Amarantus i jego zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Amarantus to tajemnicze do niedawna zboże, które, co ciekawsze należy do rodziny pseudo-zbóż! Nazywa się go zbożem XXI-wieku jednak tak naprawdę jego historia sięga przeszło pięciu tysięcy lat! Szacuje się, że był jedną z pierwszych roślin, które człowiek udomowił. Dzisiaj powraca ze zdwojoną, można by rzec, siłą. Co raz chętniej po niego sięgamy, zwłaszcza, gdy tak często słyszymy o nietolerancji glutenu i osobach cierpiących na to schorzenie. Jednak to nie jedyna jego zaleta, amarantus jak stwierdzili dietetycy jest niezwykle zdrowy i może przyczyniać się do eliminacji niektórych chorób, zatem dlaczego warto go jeść? Jak go przygotowywać? Już dzisiaj odpowiemy na najbardziej nurtujące nas pytania na temat tego niesamowitego zboża!

Pochodzenie i uprawa amarantusa

Amarantus pochodzi z obu Ameryk, tam też był uprawiany od tysięcy lat przez Azteków a jeszcze wcześniej Majów. Już wtedy tamtejsza ludność wiedziała, jak doskonale wykorzystać możliwości tego pseudo-zboża. Dzisiaj jego hodowle znajdują się na wielu kontynentach, w tym, jedną z hodowli możemy zobaczyć w Polsce na Lubelszczyźnie. W przemyśle spożywczym używano nie tylko jego owoców – zboża, ale również części nadziemnej, z której sporządzano zarówno susz jak i kiszonki, dzięki czemu dieta była bogata w wiele składników. Jednak ze względu na lokalizację, amarantus do dzisiaj jest wymagający jeżeli chodzi o uprawę, preferuje ciepłe i wilgotne stanowiska.

Pamiętaj! Żelazo w amarantusie

Amarantus zawiera w sobie niezwykle duże ilości żelaza, przez co zalecany jest on dla osób cierpiących na anemię, jednak odradzany dla osób cierpiących na nadmierne przyswajanie tego pierwiastka.

Amarantus ekspandowany i jego zastosowanie

Amarantus ekspandowany inaczej też popping to nieco inne odmiana tej samej rośliny czyli właśnie amarantusa. Ma on nieco delikatniejszy smak, a wyglądem przypomina nieco ryż, stąd też niewprawne oko może go pomylić na talerzu. Jego głównym zastosowaniem są przede wszystkim słodkie desery oraz przysmaki. Co ważne jest on całkowicie bezpieczny na diecie nawet najmłodszych i z dolegliwościami nietolerancji glutenu. Niestety jest on znacznie trudniej dostępny, mimo to warto go zakupić i wzbogacić dietę naszego maluszka o tak cenny składnik!

Właściwości zdrowotne amarantusa

Amarantus jest niezwykle zdrowy, zawiera liczne witaminy oraz minerały a do tego jest bogaty w antyoksydanty i liczne składniki, dzięki którym nasz organizm uzyska pełną harmonie. Z witamin możemy znaleźć witaminy z grupy B oraz duże ilości witaminy C i E, dzięki czemu jest on idealnym sposobem na wzmocnienie naszej odporności. Drugą kwestią jest wysoka zawartość żelaza, które jest łatwo przyswajalne, przez co dietetycy rekomendują go zwłaszcza dla osób cierpiących na nawracającą anemię. Oprócz tego odkryto, że amarantus ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze dzięki czemu wykorzystywany jest przy leczeniu chorób skóry czy grzybic.

Amarantus w kosmetyce

Chociaż jego główne zastosowanie to kuchnia, i tam najczęściej go widujemy, to równie często możemy spotkać go w kosmetykach. Najczęściej widujemy go wtedy pod jego łacińską nazwą lub nazywany szkarłatem, stąd w pierwszej chwili nie kojarzymy go z bezglutenowymi wypiekami! Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów oraz witaminy E amarantus ma działanie hamujące procesy starzenia, a jednocześnie wspomagające procesy odnowy komórkowej. Stąd też najczęściej możemy go spotkać w kremach dla cery dojrzałej oraz kremach na zmarszczki, gdzie idealnie się sprawdza oraz jest chwalony przez dermatologów! Co więcej amarantus bogaty jest w skwalen, jest to lipid, który neutralizuje działanie promieni UV dzięki czemu nasza skóra regeneruje się podwójnie i jest zabezpieczona przed słońcem!

