Najlepsze zioła na wątrobę
Problemy z wątrobą ma wiele osób. Co ciekawe problemy z wątrobę wielokrotnie są skutkiem nadużywania alkoholu. I nie chodzi o alkoholizm, naszej wątrobie szkodzi już kilka piw w ciągu dnia czy kilka razy w tygodniu. Wątroba może też źle pracować, gdy dojdzie do stłuszczenia. Dochodzi do tego wówczas, gdy zjadamy w pokarmach za dużo tłuszczu bądź zażywamy dużo leków. Problemy z wątrobą mogą być również spowodowane szkodliwymi dla zdrowia dietami-głodówkami lub dietami jednostronnymi np. dieta białkowa. Badania wskazują, że żeby dieta nie miała niekorzystnego wpływu na wątrobę, nie powinniśmy chudnąć więcej niż 4 kg miesięcznie. Aby zadbać o ten organ powinniśmy też pamiętać o jedzeniu produktów bogatych w błonnik i enzymy trawienne.
Twoja wątroba działa źle, jeśli czujesz kłucia w boku, masz podwyższone ciśnienie krwi, wolniejszą przemianę materii, pojawiają się biegunki, zaparcia, wzdęcia, apetyt na słodkości, wahania nastroju, znamiona na skórze, zimne ręce, wilgotne ciało, skurcze w łydkach i palcach rąk, spód języka zabarwiony na żółto czy chroniczne zmęczenie.
Zioła mogą wspomóc pracę wątroby
Wątroba jest często nazbyt obciążona. Warto korzystać z dobrodziejstw natury. Zioła mogą pomóc w wielu wątrobowych dolegliwościach bądź zapobiec im.
Babka szerokolistna
Na wątrobę bardzo dobrze wpływa babka szerokolistna. Nazywana jest także babką pospolitą, babką wielką, zwyczajną czy szeroką. Pomaga w dolegliwościach wątrobowych, biegunkach, działa moczopędnie i ma działanie oczyszczające. Zioło wzmacnia organizm, działa przeciwzapalne.
Aby wspomóc wątrobę warto pić napar z liści babki. Zioło można znaleźć na łące. Należy je zebrać i wysuszyć. Świeże bądź suszone liście babki kruszymy. Zalewamy zioło wrzątkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowaną miksturę pijemy raz dziennie.
Dziurawiec pospolity
Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych ziół wspomagających wątrobę. Osoby mające problem z wątrobę powinny pić napar z dziurawca. Zioło m.in. likwiduje wzdęcia, zwalcza biegunki. Pomaga w stanach zapalnych dróg żółciowych. Jest pomocny także podczas osłabienia czynności wątroby.
Aby przygotować napar z dziurawca musimy zalać świeże bądź zasuszone zioło wrzącą wodą i odstawić na 10-15 minut pod przykryciem. Zaleca się picie połowy szklanki 2-3 razy w ciągu dnia (najlepiej tuż po posiłku lub przed nim)
Brzoza biała
Choroby przewlekłe, nadużywanie alkoholu – to może doprowadzić do powiększenia wątroby. Pomóc zwalczyć ten problem może brzoza biała, która jest bardzo popularna w ziołolecznictwie. Sok z brzozy, jej liście i pąki działa żółciopędnie, moczopędnie i dezynfekująco. Należy pić napar z liści lub pąków brzozy. Około 2-3 łyżek liści lub pąków brzozy należy zalać 200 ml wrzątku. Napar pijemy trzy razy dziennie po 2-3 łyżki.
Fiołek trójbarwny
Fiołek (czyli znany wszystkim bratek) doskonale wspomaga czynność wątroby. Dodatkowo oczyszcza krew i pomaga w chorobach skórnych. Bratek jest nie tylko świetną ozdobą w ogrodzie, ale odpowiednio przyrządzony i stosowany może mieć doskonałe właściwości dla twojego organizmu. Fiołek trójbarwny ma w swoim składzie sole mineralne, rutozyd , kwercetynę, hesperydynę, witaminę C, kwas salicylowy, grabniki, umbeliferon, cukry oraz olejki eteryczne. Picie naparu z tej rośliny pomaga zwalczyć nadciśnienie tętnicze, wzmacnia naczynia krwionośne oraz pomaga w problemach z drogami moczowymi (działa moczopędnie) oraz przy zaburzeniach pracy nerek. No i oczywiście wspiera pracę wątroby. Aby przyrządzić napar trzeba łyżeczkę suszonego lub świeżego bratka zalać wrzątkiem. Pić kilka razy w tygodniu.
