Co jeść, żeby schudnąć?
Nadwaga i otyłość stają się powoli jednymi z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych naszych czasów. Szacuje się, że problem nadwagi w Polsce dotyczy już ponad połowy społeczeństwa. Z otyłością boryka się ponad 20% populacji. Wiele osób nieustannie próbuje zrzucić zbędne kilogramy, stosując restrykcyjne diety. Często okazuje się, że pomimo początkowych sukcesów waga zamiast się zmniejszać zatrzymuje się na stałym poziomie, a po zakończeniu diety wraca do normy lub dodatkowo wzrasta. Efekt jojo prowadzi do braku pewności siebie oraz zniechęcenia. Niestety same krótkoterminowe diety to za mało, aby skutecznie uporać się z otyłością i nadwagą. Trzeba do tego znacznie więcej. Co należy zrobić, aby uzyskać piękną i szczupłą sylwetkę? Kilka sprawdzonych porad zamieszczamy poniżej.
Skąd bierze się otyłość?
Przybieranie na wadze to problem wielu z nas. Skąd się bierze? Pojawia się wtedy, gdy ilość przyjmowanych kalorii w ramach wszystkich posiłków w ciągu dnia przekracza ilość wykorzystaną przez organizm do przeprowadzenia podstawowych czynności fizjologicznych i przemiany materii oraz aktywności fizycznej.
Analogicznie, jeśli chcemy schudnąć, spożycie kalorii musi być zatem mniejsze niż wydatek energetyczny. Nie oznacza to jednak, że trzeba nagle przestać jeść. Wprost przeciwnie. Jeżeli zaprzestaniemy dostarczania do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ciało podejmie decyzję o magazynowaniu tego, co dostaje. Mimo to będzie mu brakowało potrzebnych substancji, co w dłuższej perspektywie doprowadzi do wyniszczenia organizmu.
Podstawą zdrowego żywienia, dzięki któremu łatwiej tracić kilogramy, jest zatem dobrze zbalansowana dieta, zawierająca wszystkie cenne składniki. Powinna ona zachować odpowiednią objętość, a przy tym być mniej kaloryczna. Jak to uzyskać?
Czego zdecydowanie nie jeść, żeby schudnąć?
Zanim przejdziemy do pozytywów, choć przez chwilę skupmy się na „ciemnej stronie mocy”, czyli wszystkich składnikach, których koniecznie trzeba unikać, jeżeli chcemy żywić się zdrowo i tracić zbędne kilogramy.
Jednym z największych przeciwników jest oczywiście cukier. Zjadamy go każdego dnia w olbrzymich ilościach. O ile nie sposób go wyeliminować z niektórych potraw, to bezwzględnie warto zrezygnować ze słodzenia herbaty i kawy oraz picia słodkich napojów. Oczywiście na cenzurowanym są także słodycze. Ciastka, ciasta i szereg innych deserów – powinny niemal całkiem zniknąć z naszej diety, chyba że będziemy przygotowywać je w domu, według specjalnych przepisów.
Drugim elementem, który nie powinien pojawiać się w naszym codziennym żywieniu, są produkty mocno przetworzone typu fastfood. Zawierają olbrzymie ilości tłuszczów, które źle wpływają na nasz organizm – są trudno przyswajalne, obciążają żołądek, a przy tym zawierają olbrzymią ilość kalorii. Jeden kawałek pizzy to aż 300 kcal. Warto mieć to w pamięci, zanim zamówimy po raz kolejny jedzenie do domu.
Oprócz tego powinniśmy unikać alkoholu. Znajduje się w nim wiele tak zwanych pustych kalorii, które nie wnoszą żadnych cennych wartości odżywczych do naszej diety, a zamiast tego potrafią siać spustoszenie w organizmie.
Co jeść, żeby chudnąć?
Jak się zatem żywić, żeby tracić zbędne kilogramy? Powinniśmy pamiętać, że zdrowa dieta odchudzająca powinna zawierać sporo białka (zwierzęcego i roślinnego). Składnik ten ma złożoną strukturę, jest trawiony przez sporą ilość czasu, zatem przez kilka godzin zapewnia uczucie sytości. Równocześnie białko to jeden z najważniejszych składników, odpowiedzialny za budowę wszystkich komórek naszego ciała.
Jakie są najbardziej wartościowe produkty zawierające białko, które warto spożywać podczas diety odchudzającej? Sięgajmy po:
• chude, białe mięso: kurczak, indyk,
• ryby,
• jajka,
• nabiał (twarogi, jogurty),
• rośliny strączkowe (soczewica, groch, fasola).
Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej piramidy żywieniowej. Nie może ich zatem zabraknąć w naszej diecie. Powinniśmy każdego dnia spożywać pięć porcji tych produktów. Jak porcję rozumiemy ilość zbliżoną do średniej wielkości jabłka. Warzywa i owoce zawierają sporo witamin, składników mineralnych oraz błonnika spożywczego. Dlatego są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Równocześnie należą do kategorii produktów o niskiej wartości kalorycznej. Warzywa i owoce można jeść w całości bądź wybierając naturalne soki 100%. Alternatywą są napoje zawierające ekstrakty z roślin, na przykład sok z aloesu. Można go kupić w sklepie NajlepszyAloes.pl. To jedna z tych roślin, której właściwości przydają się osobom dbającym o sylwetkę.
Tłuszcze znajdują się na samym szczycie wspomnianej wcześniej piramidy. Nie można ich jednak całkowicie wyeliminować, gdyż nawet one są potrzebne. Trzeba jednak sięgać po te nienasycone – zdrowe i zawierające cenne składniki odżywcze. Gdzie możemy je znaleźć?
Źródłem wartościowych tłuszczów jedno i wielonienasyconych jest:
• oliwa z oliwek,
• olej rzepakowy,
• orzechy,
• awokado.
Zdrowie na talerzu i aktywność fizyczna
Każda zdrowa i dobrze zbilansowana dieta wpływa na obniżenie ilości kalorii dostarczanych do organizmu, co przekłada się na sprawne zrzucanie zbędnych kilogramów. Warto jednak pamiętać, że należy ją uzupełnić o regularną aktywność fizyczną, wykonywaną najlepiej każdego dnia. Takiemu połączeniu nie dadzą rady żadne nadmierne kalorie i centymetry w pasie.