Amarantus na diecie wegetariańskiej i wegańskiej

Nasiona amarantusa podawane właściwie pod każdą postacią mają niezwykle duże ilości tak zwanych aminokwasów egzogennych, które przy typowej diecie pozyskiwane są z białek zwierzęcych. Jest to o tyle istotna informacja, zwłaszcza w przypadku mężczyzn na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Bardzo istotne jest aby na takiej diecie uzupełniać niezbędne białka, a niestety nagminnie używana jest do tego soja, która chociaż służy paniom, niekoniecznie służy panom i ich potencji, co w stopniu skrajnym może być nieodwracalne!

Amarantus ekologiczny 400g

Dla kogo nasiona amarantusa

Jeżeli wydaje Ci się, że amarantus nie jest dla Ciebie, sprawdź jak bardzo się mylisz! To zboże jest w stanie przywrócić naszemu organizmowi naturalną równowagę przez niesamowitą ilość składników odżywczych, których jest aż pięciokrotnie więcej niż w tradycyjnych zbożach. Sprawdź czy jesteś na liście osób, dla których rekomendowany jest amarantus!

  • osoby cierpiące z powodu wysokiego cholesterolu
  • osoby chore na celiakię
  • osoby chore na anemię i niedobory
  • osoby chorujące na układ krwionośny i serce
  • osoby cierpiące na miażdżycę
  • osoby o obniżonej odporności oraz każdy w okresie zachorowań na grypę
  • osoby borykające się z grzybicą układu pokarmowego
  • osoby z chorobami skórnymi jak łupież, atopowe zapalenie skóry
Ciekawe! Amarantus a celiakia

Nasiona amarantusa nie zawierają glutenu, a zatem są całkowicie bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię czyli inaczej nietolerancję glutenu!

Dlaczego warto regularnie jeść amarantus

Pamiętaj, nie musisz spożywać produktów z amarantusem codziennie, aby jego właściwości miały korzystny wpływ na organizm. Wystarczy raz do dwóch razy w tygodniu dodać amarantus do jednej z potraw, a możemy być pewni, że szybko dostrzeżemy efekty. Warto jednak pamiętać, że taka zasada dotyczy wielu innych produktów, dzięki którym dieta będzie różnorodna, rzadziej będziemy mieć ochotę na coś słodkiego czy podjadanie, dzięki zapewnieniu różnorodnej diety! Jednak co raz więcej dietetyków skłania się ku twierdzeniu, żeby możliwie eliminować gluten z diety, dlatego warto zamienić zwykłe pieczywo na te z amarantusa!

Produkty pozyskiwane z amarantusa

Amarantus dostępny jest w niemal każdym sklepie ze zdrową żywnością, warto więc wiedzieć pod jakimi postaciami możemy go zakupić. Dzięki jego różnorodnej formie możemy go dodawać do różnych rodzajów potraw w zależności od potrzeby.

Zastosowanie amarantusa w kuchni

Amarantus największą popularnością cieszy się niemal w każdym rodzaju potraw: bywa składnikiem słodkich deserów dla najmłodszych jak i jest idealnym węglowodanem do obiadów. Najbardziej jednak lubiany jest w potrawach gotowanych oraz duszonych, gdzie możemy spotkać wszelkiego rodzaju gulasze i mięsa, co jest niewątpliwie niezwykłym połączeniem. Warto jednak pamiętać, że najlepiej go mieszać z innymi rodzajami zbóż, zwłaszcza kiedy mowa o wypiekach typu ciastka, ciasta i ciasteczka. Tam najlepiej sprawdzą się mieszanki, zaś czysty amarantus najlepszy jest do słodkich deserów i puddingów.

Jak przygotowywać i gotować kaszę z amarantusa

Gotowanie kaszy z amarantusa wcale nie jest takie trudne jak może się wydawać na pierwszy rzut oka. Tak naprawdę przypomina gotowanie ryżu. Potrzebujemy pół szklanki wody na ¾ szklanki naszej kaszy z amarantusa. Kaszę wsypujemy do lekko osolonego wrzątku w zależności od potrzeb. Istotne jest, aby gotować kaszę na małym ogniu około 20 minut a po tym czasie pozwolić kaszy napęcznieć i wchłonąć wodę, tak aby był miękki.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.