chroniąc przed udarem), ponadto poprawia funkcje poznawcze, pamięć i koncentrację.
Ten zielony mocarz jest także bogaty w witaminy z grupy B i witaminę C – rozpuszczalne w wodzie, które należy spożywać codziennie. Oprócz tego, wśród wszystkich owoców to właśnie awokado ma największą ilość białka i najniższą ilość cukru. Kremowa konsystencja awokado czyni je mądrym dodatkiem do koktajli i zdrową alternatywą dla tłuszczów w wypiekach.
2. Buraki na poprawę pamięci
Nie każdemu dobrze kojarzą się z dzieciństwem, aczkolwiek buraki to cenne źródło wielu minerałów i witamin wspomagających pamięć.
Ograniczają stany zapalne, mają wiele antyoksydantów chroniących przed nowotworami, pomagają też pozbyć się toksyn z organizmu. Naturalne azotany występujące w burakach zwiększają przepływ krwi do mózgu, zwiększają sprawność umysłową. Podczas treningów przyczyniają się do zwiększenia energii i osiągów. Świetnie smakują pieczone lub w sałatkach.
3. Jagody
Jagody to jedne z owoców o najwyższej zawartości antyoksydantów, włączając w to witaminę C, K oraz błonnik. Ze względu na wysoki poziom kwasu galusowego, jagody wpływają pozytywnie na nasze mózgi, chroniąc je przed zwyrodnieniem i stresem.
4. Rosół na kościach
Rosół na kościach to pożywienie idealne dla naszych jelit, a tym samym dla naszego mózgu. Bulion pobudza układ odpornościowy, poprawia kondycję stawów, walczy też z alergiami pokarmowymi.
Wysoki poziom kolagenu pomaga zmniejszać stany zapalne jelit, a aminokwasy, takie jak prolina i glicyna utrzymują prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i poprawiają pamięć. Lekarze często zalecają bulion na kościach dla pacjentów z problemami z jelitami.
5. Jak poprawić pamięć? Jedz brokuły
Dzięki wysokiemu poziomowi witaminy K i choliny, brokuły działają świetnie dla mózgu pomagając w zachowaniu dobrej pamięci.
Brokuły są także naładowane witaminą C – 1 kubek tych warzyw zapewnia 150% dziennego zalecanego spożycia. Wysoki poziom błonnika sprawi, że szybko będziesz syty/a.
Pamięć i koncentracja – suplement diety
6. Seler naciowy
Jak na warzywo z tak niską liczbą kalorii (16 w szklance) seler naciowy ma do zaoferowania dużo korzyści. Wysoki poziom antyoksydantów i polisacharydów działa jak naturalny środek przeciwzapalny, który zwalcza bóle stawów i zespół jelita drażliwego.
Dzięki bogactwu w składniki odżywcze, minerały i witaminy stanowi świetną i zdrową przekąskę pomiędzy posiłkami.
7. Olej kokosowy na poprawę pamięci
Olej kokosowy działa przeciwzapalnie, tłumiąc komórki odpowiedzialne za stany zapalne. Pomaga w odzyskaniu pamięci w miarę upływu lat, niszczy także niepożądane komórki w jelicie.
8. Ciemna czekolada a problemy z pamięcią
Ciemna czekolada to jedna z najzdrowszych słodkości. Zawiera pełno flawonoli, które mają antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości. Ciemna czekolada obniża także ciśnienie krwi i usprawnia jej przepływ do mózgu i serca.
Wybieraj tylko ciemną czekoladę o zawartości kakao min. 70%.
9. Żółtka jaj
Żółtka jaj zawierają dużą ilość choliny, wpływającej na rozwój mózgu nienarodzonego jeszcze dziecka. Rozkładają również betan – hormon związany z dobrym samopoczuciem.
Jeśli obawiasz się wysokiego poziomu cholesterolu to mamy dla ciebie dobrą wiadomość – badania wykazały, że żółtka jaj pomagają uzyskać dobry cholesterol.
10. Jak poprawić pamięć – oliwa z oliwek
Polifenole zawarte w oliwie z oliwek wpływają pozytywnie na pamięć, pomagają w nauce, odwracają tez zmiany w mózgu związane z wiekiem i chorobami. Oliwa walczy także z ADDL – toksycznymi dla mózgu białkami, które wywołują chorobę Alzheimera.
11. Zielone liściaste warzywa
Badania udowodniły, że osoby spożywające każdego dnia zielone warzywa, wolniej doświadczały utraty pamięci. Ich zawartość witamin A i K pomagają zwalczać stany zapalne. Jedz więc bez ograniczeń sałatę, kapustę, szpinak i jarmuż.
12. Rozmaryn na poprawę pamięci
Kwas karnozowy w rozmarynie chroni mózg przed neurodegeneracją. Dzieje się to dzięki zwalczaniu wolnych rodników związanych z chorobą Alzheimera i udarami.
13. Łosoś
Łosoś to jedno z najbardziej pożywnych dla mózgu dań. Wszystko dzięki dużej zawartości kwasów omega-3, które poprawiają pamięć. Łososia warto też serwować dzieciom – zapobiega ADHD i poprawia koncentrację.
14. Kurkuma a pamięć
Kurkumin zawarty w kurkumie jest jednym z najpotężniejszych środków przeciwzapalnych. Zwiększa poziom przeciwutleniaczy, jednocześnie poprawia dopływ tlenu do mózgu. Dzięki temu łatwiej przetwarzamy informację i zapamiętujemy więcej.
15. Jak poprawić pamięć – orzechy włoskie
Wysoki poziom przeciwutleniaczy, witamin i minerałów w orzechach włoskich poprawia czujność umysłu. Zawarta w nich witamina E pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera.