Melon i jego właściwości zdrowotne, melon w kosmetyce
W upalne dni warto sięgać po owoce i warzywa, gdyż te zawierają dużo witamin, mikro-, makroelementów i wody. Szybko gaszą pragnienie i uzupełniają niezbędne dla organizmu pierwiastki. Jeśli chodzi o rośliny polecane do spożywania w trakcie gorących dni z pewnością przodować będzie arbuz, ogórek i melon.
Warzywo czy owoc?
Chociaż wiele osób uważa melon za owoc ze względu na jego słodkawy smak, tak naprawdę jest warzywem. Jego oficjalna polska nazwa to ogórek melon. Pochodzi z rodziny dyniowatych i jest rośliną jednoroczną. W Polsce najczęściej występują trzy odmiany melonów – Galia, Kantalupy i Żółty. Jednak jego smak oraz zastosowanie przede wszystkim do słodkich potraw sprawia, że jest on uznawany za owoc, a do tego za przysmak łączony z innymi owocami w różnego rodzaju sałatki owocowe lub musy i owocowe desery.
Jak wybrać dobrego melona?
Melon jest dość sporym warzywem, jego waga przekracza zazwyczaj półtora kilograma. Niestety waga ta jest znacznie zawyżana przez grubą skórę, która tak jak w przypadku arbuza jest niejadalna. W zależności od rodzaju skóra warzywa ma inny kolor i fakturę. We wnętrzu znajduje się niewielka ilość pestek, które są jadalne. Wybierając go w sklepie należy kierować się kolorem skóry (nie powinien mieć przebarwień) i mieć miękką końcówkę. Rozkrojony nie powinien mieć zbyt ciemnego miąższu – będzie to oznaczać, że jest zepsuty i nie nadaje się do spożycia. Najlepiej przechowywać go w lodówce jeśli chcemy aby przetrwał kilka dni, lub podawać w temperaturze pokojowej – wtedy jego smak będzie najbardziej wyrazisty.
Melon doceniany od tysięcy lat.
Historia tego warzywa sięga okresu starożytnego Egiptu. W badaniach archeologicznych grobowców stwierdzono obecność melonów. Jest on wspominany również w Starym i Nowym Testamencie jak i w pismach starożytnych greckich kronikarzy. Nic dziwnego – melon porastał dziko ciepłe, żyzne tereny Afryki i Azji. Nie wiadomo, gdzie pojawił się na początku, jednak z pewnością był atrakcyjny w smaku (bo na pewno nie w kaloriach), skoro szybko rozprzestrzenił się także w całej Europie. Do Polski trafił około czterystu lat temu, jednak nadal jest postrzegany jako egzotyczny.
Wartości zdrowotne melona
Ogórek melon ma niewiele kalorii, dzięki czemu spokojnie mogą się nim objadać osoby będące na diecie. Są bogate w witaminę B i C, beta-karotenoidy, kwas foliowy, żelazo i potas. Można więc śmiało uznać, że jest to przekąska idealna dla osób zmagających się z chorobami naczyń krwionośnych czy nadciśnieniem. Kwas foliowy zwiększa elastyczność żył, rozkłada homocysteinę i bierze udział w produkcji serotoniny oraz czerwonych krwinek. Żelazo jest niezbędne w tworzeniu czerwonych krwinek, jest składnikiem hemoglobiny, która bierze udział między innymi w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych jak i w dostarczaniu tlenu do organizmu. Potas jest zaś niezbędny dla właściwego funkcjonowania serca i układu nerwowego. Potas reguluje także ciśnienie krwi.
Ponadto, melon nie zawiera zbyt dużo cukrów ani tłuszczu. 100g melona ma niewielkie ilości witamin B1, B2, B3 i B6 i folianów. Ma także całkiem sporo manganu. Nie należy zapominać, że jest źródłem antyoksydantów, dzięki czemu znajduje swoje zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym.
Szampon i odżywka melon 400ml
Melon jako kosmetyk
Miąższ melona jest niekiedy dodawany do dobrych kremów przeciwzmarszczkowych. Kosmetolodzy doceniają wysoką zawartość karotenu, która pozytywnie wpływa na elastyczność i koloryt skóry. Część z pestkami możemy wykorzystać jako domowy peeling, aby pozbyć się martwego naskórka i odżywić skórę. Nie potrzeba skomplikowanych kremów z melona, wystarczy domowe zacisze i melon, którego możemy sami kupić, aby przygotować melonowe SPA we własnej łazience. Możemy z niego przygotować orzeźwiającą maseczkę z melona i ogórka, oraz oczyszczającą maskę po zmiksowaniu melona z odrobiną miodu, dzięki czemu zapewnimy odpowiednie nawilżenie i odżywienie skóry.
Jak jeść melona – proste przepisy
Jest to pytanie które z pewnością każdy stawia sobie nim zdecyduje się wydać pieniądze na coś nowego. Jednak przygotowanie melona nie jest trudne, ponieważ jest on pyszny sam w sobie. Dodatkowo nie potrzebuje obróbki termicznej a najlepszy jest świeży podany prosto z lodówki, dzięki czemu podobnie jak arbuz idealnie odświeża w chłodne dni. Chociaż najczęściej podawany jest wraz ze słodkimi dodatkami, bywają jednak fani łączenia melona ze smakiem umami czyli mięsem! Poniżej znajdziesz kilka przepisów na melonowe rarytasy.
Sałatka z melonem
Będziesz potrzebować: melon, truskawki, sok z cytryny, liście świeżej melisy lub mięty
Sposób przygotowania: Melona pokrój na ćwiartki, usuń pestki i wytnij skórę. Pokrój go w kostkę. Z wypłukanych truskawek pozbądź się szypułek, i pokrój je na połówki. Wrzuć wszystko do miski, zalej sokiem z cytryny i dodaj listki melisy lub mięty i wstaw na pół godziny do lodówki lub zamrażalnika
Smoothie z melona
Będziesz potrzebować: banan, dojrzałe Kiwi, połówka melona, szklanka mleka roślinnego lub soku pomarańczowego; opcjonalnie: Płatki owsiane górskie – 3 łyżki Orzechy makadamia/ nerkowca
Sposób przygotowania: Przekrój połówkę melona na ćwiartki, usuń pestki i wytnij skórę. Pokrój w niewielkie kawałki i wrzuć do blendera. Przekrój kiwi na pół i łyżeczką wydłub jego wnętrze – wrzuć je do blendera. Banana obierz ze skórki i dołącz do pozostałych owoców. Wlej mleko roślinne lub sok. Jeśli dodasz także płatki owsiane i orzechy makadamia lub nerkowca, koktajl może stać się pełnowartościowym śniadaniem. Wszystko zmiksuj na gładką masę, podawaj schłodzone.
Ciekawe! Melon nie tylko na talerzu
Melon idealnie sprawdza się jako kosmetyk, bywa dodawany do różnego rodzaju kremów, jednak idealnie sprawdzi się jako składnik domowych maseczek.