Chlorofil w płynie – dlaczego warto go pijać, przepis na domowy koktajl z chlorofilem
Chlorofil to główny składnik roślin zielonych, nadaje on ich kolor a jednocześnie nazywany jest zieloną krwią. Budową jest niezwykle zbliżony do naszej hemoglobiny, obie substancje mają za zadanie transportować tlen. Współcześnie dowiadujemy się jak niezbędny jest w naszej diecie właśnie chlorofil, możliwe jest jego pozyskiwanie z naturalnych źródeł lub suplementacja produktami aptecznymi, jednak najlepszą formą jest chlorofil w płynie. Jest nie tylko najłatwiej przyswajany, ale również ma najwięcej łatwo przyswajalnych substancji cennych dla naszego organizmu. O tym oraz wielu innych jego właściwościach dowiesz się z dalszej części artykułu.
Dlaczego chlorofil jest potrzebny człowiekowi
W pierwszej chwili czytając o chlorofilu zastanawiamy się, dlaczego miałby być on tak ważny w naszej diecie. Nieświadomie spożywamy spore ilości chlorofilu w trakcie spożywania roślin zielonych jak natka pietruszki, sałata i inne. Chlorofil podobnie do hemoglobiny ma właściwości wiążące tlen, a co za tym idzie ma działanie natleniające. Można by się zastanawiać – przecież mamy już hemoglobinę po co coś jeszcze? Odpowiedź jest niezwykle prosta, hemoglobina działa wewnątrz naszego ciała: w komórkach, mięśniach i innych tkankach; z kolei chlorofil ma możliwość działania zewnętrznie czyli w przewodzie pokarmowym. Dzięki jego natleniającym właściwościom wpływa pozytywnie na utrzymanie pożądanej flory bakteryjnej ograniczając jednocześnie niewłaściwą przemianę bakterii beztlenowych, których rozwój prowadzi do infekcji.
Ciekawostka! Regularne miesiączki a chlorofil
Regularna suplementacja chlorofilem pozwoli na wyrównanie nieregularnych miesiączek, chlorofil stabilizuje bowiem cały nasz organizm co wpływa również na gospodarkę hormonalną kobiet!
Chlorofil w płynie a pochodzenia naturalnego – różnice, które warto znać
W dzisiejszym artykule przyglądamy się właściwościom chlorofilu w płynie, warto więc zwrócić podstawową uwagę na to czym różni się od formy stałej. Pod formą stałą rozumiemy zarówno świeże liście i zielone rośliny oraz suplementy diety suche czyli na przykład chlorofil w kapsułkach. Aby wydobyć chlorofil z takich produktów nasz organizm potrzebuje więcej czasu oraz energii niż przyswojenie go z postaci płynnej. Oprócz tego organizm będzie potrzebował znacznie większej ilości płynów, z tego powodu warto zadbać aby dostarczać chlorofil od razu w płynie co ułatwi i przyspieszy proces jego wchłaniania.
Zdrowotne właściwości chlorofilu
- chroni przed wolnymi rodnikami oraz przyspiesza ich usuwanie
- odpowiada za detoksykację organizmu
- ogranicza rozwój bakterii beztlenowych odpowiedzialnych za rozwój infekcji
- wspomaga odbudowę i utrzymanie właściwej flory bakteryjnej wewnątrz naszego układy pokarmowego
- dodatkowo reguluje pracę układy pokarmowego
- prawdopodobnie hamuje i przeciwdziała rozwojowi pewnych nowotworów oraz guzów nowotworowych
- stosowany jest przy leczeni anemii wspomagając wchłanianie żelaza do krwi
- pozytywnie wpływa na pracę całego układu hormonalnego od tarczycy po unormowanie krwawień miesięcznych u kobiet
- dodawany jest do kosmetyków ze względu na właściwości regenerujące tkanki oraz zwalczający negatywne działanie promieni UV
Chlorofil a cukrzyca
Ze względu na istotną kwestię jaką jest wpływ chlorofilu na poziom cukru we krwi, chcielibyśmy się temu przyjrzeć uważniej w oddzielnym akapicie. Chlorofil pozwala na obniżenie skoków poziomu cukru we krwi po jedzonym posiłku, dodatkowo wspomaga czułość insuliny dzięki czemu zapobiega rozwojowi insulinooporności. Co więcej jest wskazany w diecie osób cierpiących na cukrzycę zarówno pierwszego jak i drugiego typu obniżając poziom cukru we krwi, dlatego też warto postawić na szybko wchłaniający się chlorofil w płynie.
