Co poprawia odporność? Jak wzmocnić odporność w czasie pandemii Covid-19?
W czasie pandemii Covid-19 wiele osób zastanawia się nad tym, co zrobić, aby wzmocnić swoją odporność. Jest to rzeczywiście bardzo ważne, ponieważ organizm może sam bronić się przed wirusami, a także bakteriami. Przedstawiamy sposoby na wzmocnienie swojej odporności.
Wypoczynek i sen, ograniczenie stresu
Organizm, który jest przemęczony i zestresowany, ma zwykle dużo słabszą odporność. Można to zauważyć na przykład w sytuacji sesji egzaminacyjnej na uczelni – w trakcie egzaminów student mobilizuje swój organizm do pracy i nauki, jednak już kilka dni po zakończeniu sesji może rozpocząć się infekcja lub choroba. Obecnie w okresie pandemii stres towarzyszy wielu osobom cały czas, jednak warto się postarać, aby go ograniczyć. Szczególne znaczenie ma także wypoczynek i sen, ponieważ gdy człowiek śpi głęboko przez około 8 godzin dziennie, wzrasta liczba limfocytów w organizmie. Warto wiedzieć o tym, że na odporność dziecka także wpływa sen i możliwość spokojnego wypoczynku.
Aktywność fizyczna
Bardzo ważnym sposobem na zwiększenie swojej odporności jest aktywność fizyczna. W czasie pandemii co prawda siłownie, sale fitness i baseny są zamknięte, jednak można zdecydować się na ćwiczenia w domu (w okresie jesienno-zimowym) lub też na jazdę na rowerze, na rolkach, na bieganie (w okresie wiosenno-letnim). Warto aż do marca lub kwietnia ćwiczyć co najmniej trzy razy dziennie w domu, a później na wiosnę rozpocząć ćwiczenia na świeżym powietrzu.
Suplementy diety
Suplementy diety mogą zdecydowanie poprawić odporność. Warto zwrócić uwagę na preparaty z witaminą D3 oraz na środki z olejem z wątroby rekina. Świetnym przykładem jest BioMarine, czyli preparat z naturalnym olejem z wątroby rekina. Środek ten może nie tylko zwiększyć odporność, ale także pomóc w szybszym zwalczeniu różnych infekcji.
Zioła i produkty spożywcze
Wydajność systemu immunologicznego mogą podnieść zioła takie jak żeń-szeń, jeżówka purpurowa, aloes, wiesiołek oraz czystek. Dodatkowo w dietę należy włączyć marchew, szpinak, buraki, pomidory, czerwoną paprykę, cebulę, czosnek oraz kiszonki i miód. Warto jeść dziennie dwa ząbki czosnku, natomiast dla osób, które nie tolerują jego zapachu odpowiednie są kapsułki z czosnkiem.
Ograniczenie używek
Alkohol i papierosy ograniczają wchłanialność witamin i minerałów. Właśnie dlatego warto ograniczyć używki i skoncentrować się na zdrowym, aktywnym trybie życia.