Bakteria ta (łac. Escherichia coli) występuje w organizmie każdego człowieka. Z jednej strony spełnia ważne zadania, z drugiej zaś potrafi być groźna dla życia i zdrowia. Często kojarzona jest z brakiem higieny.
Bakteria E. coli – czym jest?
Inna nazwa E. coli to pałeczka okrężnicy. Jest to bakteria, która występuje naturalnie w jelicie grubym wszystkich zwierząt stałocieplnych, a także w jelicie grubym człowieka. Bakteria ta została rozpoznana już na początku XX wieku przez austriackiego lekarza Theodora Eschericha – stąd też jej obecna nazwa.
Mimo groźnie kojarzącej się nazwy jest ona bakterią niezwykle pożyteczną. Pałeczka okrężnicy ma udział w procesie rozkładu pokarmu, jest także potrzebna przy produkcji wielu witamin – w szczególności z grup B oraz K. Bakteria E. coli jest natomiast niebezpieczne jedynie w określonych warunkach – może wtedy wywoływać groźne choroby układu pokarmowego i moczowego.
Pałeczka okrężnicy może być dość łatwo wyeliminowana – ginie w temperaturze ok. 60 ° C po 20 minutach gotowania. Przegrywa też w starciu z wszystkimi popularnymi środkami dezynfekującymi. Jest natomiast bardzo odporna w odpowiednio wilgotnym środowisku w niższych temperaturach. Przykładowo kał o temperaturze równej zeru stopni utrzymuje bakterię E. coli ponad rok.
Bakteria E. coli – zakażenie
E. Coli jest bezpieczna tak długo, jak długo pozostaje w układzie pokarmowym człowieka. Zakazić się można przez spożycie pożywienia lub wody skażonej tą bakterią. Znane są też przypadki, gdzie osoby zakaziły się wskutek zjedzenia jabłek, pochodzących z drzew rosnących na ziemi nawożonej obornikiem. Ponadto możliwe jest zakażenie przez kontakt ze skażoną wodą. W 1991 roku w stanie Oregon zakażeniu uległo 80 osób kąpiących się w jeziorze.
Najczęściej jednak do zakażenia dochodzi poprzez kontakt ze skażonymi przedmiotami – bakterie przenoszą się na poręczach, klamkach i innych przedmiotach codziennego użytku. Z nieumytych rąk bardzo szybko wędrują w okolice ust – wtedy przenikają do wnętrza organizmu.
Skutki takiego zakażenia różnią się w zależności od rodzaju szczepu bakterii, ich ilości a także stanu układu odpornościowego zakażonego. Bakterie E. coli są najbardziej niebezpieczne dla osób starszych, dzieci i osób z niską odpornością.
Skutki i objawy zakażenia E. coli:
- Pierwszymi objawami zakażenia są biegunka i wymioty – towarzyszą im silne i skurczowe bóle brzucha. Objawy są podobne do zwykłego zatrucia pokarmowego. Gdy stan ten utrzymuje się jednak dłużej niż 2 dni możemy podejrzewać, że zaraziliśmy się Escherichia Coli.
- Po upływie 2-3 dni może pojawić się krew w stolcu.
- Ogólne osłabienie, zawroty głowy, gorączka.
- E. Coli jest niezwykle groźna dla układu moczowego. Gdy się tam przedostanie może spowodować poważną infekcję. To pałeczka okrężnicy jest najczęstszą przyczyna występowania zakażeń dróg moczowych. Wśród tych chorób wyróżnia się zapalenie cewki moczowej, zapalenie pęcherza oraz odmiedniczkowe zapalenie nerek. Szczególnie narażone na zakażenie są osoby cewnikowane – ok. 30% kobiet i 80% mężczyzn ma bakteriurię.
- W grupie podwyższonego ryzyka znajdują się także kobiety w ciąży – na skutek zalegania moczu w drogach moczowych. E. coli może przyczynić się do powstawania stanów zapalnych w drogach rodnych – te powodują ryzyko przedwczesnego porodu a nawet obumarcia płodu.
- Zapalenie opon mózgowych u noworodków.
- Zapalenie otrzewnej, a w konsekwencji sepsa.
- Zakrzepica
- Ropnie narządowe – następuje uszkodzenia ścian przewodu pokarmowego.
- E. Coli po dostaniu się do układu oddechowego mogą wywoływać przewlekłe zapalenie zatok.
Żelazo i witaminy
Bakteria E. coli – leczenie
Jeśli występują u nas lub u naszego dziecka jakiekolwiek objawy świadczące o zakażeniu E. coli, powinniśmy jak najszybciej udać się do lekarza. Poda on nam niezbędne do zwalczenia bakterii antybiotyki – penicylinę, cefalosporynę lub tetracyklinę.
Skutki zakażenia E. coli powodują, iż nasz organizm szybko się odwadnia. Dlatego jeszcze przed wizytą u lekarza należy zadbać o odpowiednie nawadnianie organizmu. W tym celu należy spożywać duże ilości wody i płynów elektrolitowych.
Jak uchronić się przed zarażeniem?
Nie bez powodu bakteria E. Coli kojarzona jest z brakiem higieny. Dlatego też by uchronić się przed zakażeniem E. coli powinniśmy:
- Dbać o czystość rąk – należy często myć ręce – choroba przenosi się głównie poprzez kontakt brudnych rąk z żywnością – zawsze myj ręce przed jedzeniem i po wyjściu z toalety.
- Dbać o czystość sprzętów i powierzchni roboczych w kuchni.
- Chronić żywność przed insektami i zwierzętami.
- Przechowywać żywność surową i ugotowaną oddzielnie – nie dopuszczaj do kontaktu surowego mięsa, drobiu, owoców morza z inną żywnością Używaj specjalnych pojemników. Nie używaj tego samego noża do surowego mięsa i warzyw. To samo dotyczy deski do krojenia.
- Przechowywać żywność w odpowiedniej temperaturze – nie pozwól by ugotowane jedzenie leżakowało zbyt długo (max 2h) w temperaturze pokojowej.
- Rozmrażać żywność w ciepłej wodzie lub urządzeniu do podgrzewania – nie zostawiaj mięsa do rozmrożenia na kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej.
- Nie jeść niedopieczonego mięsa – dokładnie gotuj, w szczególności mięso wieprzowe, drób, owoce morza i jaja. Pamiętaj, że bakterie E. coli giną po 20 minutach gotowania w temperaturze 60 °C.
- Spożywać żywność i wodę z pewnych, bezpiecznych źródeł.
- Sprawdzać, czy uliczny fast food dba o higienę żywności.
- Nie używać wspólnie z kimś tych samych sztućców, butelek i talerzy.
- Zachować wzmożoną ostrożność na wycieczkach do biedniejszych krajów.
Bakteria E. Coli to niezwykle pożyteczny mikroorganizm. Wpływa na prawidłową pracę jelita grubego, wytwarza potrzebne witaminy i minerały. Niestety gdy opuszcza swoje naturalne środowisko staje się zabójczo niebezpieczny dla ludzi. Bardzo istotne jest więc przestrzeganie higieny i wszystkich wymienionych wyżej zasad, aby nie stać się ofiarą groźnej bakterii E. coli.