Chlorofil w ciąży i w trakcie karmienia piersią
Jak już wcześniej było wspomniane chlorofil reguluje pracę układu hormonalnego, wpływa niezwykle pozytywnie na produkcję estrogenu. Co więcej jest jednym z naturalnych sposobów na wspomaganie wytwarzania mleka w piersiach kobiety karmiącej co, co raz częściej bywa problemem u współczesnych matek. Regularnie spożywany chlorofil nie tylko zapewni obecność pokarmu dla dziecka, ale również wspomoże jego prawidłowy rozwój i pozwoli wzmocnić płód. Chociaż ma on niezwykle pozytywne działanie warto skonsultować chęć suplementacji chlorofilem ze swoim ginekologiem lub innym lekarzem prowadzącym ciążę.
Myvita chlorofil w płynie 437ml
Naturalny chlorofil w płynie – przygotowywanie koktajli chlorofilowych
Najprostszym sposobem spożywania chlorofilu w płynie jest zakupienie specjalnego aptecznego produktu. Jednak jeżeli chcemy czerpać z natury bardzo łatwo możemy przygotować własne napoje chlorofilowe. Poniżej znajdziesz prosty przepis na koktajl chlorofilowy, jednak póki co skupimy się na zaletach takiego koktajlu. Chlorofil możemy pozyskać z natek pietruszki, szpinaku, liści sałaty i ogólnie produktów pochodzenia roślinnego które są niezwykle zielone, w tym ogórków! Nie ma potrzeby kupowania chlorofilu w płynie jeżeli tylko mamy czas i ochotę sporządzić własny koktajl!
Ciekawe! Suplementacja chlorofilem
Chlorofil, a zwłaszcza ten w płynie poprawia odporność naszego organizmu, dlatego warto go suplementować, zwłaszcza w okresie przeziębień i grypy
Skutki uboczne odkwaszania przy użyciu chlorofilu w płynie
Medycyna oraz naukowcy potwierdzają że nie występują żadne znane skutki uboczne stosowania chlorofilu oraz nie odnotowano przypadków alergii na tę substancję. Jednak ze względu na działanie silnie detoksykujące w pierwszych tygodniach stosowania możemy zauważyć lekkie pogorszenie stanu cery, zwłaszcza, jeżeli do tej pory dieta była niezdrowa i pełna chemikaliów. Bardzo istotne jest kontynuowanie suplementacji chlorofilem, aby zupełnie oczyścić nasz organizm z toksyn i pozwolić mu się uwolnić od niezdrowych substancji. Po chwilowym pogorszeniu stanu cery szybko wróci ona do normy a co ważniejsze równie szybko zacznie się poprawiać jej stan!
Jak dawkować chlorofil w płynie
Jeżeli zdecydujemy się na chlorofil w płynie dostępny w sklepach zielarskich oraz aptekach bardzo ważne jest odpowiednie dawkowanie produktu, aby uzyskać optymalnie najszybsze efekty. W tym celu zaleca się dolewanie łyżki produktu do wody lub napoju jak sok owocowy, najlepiej świeżo wyciskany, oraz spożywanie takiego napoju trzy razy dziennie. Ważne jest aby napój taki pić wraz z posiłkiem, aby chlorofil był lepiej wchłaniany przez organizm!
Prosty przepis na koktajl chlorofilowy
Koktajl chlorofilowy to inaczej koktajl zielony, ponieważ jego główne składniki powinny być możliwie jak najbardziej zielone!
Będziesz potrzebować: nać selera, ogórek(najlepiej gruntowy), liście szpinaku, pół szklanki wody oraz ulubione przyprawy, może to być to cytryna lub imbir lub inne ostre dodatki w celu nadania charakteru naszemu koktajlowi!
Sposób przygotowania: Składniki dokładnie umyć , nać selera obrać ze zwiędniętych liści, najlepiej aby ogórek był młody oraz gruntowy, dzięki czemu nie musimy go obierać a jedynie odciąć końcówki i pokroić w kostkę. Całość wraz z ulubionymi przyprawami włożyć do miksera i zblendować na gładką masę z dodatkiem wody. Najlepiej podawać świeży i lekko schłodzony. W upalne dni warto dodać plaster cytryny i dwie lub trzy kostki lodu!