Drożdże są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, wykorzystywane zwłaszcza wszędzie tam, gdzie zachodzi fermentacja: piwowarstwo, winiarstwo, przemysł piekarniczy. Nie każdy ma świadomość, że drożdże są żywe! Z biologicznego punktu widzenia to jednokomórkowe grzyby, które bardzo szybko się rozmnażają gdy mają stały dostęp do dużej ilości pożywienia i odpowiednią temperaturę. Aby zwiększyć ich ilość, wystarczy do miski wsypać drożdże, zasypać je cukrem i po przykryciu ściereczką postawić w ciepłym miejscu. Oprócz gastronomii wykorzystuje się je także w celach kosmetycznych i zdrowotnych, ponieważ zawierają pakiet niezbędnych witamin, dzięki którym nasza skóra i włosy odzyskają pierwotny, zdrowy blask.
Witaminy w drożdżach – zdrowie za małe pieniądze
Najchętniej wykorzystywane są drożdże piwne oraz winne, ponieważ zawierają najwięcej pierwiastków, białka oraz witamin:
-
Chrom
-
Selen
-
Cynk
-
Witaminy z grupy B
-
Biotyna
-
Kwas pantotenowy
-
Kwas foliowy
-
Białko
Ze względu na profil witaminowy drożdże są polecane dla osób z osłabioną odpornością i anemią, ponieważ witaminy B2 i B12 wpływają na zwiększenie produkcji przeciwciał i zwiększenie wchłaniania żelaza, ponadto wzmacniają organizm i przyspieszają regenerację organizmu. Dobrze wpłyną również na osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą, ponieważ chrom ogranicza chęć sięgania po słodkie pokarmy i uaktywnia trzustkę. Inne witaminy z grupy B zapobiegają zaparciom i wspomagają przemianę materii. Cynk poprawia wygląd naskórka, włosów i paznokci oraz wraz z grupą B zwalcza trądzik i ogranicza wydzielanie łoju.
Drożdże polecane są też dla osób zmagających się z problemami układu nerwowego czy depresją, ponieważ duża zawartość witamin z grupy B korzystnie wpływa na poprawę przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. Badania wykazały również, że systematyczne spożywanie drożdży zapobiega nowotworom i oczyszcza organizm z toksyn!
Jak często można stosować drożdże?
Drożdże najlepiej spożywa się w połączeniu z napojami czy koktajlami, ponieważ pomaga to zabić ich specyficzny smak, a dla bardziej opornych przygotowano drożdżowe pastylki. Jedynie należy pamiętać, że przed zrobieniem specyfiku drożdże należy zalać wrzątkiem, aby nie uszkodziły naturalnej flory naszych jelit. Nie ma ograniczeń jeśli chodzi o częstotliwość, wystarczy pić je codziennie, tabletki łyka się częściej, jednak przed rozpoczęciem kuracji należy przeczytać ulotkę lub skonsultować się z lekarzem.
Jeśli planujemy stosować drożdże tylko zewnętrznie, to wtedy nie musimy traktować ich wrzątkiem, wystarczy rozrobić według wybranego, ulubionego przepisu.
Wpływ maseczki z drożdży na twarz oraz włosy
Dzięki bogactwu minerałów, maseczka z drożdży zadziała lepiej niż nie jeden drogi specyfik z drogerii! Kompleks witamin z grupy B widocznie poprawi stan cery i włosów, cynk je wzmocni, a biotyna zmniejszy ilość wypadających włosów. Ponadto po serii maseczek zauważalnie zmniejszy się ilość wyprysków oraz zaskórników, skóra będzie gładka, nawilżona i dobrze oczyszczona. Podczas relaksu z maseczką warto wykonać również maseczkę na skórę głowy i włosy, nie tylko zaoszczędzimy czas, ale także zwiększymy zakres działania wspaniałych drożdży. Aby maseczkowe rytuały nam się nie znudziły, możemy je urozmaicać poprzez dodawanie do nich różnych dodatków. Na przykład dodanie płatków owsianych czy gruboziarnistej morskiej soli zamieni maseczkę w peeling i przy okazji pozbędziemy się martwego naskórka. Jeśli nasz włosy się przetłuszczają lub chcemy jeszcze bardziej wydobyć z nich blask, możemy zamiast mleka dodać sok z cytryny lub zmiksowanego ogórka. Aby maseczka lepiej trzymała się na włosach, możemy dodać do niej jogurt zamiast mleka.
Wpływ drożdżowej maseczki na włosy
-
Przyspieszenie wzrostu włosów
-
Zwiększenie gęstości i objętości
-
Poprawienie mięsistości włosów
-
Włosy staną się miększe w dotyku
-
Zmniejszenie ilości wypadających włosów
-
Zwolnienie procesu siwienia włosów
-
Likwidacja łupieżu
Vitamex-Farm, Wyciąg ze skrzypu polnego + drożdże
Domowe przepisy na maseczki
Maseczka na twarz
Składniki: pół kostki drożdży piekarskich, odrobina oliwy z oliwek, 3 łyżki mleka.
Przygotowanie: w miseczce rozrabiamy drożdże, następnie dodajemy do masy oliwę oraz mleko i wszystko dokładnie mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Na oczyszczoną uprzednio twarz nakładamy maseczkę, pamiętając by omijać okolice oczu. Po 15 minutach wszystko dokładnie spłukujemy.
Maseczka na włosy
Składniki: pół kostki drożdży piekarskich, 2-3 łyżki mleka lub wody, jako dodatek łyżka miodu lub ulubionego oleju do włosów czy odżywki.
Przygotowanie: w miseczce rozdrabniamy dokładnie drożdże, następnie mieszamy je ze wszystkimi składnikami aż do powstania jednolitej masy. Rozprowadzamy maseczkę dokładnie na całej długości włosów, ze szczególnym uwzględnieniem skalpu. Na włosy z maseczką nakładamy czepek lub owijamy je folią – dzięki temu zabiegowi zwiększymy temperaturę i maseczka będzie się lepiej wchłaniać. Spłukujemy po godzinie używając do tego celu delikatnego szamponu lub odżywki myjącej.
Specjalna maseczka na trądzik
Składniki: pół kostki drożdży piekarskich, łyżka twarożku, 50 kropli nalewki z nagietka, łyżka oleju łopianowego, kilka kropli olejku z drzewa herbacianego, łyżka miodu.
Przygotowanie: w miseczce dokładnie rozdrabniamy drożdże, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Następnie powstałym środkiem smarujemy całą twarz z pominięciem okolic oczu. Zmywamy po 15 minutach.