Bez czarny
Jeśli mamy problemy z wątrobą powinniśmy również pić napar z czarnego bzu. Roślina ta jest doskonale znana w medycynie ludowej i stosuje się ją od wielu, wielu lat. Kwiaty czarnego bzu mają w swoim składzie kwasy fenolowe, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, sterole, sole mineralne czy triterpeny. Kwiaty czarnego bzu pomagają też przy leczeniu chorego gardła, działa też przeciwzapalnie. Z koli owoce czarnego brzu są bogate w kwasy owocowe, witaminy, pektyny, garbniki, glikozydy. Zawierają też żelazo, wapń, potas, glin i sód. Mają działanie przeciwbólowe i przeczyszczające. Dzięki nim usuwane są z organizmu szkodliwe toksyny. Pomagają w leczeniu stanów zapalnych żołądka. Owoce i kwiaty czarnego bzu pomagają także w leczeniu wrzodów żołądka. Należy pić napar z tej rośliny. Wystarczy łyżkę czarnego bzu zalać wrzątkiem i pić kilka razy w tygodniu.
Mniszek lekarski
Na wątrobowe dolegliwości pomocny okazuje się również mniszek lekarski, czyli popularny mlecz. Roślina w naszym kraju jest ogólnie dostępna rośnie niemalże wszędzie. Mlecz pomaga w usunięciu toksycznych związków z organizmu i oczyszcza wątrobę. Pomaga także w lepszym przepływie żółci, więc wpływa także pozytywnie na regenerację tego narządu. Najlepiej jest wykorzystywać korzeń mniszka lekarskiego.
Borówka brusznica
Borówka brusznica świetnie łagodzi różnego rodzaju przewlekłe choroby wątroby. Dodatkowo ma też działanie moczopędne i antybakteryjne. Borówka brusznica nazywana jest także borówką czerwoną. Roślina dość popularna w naszym kraju. Borówka zawiera m.in. erykolinę, garbniki katechinowe, witaminy B1, B2, PP, C, kwasy organiczne, glikozydy, arbutynę, metyloarbutynę, erykolinę. Owoce tej rośliny wspomagają także czynności trawienne. W przypadku leczenia dolegliwości wykorzystuje się liście borówki brusznicy. Jedną łyżkę tych liści zalewamy wrzątkiem (szklanką). Należy taki napar pić po łyżce trzy razy w ciągu dnia.
Jarzębina pospolita
Z jarzębiny robimy nie tylko piękne czerwone korale. Roślina ta ma doskonałe właściwości lecznicze. Chcąc zniwelować gorycz tej rośliny należy zbierać owoce po pierwszych przymrozkach. Jarzębina ma mnóstwo witamin – C, E, P, K PP oraz A. W jej składzie znajdziemy też sorbozę, pektyny i garbniki. Jarzębinę stosuje się podczas przy różnych schorzeniach wątroby, podczas długotrwałych biegunek, problemów z pęcherzykiem żółciowym czy nieżytach jelit. Aby przyrządzić napar należy łyżkę świeżych, mrożonych lub suszonych owoców zalać szklanką wrzącej wody. Odstawiamy napar na 4 godziny, później pijemy pół szklanki. Napar należy pić regularnie kilka razy w tygodniu.
Rumianek pospolity
Rumianek jest królem wśród ziół. Jego szerokie zastosowani jest znane w medycynie ludowej od wielu lat. Rumianek zawiera w swoim składzie m.in. olejek eteryczny, chamazulen, flawonoidy, cholinę, związki kumarynowe czy sole mineralne. Rumianek jest pomocny podczas m.in. leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy, alergii, różnego rodzaju schorzeń wątroby, wzdęć, nieżytów jelit, bardzo bolesnych menstruacji i wielu innych. Można kupić gotową herbatkę z rumianka, jednak wiadomo, że najlepszy będzie napar przygotowany samodzielnie. Kilka koszyczków rumianku zalewamy wrzątkiem i pijemy 3-4 łyżki kilka razy dziennie.
Dobrze na wątrobę wpływają też chmiel, chaber bławatek, drapacz lekarski, dziewanna wielokwiatowa, głóg, jałowiec pospolity, bukwica, cykoria podróżnik, poziomka pospolity, wiesiołek, szałwia lekarska, owoc kminu, mięta pieprzowa, nagietek lekarski, jarząb pospolity, kocanka piaskowa, krwawnik pospolity, koper włoski, pokrzywa zwyczajna, czarna rzodkiew, czy koper włoski.