Dieta Konrada Gacy – właściwości, specyfika, przepisy
W dzisiejszych czasach każdy, a już bez wątpienia większość osób chciała by się szczycić zgrabną sylwetką. Ludzie zaczynają uprawiać sporty, bardzo popularny stał się jogging czyli po prostu bieganie, czy też nordic walking polegający na energicznym marszu wraz ze specjalnymi kijkami przypominającymi nieznacznie te narciarskie. W poszukiwaniu sposobu na szybkie pozbycie się zbędnych kilogramów, ludzie chwytają się rozmaitych diet, od tych prostych eliminujących na przykład pojedynczy produkt z jadłospisu, do tych bardzo rygorystycznych, wymagających ogromnej samodyscypliny. W przypadku wielu programów dietetycznych efekt jest zauważalny w bardzo krótkim czasie.
Takie działanie dostrzegamy zazwyczaj w przypadku najpopularniejszych diet. Niestety po zakończeniu wielu z nich efekt utrzymuje się przez krótki odstęp czasu. Kilogramy wracają już od momentu kiedy rezygnujemy z diety, a docelowo nie rzadko zdarza się, że kilogramów jest więcej niż przed rozpoczęciem diety. Najlepszym rzecz jasna sposobem na ustalenie odpowiedniego rodzaju diety jest spotkanie z profesjonalnym dietetykiem, który to po dokładnej analizie naszego ciała i trybu życia ustali nam dietę optymalną, a przede wszystkim zdrową dla naszego organizmu. W ostatnim czasie bardzo popularną stała się dieta Konrada Gacy. Przy pomocy tejże diety schudnąć udało się między innymi pani Iwonie Pavlović.
Dietetyk Konrad Gaca
Dieta została nazwana imieniem i nazwiskiem popularnego dietetyka Konrada Gaca. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu udało się mu stworzyć dietę optymalną, nie wymagającą zmagania się z głodówką i wyrzeczeniami. Sam Konrad Gaca jest utytułowany światowej klasy certyfikatem Certified Nutrition Specialist. Jest specjalistą żywieniowym i prezesem „FatKillers” – Stowarzyszenia Walki z Otyłością. Konrad Gaca jest trenerem klasy Master federacji, do której należą specjaliści dietetycy z całego świata. Dietetyk przyczynił się także do utworzenia kampanii społecznej Chudniesz – Wygrywasz Zdrowie.
Jak wygląda dieta Konrada Gacy
Dieta Konrada Gacy skonstruowana jest w ten sposób aby stworzyć warunki dla organizmu do chudnięcia. Przygotowanie organizmu ma za zadanie uniknąć późniejszego efektu jo-jo, który to jest zmorą występującą po zakończeniu wielu diet. Dieta ta dzieli się na trzy etapy z czego każdy jest tak samo ważny dla powodzenia w walce z nadwagą. Pierwszy etap trwający miesiąc nazwany został okresem motywacyjny, w którym to osoba pragnąca schudnąć intensywnie pracuje nad swoją motywacją. Już na tym etapie zakłada się znaczny spadek wagi, który dla osób z nadwagą ponad 30 kg oscyluje w granicach 7 do 12 kg. Kolejnym krokiem jest przejście w okres właściwy.
Osoba odchudzająca się musi ściśle przestrzegać wyznaczonego planu dietetycznego i treningowego i co dwa tygodnie poddawać się kontrolom przy okazji których otrzymuje jadłospis na kolejne 14 dni. Po uzyskaniu zamierzonych efektów, osoba zainteresowana wchodzi w okres ostatni, czyli wyprowadzania z diety. Podczas niego człowiek uczy się postępowania dietetycznego, zaznajamia się z tym, w jaki sposób utrzymać zdrową sylwetkę. Ostatni etap trwa około 3 miesięcy. Dieta Konrada Gacy jest dietą ustalaną indywidualnie, gdyż dietetyk niejednokrotnie podkreśla, że każdy człowiek jest inny i nie możliwym jest ustalenie diety indywidualnej, która zapewni sukces każdej osobie. Odpowiedni dobór jadłospisu jest procesem pracochłonnym, wymagającym ogromnej wiedzy, gdyż każdy organizm ma inne potrzeby. Dobra dieta będzie te potrzeby analizować, a nie ignorować.
Uniwersalne zasady diety Konrada Gacy
Pomimo, że dieta Konrada Gacy dopasowana jest do indywidualnych potrzeb jednostki, istnieje kilka zasad, zwanych uniwersalnymi, które zastosowanie swe mają w przypadku wszystkich osób korzystających z diety. Jako pierwsza przedstawia się zasada regularności. Posiłki powinny być spożywane o równych i tych samych godzinach. Organizm dzięki temu nauczy się, że dostanie posiłek i nie musi gromadzić zapasów. Bardzo ważne jest obfite śniadanie. Musi yć pełnowartościowe i pełne zdrowych węglowodanów. Odpowiednie proporcje składników takich jak białka, węglowodany i tłuszcze.
Od tego zależy przyswajanie diety przez organizm a co za tym idzie jego skłonność do utraty wagi. Czwartą zasadą jest pozbycie się z jadłospisu soli i cukru, zaśmiecają organizm, a sól przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie. Kolejną zasadą uniwersalną jest spożywanie kolacji bogatej w białka. Zbliżająca się długa przerwa bez posiłku przyczynia się do spowolnienia metabolizmu, dlatego powinniśmy unikać węglowodanów w wieczornej porze. Zasada przyjmowania zdrowych tłuszczy, czyli tłuszczy nienasyconych jest kolejną pozycją wśród uniwersalnych zasad diety Konrada Gacy. Tłuszcze te zawarte są w produktach takich jak ryby morskie, oliwa czy orzechy. Ostatnią uniwersalną zasadą jest picie dużej ilości wody, gdyż przyczynia się ona do zwiększenia metabolizmu.
Kilka przepisów Konrada Gacy
Zupa z dyni i soczewicy
Do 1,5 l bulionu warzywnego dodać 800 g drobno pokrojonej dyni, jedną posiekaną cebulę i wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Kiedy dynia zmięknie należy dodać świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy. Zupę zblendować na krem i doprawić carry do smaku. Następnie dodać 1,5 szklanki wypłukanej soczewicy i 3 pokrojone w kostkę pomidory. Gotować na wolnym ogniu do miękkości soczewicy. Zupę podawać z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.
Razowy makaron z wołowiną
Doprawione ulubionymi przyprawami 250 g mielonego mięsa wołowego podsmażyć pod przykryciem bez użycia tłuszczu. 200g dowolnej mieszanki warzywnej ugotować na parze i polać mieszanką złożoną z dwóch łyżek koncentratu pomidorowego i wody. Tak przygotowane warzywa dodać do mięsa i dusić parę minut pod przykryciem. Podawać z makaronem razowym.
Omlet z rukolą i kurczakiem
2 pieczarki, 4 pomidorki koktajlowe, garść rukoli i 50g piersi kurczaka drobno pokroić i poddusić pod przykryciem na patelni bez użycia tłuszczu. Do mieszanki wcisnąć ząbek czosnku, doprawić ostrą papryką i tymiankiem. Do podduszonych składników wlać roztrzepane 3 jajka poczekać do ścięcia się jajek i obrócić na drugą stronę. Gotowy omlet dodatkowo można oprószyć pieprzem.