Pokrzywa jest doceniana ze względu na swoje właściwości lecznice i kosmetyczne. Doceniana jest od wieków. Zawiera mnóstwo soli mineralnych, witamin i mikroelementów.
Medycyna naturalna od lat docenia pokrzywę. Niegdyś gospodynie gotowały z pokrzywy zupę. Obecnie raczej się tego nie robi, ale w gospodarstwach rolnych bardzo często drobno posiekane liście dodaje się do karmy dla zwierząt.
Niektórzy wciąż chętnie dodają pokrzywę do potraw, co pozwala usprawnić pracę żołądka, wątroby oraz trzustki. Pokrzywa jest też doskonała jeśli chodzi o leczenie układu moczowego. Ma działanie moczopędne, dlatego umożliwia usuwanie toksycznych substancji z organizmu np. złogów kwasu moczowego. Roślina ta jest także doceniana, jeśli chodzi o leczenie artretyzmu. Pomaga także zwalczać nieżyt jelit i biegunki. Zapobiega też zatrzymywaniu się płynów w organizmie. Leczy anemię, gdyż ma preparaty żelaza, działa też stymulująco w trakcie infekcji.
Pij sok, by wzmocnić organizm
W sklepach zielarskich czy aptekach można kupić gotowy sok z pokrzywy. Warto jednak przyrządzić sok samemu, jest to bardzo łatwe, szczególnie, że pokrzywa jest łatwo dostępna. Sok należy zrobić z liści zebranej pokrzywy, mogą być świeże bądź suszone. Jeśli masz świeże liście rośliny to można je wrzucić do miski i zmiksować blenderem bądź włożyć do sokowirówki. Następnie dodajemy wodę – pół na pół. Sok możemy stosować do przemywania trądziku czy zmian ropnych. Ma też doskonałe właściwości antybakteryjne i warto nim płukać jamę ustną i gardło.
Sok można też pić, ale nie dłużej niż 2 tygodnie. Zaleca się picie 1-2 łyżek soku w ciągu dnia. Można go dodawać do innych soków bądź koktajli. Sok z pokrzywy trzymamy w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Co ciekawe można go także zamrozić – jako kostki lodu i dodawać do napojów.
Co daje picie pokrzywy?
Picie pokrzywy (soku, naparu bądź herbaty) wzmacnia układ odpornościowy. Roślina ta pobudza aktywność komórek odpornościowych. Dodatkowo wzmaga niszczenie wirusów, grzybów i różnych chorobotwórczych bakterii. Umożliwia też powstanie naturalnej bariery ochronnej przeciwko wirusom, dzięki czemu organizm staje się znacznie bardziej odporny na różnego rodzaju infekcje.
Pokrzywa jest też dobra przy leczeniu dolegliwości związanych z nerkami np. kamicy nerkowej, stanów zapalnych, skąpomoczu. Roślina zwalcza też dolegliwości dróg moczowych i pęcherza moczowego. Powinny ją pić także osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym.
Picie pokrzywy pomaga także zwalczyć anemię. Zaleca się ją osobom osłabionym i wyczerpanym, bowiem roślina ta ma doskonałe właściwości krwiotwórcze. Zawiera też kwas foliowy, witaminę K, żelazo i miedź, składniki te uczestniczą przy powstawaniu hemoglobiny i czerwonych krwinek.
Picie pokrzywy pomaga także w zwalczaniu alergii – roślina ta łagodzi m.in. katar sienny. Zapobiega też osteoporozie (dzięki dużej zawartości wapnia i krzemu), leczy stany zapalne jelita grubego. Dodatkowo dodaje energii oraz zapobiega nowotworom. Dzieje się tak, gdyż pokrzywa ma w swoim składzie bardzo dużo krzemu.
Picie pokrzywy pobudza lepiej niż napoje energetyczne. Dodatkowo pokrzywa wzmacnia kości, zapobiega również osteoporozie. Roślina zawiera wiele antydoksantów, od których zależy starzenie się skóry. Zapobiega też takim chorobom jak cukrzyca, Parkinson czy alzheimer.
Pokrzywa likwiduje też obrzęki, usuwa nadmiar wody z organizmu i wspomaga odchudzanie.
Jak sporządzić herbatę z pokrzywy?
Herbatę z pokrzywy robi się banalnie prosto. Wystarczy 2 łyżki suszonych liści pokrzywy zalać wrzącą wodą. Czekamy parę minut i przecedzamy napar. Herbatę z pokrzywy warto pić 3 razy w ciągu dnia pomiędzy posiłkami.
Pokrzywy nie powinny pić kobiety, które mają problemy z chorobami dróg rodnych. Roślina ta nie jest wskazana także chorującym na nowotwory macicy, cysty macicy, mające krwotoki z dróg rodnych, polipy, choroby nerek oraz przyjmowanie leków na cukrzycę.