Cynamon – właściwości, wpływ na zdrowie, substancje odżywcze

Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata, jego zapach oraz smak znamy z pierniczków, ciast, kompotów, grzańców, ryżu na słodko, racuchów czy musli. Brązowy proszek jaki znamy z torebek tworzy się przez zmielenie wysuszonej kory drzewa. Istnieje kilka odmian cynamonu, a każda z nich ma specyficzne wartości odżywcze.

Zdrowotne właściwości cynamonu

Wpływ cynamonu na organizm zawdzięczamy pewnemu związkowi chemicznemu – kumarynie. Kumaryna może działać dwojako na nasz organizm, wszystko zależy od przyjętej dawki. Ponadto warto wiedzieć, że tłuste pokarmy oraz alkohol przyspieszają jej wchłanianie. W odpowiednich proporcjach kumaryna ma uspokajające działanie, rozkurcza mięśnie gładkie, przeciwdziała bólowi oraz obrzękowi. Wykorzystuje się ją w profilaktyce zaparć, kolek i nerwic z objawami skurczu, wspomaga wydzielanie żółci i tym samym trawienie. Spożyta przed snem poprawia proces zasypiania, koi oraz pomaga się rozluźnić, zaś rano dodaje energii, ponieważ przyspiesza krążenie krwi w organizmie. Cynamon może się też okazać pomocny w okresie największej podatności na zachorowania, ponieważ hamuje rozwój wirusów i grzybów. Kumaryna w postaci roztworu do wcierania w skórę rozgrzewa, usuwa obrzęki i stany zapalne skóry oraz pomaga w pozbyciu się zmian skórnych i trądziku. Nalewkę kumarynową można wykorzystać jako naturalny dezodorant, ponieważ wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwłojotokowe, często dodaje się jeszcze do niej wodny roztwór ałunu i olejki eteryczne.

Jakie witaminy znajdziemy w cynamonie?

Cynamon to nie tylko kumaryna i związki zapachowe! Znajdziemy w nim ogrom witamin i minerałów. Co prawda nie są to ogromne ilości, ponieważ cynamonu nie jemy „na laski” tylko używamy szczyptę proszku, jednak dalej to nawet do kilku procent dziennego zapotrzebowania.

Witaminy: A, C, E, K, ryboflawina, niacyna, B6, kwas pantotenowy, cholina, betaina, kwas foliowy.

Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen.

Ponadto cynamon zawiera dużo potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasów, takich jak: tryptofan, treonina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, cysteina, fenyloalanina, tyrozyna, walina, arginina, histydyna, alanina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, glicyna, prolina, seryna.

Najwięcej w cynamonie znajdziemy:

  • Mangan – 245% dziennego zapotrzebowania

  • Wapń – 28% dziennego zapotrzebowania

  • Żelazo – 13% dziennego zapotrzebowania

  • Witamina K – 11% dziennego zapotrzebowania

  • Miedź – 5% dziennego zapotrzebowania

  • Magnez – 4% dziennego zapotrzebowania

Cynamonowe ciekawostki, czyli na co cynamon?

  • Jest jednym z największych źródeł antyoksydantów. Dodając systematycznie szczyptę cynamonu do posiłków lub napojów wspieramy walkę z wolnymi rodnikami i przedłużamy swoją młodość. Ponadto antyoksydanty działają przeciwnowotworowo, poprawiają pracę serca, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i zmniejszają stres oksydacyjny.

  • Wykazuje silne działanie przeciwzapalne! Jeśli dokuczają nam częste bóle mięśni, PMS, cierpimy z powodu alergii, czy zmian spowodowanych starzeniem się, to cynamon powinien zawsze stać na naszej półce.

  • Ochrania serce. Badania dowiodły, że cynamon redukuje ryzyko chorób układu krążenia, obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienie krwi.

  • Jest świetnym rozwiązaniem jeśli cierpimy na cukrzycę, ponieważ zawarta w nim alanina blokuje absorpcję cukru do krwi, co skutkuje obniżeniem jego poziomu w układzie.

  • Prowadzone są badania nad użyciem cynamonu w walce z zaburzeniami funkcjonowania mózgu. Wpływa osłonowo na komórki mózgowe i jednocześnie chroni je przed mutacjami oraz niszczeniem, tym samym spowalnia zmiany jakie zachodzą przy chorobie Parkinsona i Alzheimera.

  • Działa silnie bakteriobójczo i wirusobójczo. Olejki zawarte w korze są wykorzystywane w wielu kulturach jako środek na przeziębienia i grypę. Potrafią podnieść odporność do tego stopnia, że zaczęto prowadzić badania nad wykorzystaniem cynamonu w zapobieganiu i leczeniu HIV.

  • Dba o zdrowie dziąseł i odświeża oddech. Dzięki bakteriobójczemu działaniu i intensywnemu zapachowi wpływa korzystnie na higienę jamy ustnej. Systematycznie stosowany poradzi sobie z problemami takimi jak: nieprzyjemny oddech, próchnica, choroby dziąseł oraz infekcje jamy ustnej. W połączeniu z miętą pieprzową jest najlepszym naturalnym płynem do płukania ust. Warto wiedzieć, że olejek cynamonowy wykorzystuje się w wielu produktach kosmetycznych. Znajdziemy go w szamponach, perfumach, tonikach a nawet kremach.

  • Zapobiega drożdżycy. Cynamon posiada właściwości silnie przeciwgrzybicze, z tego względu jego spożywanie poleca się również osobom borykającym się z problemem z pasożytniczymi grzybami w układzie. Przerost Candidy jest groźny, ponieważ obniża odporność organizmu i zaburza pracę układu pokarmowego. Systematyczne spożywanie cynamonu oddala od nas ten problem.

  • Cynamon gwarantem gładkiej i promiennej cery! Przemywając twarz produktem z olejkiem cynamonowym pozbędziemy się bakterii odpowiedzialnych za różnego rodzaju zmiany skórne, ale również zmniejszymy zaczerwienienia i podrażnienia.

  • Może być używany jako naturalny środek konserwujący jedzenie. W czasach, kiedy nie było dostępu do zaawansowanej chemii spożywczej jako jednego z konserwantów używało się cynamonu. W dobie renesansu naturalnych środków cynamon powraca do łask! Szczypta przyprawy pomoże nam utrzymać świeżość potraw i wypieków, a posypane nim owoce lub warzywa utrzymają się o wiele dłużej.

Lebensbaum, Cynamon

Toksyczność cynamonu

W wielu publikacjach możemy zauważyć informacje, jakoby cynamon był silnie toksyczny dla człowieka. Jednak aby zaszkodził, musielibyśmy spożyć ogromne dawki proszku, co jest praktycznie niemożliwe. Ponadto wszystkie badania przeprowadzane były na zwierzętach laboratoryjnych, a one wykazują większą wrażliwość na kumarynę – zbyt duże dawki powodują u nich krwotoki wewnętrzne.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.