Pasta z awokado czyli meksykańskie guacamole

Chyba żaden owoc nie zrobił tak zawrotnej kariery w ostatnim czasie jak awokado. Ceny awokado, zwanego też masłem Boga, w bieżącym roku są najwyższe od 20 lat. Podobno statystyczny Amerykanin zjada go 4 kg rocznie, najczęściej pod postacią pasty z awokado, czyli słynnej meksykańskiej salsy guacamole. Największym producentem awokado jest cały czas Meksyk, do którego dołączył jeden ze stanów USA-Kalifornia. W Polsce awokado można już kupić w każdym większym sklepie a najczęściej w naszym kraju również spożywany jest pod postacią pasty, wspaniałej, chociaż trochę zabijającej smak samego owocu.

Właściwości odżywcze awokado

Awokado w każdej formie, również jako pasta z awokado, czyli guacamole jest doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9. Zawartość tych kwasów sięga nawet do 30%. Owoc ten posiada również prawie optymalną proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. To właśnie dzięki tak dużej ilości tych tłuszczów, pozostałe składniki odżywcze samego awokado oraz te pochodzące od towarzyszących mu dodatków są tak dobrze przyswajalne przez organizm. Awokado zawiera również:

  • potas, a jest go więcej niż w bananie, regulujący ciśnienie krwi, pracę serca, układ nerwowy
  • witaminy C,E,A
  • witaminy z grupy B
  • kwas foliowy zapobiegający wadom rozwojowym płodu
  • przeciwutleniacze o działaniu przeciwnowotworowym
  • luteinę oraz zeaksantynę, które chronią oczy
  • tłuszczowe kwasy oleinowe obniżające poziom cholesterolu we krwi, chroniące cerce i chroniące przed miażdżycą, działają przeciwnowotworowo, szczególnie chronią przed rakiem piersi oraz rakiem prostaty

Awokado jest zdecydowanie kaloryczne, przewyższa pod tym względem nawet banana. Średniej wielkości owoc zawiera ponad 400 kcal. Ale wbrew pozorom jest to owoc, który pomimo swojej kaloryczności wspomaga odchudzanie, a nie odwrotnie. Dzieje się tak za sprawą tak docenianych dobrych kwasów tłuszczowych, które w organizmie przyspieszają procesy metabolizmu, a to powoduje szybką utratę przyswojonych kalorii i utratę niechcianych kilogramów.

Pasta z awokado a właściwości przeciwnowotworowe

Systematyczne spożywanie pasty z awokado dzięki zawartym w niej kwasom tłuszczowym pomaga w leczeniu białaczki szpikowej. Jeden z lipidów o nazwie awokatyna B działa poprzez selektywne niszczenie komórek nowotworowych nie niszcząc jednocześnie komórek zdrowych. Prawdopodobnie w niedługim czasie medycyna znajdzie zastosowanie dla tego lipidu również w innych dziedzinach. Awokado jako źródło cynku chroni mężczyzn przed niebezpieczeństwem zachorowania na raka prostaty. Wyjątkowy skład chemiczny tego owocu ogrywa istotną rolę w procesie hamowania rozwoju komórek rakowych dla raka prostaty a te same właściwości przydają się w walce z rakiem piersi u kobiet.

Ponadto wg. EWG awokado razem z kilkunastoma innymi warzywami i owocami tworzy grupę produktów, które posiadają najmniej zanieczyszczeń pestycydami, a to za sprawą właściwości, które powodują, że pestycydy ich „nie lubią”.

Pasta z awokado chroni przed starzeniem

Zawarty w awokado związek: mononukleotyd nikotynoamidowy, który znajduje się także w brokułach, kapuście czy ogórkach wpływa pozytywnie na:

  • gęstość kości
  • siłę mięśni szkieletowych
  • pracę wątroby
  • układ odpornościowy
  • wzrok
  • wrażliwość na insulinę

Tak mówią wyniki badań przeprowadzonych na myszach. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo podobnego oddziaływania na organizm ludzki. Dlatego prace nad tym składnikiem cały czas trwają i przynoszą jak dotąd pozytywne rezultaty.

Pasta z awokado a cholesterol i miażdżyca

Beta sitosterol znajdujący się w kwasach zawartych w awokado obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz trójglicerydów. Dlatego uznaje się, że owoc ten skutecznie może chronić przed skutkami podwyższonego złego cholesterolu a w konsekwencji przed miażdżycą. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają lub nawet odwracają odporność insulinową, jedną z przyczyn tworzenia się cukrzycy typu II.

Pasta z awokado, przepis

Pasta z awokado, czyli salsa z awokado, czyli guacamole to doskonałe urozmaicenie każdego menu. Istnieje na nie wiele przepisów, które jednak tak naprawdę różnią się detalami czyli dodatkami. W potrawie musi przeważać maślany smak awokado i żaden z dodatków nie powinien go tłumić. Salsę można przygotować wymiennie choćby z następujących składników:

  • awokado przede wszystkim
  • sok z cytryny
  • sok z limonki
  • drobno pokrojone pomidorki
  • dymka
  • cebula
  • czosnek
  • sos tabasco
  • papryczki chili
  • kolendra

Wystarczy wybrać z tej listy dowolną ilość składników a powstanie wspaniała orzeźwiająca pasta z awokado. Warto tylko pamiętać, że awokado musi być dojrzałe. Kupione w sklepach jest najczęściej twarde i gumowate wewnątrz, niemożliwe byłoby rozgniecenie go widelcem. Dlatego powinno w domu trochę odleżeć, ale nie w lodówce. Jego dojrzałość próbujemy poprzez nacisk, gdy owoc ugina się miękko pod palcami, można już go użyć. Pastę z awokado można przygotować w blenderze, ale robi się z niej prawdziwa pasta, najlepiej rozgniatać ją widelcem, tak by zgnieciony miąższ zawierał kawałeczki owocu. Trzeba również pamiętać, aby wyjęty miąższ od razu skropić cytryną, w przeciwnym razie nieapetycznie ściemnieje.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.