Helicobacter Pylori – przyczyny zakażenia, dieta
Ta mało znana bakteria występuje aż u 60-80% polskiego społeczeństwa. Oznacza to, że zdecydowana większość z nas jest jej nosicielem. Komplikacje zdrowotne pojawiają się jednak jedynie u ok. 10% zakażonych. Bakteria Helicobacter Pylori znajduje się najczęściej w wydzielinach – w ślinie i kale. Do zarażenia bakterią dochodzi najczęściej w okresie dzieciństwa. Brak higieny, słabe warunki sanitarne oraz zła dieta przyczyniają się do zakażenia.
Helicobacter Pylori lubi kwaśne środowisko, dlatego z łatwością kolonizuje błony śluzowe w żołądku. Skutkiem zakażenia może być zapalenie żołądka typu B. Prowadzić ono może do powstawania nowotworów. Wskutek osiedlenia się tej bakterii możemy także nabyć się wrzodów żołądka. Ważne jest więc poznanie jakie produkty powinniśmy uwzględnić w swojej diecie, a jakie odrzucić.
Dieta w zakażeniu Helicobacter Pylori
Dieta stosowana przy zakażeniu tą bakterią ma za zadanie przede wszystkim złagodzić dolegliwości gastryczne.
Ryzyko zakażenia H. Pylori zmniejsza dieta oparta na spożywaniu dużych ilości świeżych owoców i warzyw. W szczególności produkty zawierające dużo witaminy C pomagają walczyć z bakteriami w żołądku. Witamina C spowalnia także aktywność enzymu wytwarzanego przez H. Pylori – ureazy. Walkę z infekcją H. Pylori przyspieszają też witamina A i E, kwasy omega-3 i cynk. Dodatkowo pomagają przy leczeniu owrzodzeń żołądka.
- 3 posiłki dziennie zamień na 5. Spożywaj je regularnie i w mniejszych ilościach, tak, by nie obciążać zbytnio żołądka.
- Dokładnie przeżuwaj posiłki. Posiłki odpowiednio rozdrobnione są łatwiej trawione przez żołądek. Jedz powoli.
- Spożywaj posiłki lekkostrawne, z dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Ogranicz ciężkostrawne i tłuste potrawy a także takie, które zawierają dużo błonnika.
- Zrezygnuj z mocnej kawy i herbaty. Zwykłą kawę możesz zastąpić zbożową, np. orkiszową.
- Nie jedz pikantnych potraw, unikaj też nadmiernego doprawiania i dosalania.
- Ogranicz spożycie alkoholu – w szczególności mocnych alkoholi. Obciążają one w znacznym stopniu nasz układ pokarmowy. Od czasu do czasu możesz wypić lampkę czerwonego, wytrawnego wina.
- Nie jedz przed snem – ostatni posiłek spożyj maksymalnie 3 godziny przed snem. Sen to czas regeneracji, także dla twoich organów. Dlatego też nie obciążaj żołądka na noc.
Helicobacter Pylori – czego nie jeść?
Wrogiem przy zakażeniu H. Pylori są produkty, których działanie powoduje pobudzanie wydzielania soków żołądkowych. Są to przede wszystkim alkohol, mocna herbata, kawa, pikantne przyprawy, sól, oranżada, tłuste i smażone potrawy.
Aby nie obciążać żołądka nie należy spożywać tłustych mięs, olejów, margaryny, a także tłustych, żółtych serów. Nie polecane są też żółtka jaj czy jajecznica smażone. Najlepiej ograniczyć tez spożywanie potraw słodkich i z dodatkiem cukru. Ten możesz zastąpić np. naturalną stewią.
W leczeniu H. Pylori nie pomogą także potrawy wzdymające, czyli fasola, groch, kiszona kapusta, gazowane napoje. Osoby zakażone H. Pylori nie powinny tez spożywać zbyt dużo błonnika.
Unikaj tez octu, marynat, produktów na bazie białej mąki, żywności przetworzonej, konserw, parówek, pasztetów a także potraw bardzo gorących.
Helicobacter Pylori – co jeść?
Przyjacielem osób zakażonych Helicobacter Pylori jest witamina C. Produkty w nią bogate to pomidory, kapusta, ziemniaki, pomarańcze, grejpfruty, szpinak, żurawina, jarzębina, papryka, rokitnik.
Warto też spożywać produkty o wysokiej zawartości witaminy A, ze względu na zawarte w nich karotenoidy. Produkty bogate w witaminę A to podroby, ryby, jaja, marchew, szpinak, czerwona papryka, sałata, brzoskwinie, morele, wiśnie i śliwki.
Warto też uzupełniać niedobory żelaza, ze względu na to, że bakterie H. Pylori zmniejszają jego absorpcję w organizmie. Produkty zawierające żelazo to przede wszystkim podroby, wątróbka, wysokogatunkowe mięsa i wędliny, a także szpinak, pieczywo pełnoziarniste, jaja. Unikaj za to produktów zawierających fityniany, które zmniejszają wchłanianie tego pierwiastka. Nie spożywaj zatem otrąb pszennych, białka sojowego, czekolady mlecznej, ani warzyw strączkowych.
Sok z żurawiny
Postaw na żurawinę. Badania wykazały, że owoc ten (w postaci surowej i suszonej) przyczynia się do zmniejszenia rozwijania się bakterii H. Pylori. Ponadto, sok z żurawiny wspomaga działanie antybiotyków zwalczających tę bakterię.
Pij też zioła takie jak mięta, lukrecja i rumianek. Wspomagają one pracę żołądka, łagodząc przy tym skutki wrzodów żołądka. Chronią też błonę śluzową przed uszkodzeniami.
Warto też postawić na produkty zobojętniające kwasowość w żołądku – mleko, białko kurze, gotowane warzywa i owoce.
Osoby zakażone H. Pylori powinny poważnie podejść do tematu diety i zdrowego odżywiania. Dolegliwości występujące podczas trwania choroby nie ustąpią na skutek stosowania samej antybiotykoterapii. Należy przede wszystkim postawić na dietę lekkostrawną. Żołądek nie obciążony tłustymi i przetworzonymi potrawami pracuje wydajniej.
Warto też dbać o higienę osobistą i higienę spożywanych potraw. Bakterie przenoszą się pomiędzy ludźmi, dlatego należy często myć ręce. Nie należy tez zapominać o odpowiednim przechowywaniu żywności – w optymalnej temperaturze, oddzielnie i w odpowiednich pojemnikach.