Nietolerancja glutenu – objawy celiakii, uczulenia na pszenicę i nadwrażliwości na gluten
Wielu z nas doświadczyło trawiennych i zdrowotnych problemów związanych ze spożyciem glutenu lub pszenicy. Jeśli ty, lub twoje dziecko ich doświadczacie, oznaczać to może trzy rzeczy – celiakię, uczulenie na pszenicę, lub nadwrażliwość na gluten.
Gluten to białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Pszenica jest zbożem używanym jako składnik pieczywa, makaronów i płatków zbożowych. Występuje także w gotowych zupach i dressingach do sałatek. Jęczmień znajdziemy powszechnie w piwie i żywności zawierającej słód. Żyto natomiast w chlebie żytnim, piwie żytnim i niektórych płatkach śniadaniowych.
Czytaj dalej, by dowiedzieć się o typowych objawach celiakii, alergii na pszenicę i nadwrażliwości na gluten, by dowiedzieć się, które z nich dotyczą ciebie.
Nietolerancja glutenu – objawy alergii na pszenicę
Pszenica jest jednym z najczęściej występujących alergenów w USA. Alergia na pszenicę to odpowiedź systemu odpornościowego na każde białko obecne w pszenicy, także gluten. Najczęściej występuje u dzieci. Mniej więcej 65% dzieci uczulonych na pszenicę, wyrasta z alergii po osiągnięciu 12. roku życia.
Objawy alergii na pszenicę obejmują:
- Nudności i wymioty
- Biegunkę
- Podrażnienie jamy ustnej i gardła
- Pokrzywkę i wysypkę
- Przekrwienie nosa
- Podrażnienia oczu
- Trudności w oddychaniu
Objawy alergii występują zwykle w ciągu kilku minut po spożyciu pszenicy. Niekiedy jednak mogą pojawić się dopiero po 2 godzinach.
Niepożądane skutki mogą wahać się od łagodnych do takich, które zagrażają życiu. Czasami może dojść do anafilaksji – poważnej trudności w oddychaniu. Po konsultacji z lekarzem otrzymamy epiferynę, zapobiegającą anafilaksji. Osoba z alergią na pszenicę może, ale nie musi być uczulona na inne zboża, takie jak jęczmień lub żyto.
Nietolerancja glutenu – objawy celiakii
Celiakia to zaburzenie autoimmunologiczne – nasz układ odpornościowy reaguje w sposób nieprawidłowy na gluten. Białko to obecne jest w pszenicy, jęczmieniu i życie. Celiakia powoduje niszczenie kosmków jelita cienkiego, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych.
Bez zdrowych kosmków jelitowych, twój organizm nie będzie w stanie otrzymać wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Może doprowadzić to do niedożywienia. Celiakia może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, w tym trwałe uszkodzenie jelit.
Dorośli i dzieci często doświadczają różnych objawów celiakii. Dzieci najczęściej mają objawy związane z układem trawiennym. Zalicza się do nich:
- Wzdęcia i gazy
- Przewlekłe biegunki
- Zaparcia
- Blady, cuchnący stolec
- Bóle brzucha
- Nudności i wymioty
Zła absorpcja składników odżywczych w trakcie najważniejszych lat rozwoju, może doprowadzić do innych problemów ze zdrowiem, takich jak:
- Nieprawidłowy rozwój u noworodków
- Opóźnione dojrzewanie wśród nastolatków
- Niski wzrost
- Ogólne rozdrażnienie
- Utrata wagi
- Uszkodzenia szkliwa
Objawy związane z układem trawiennym często występują też u dorosłych. Mogą wystąpić jednak również:
- Zmęczenie
- Anemia
- Depresja i lęki
- Osteoporoza
- Bóle stawów
- Niepłodność lub częste poronienia
- Brak miesiączek
- Mrowienie kończyn
Rozpoznanie celiakii u dorosłych jest trudniejsze, ze względu na większą liczbę możliwych schorzeń.
Nietolerancja glutenu – objawy nadwrażliwości na gluten
Coraz częściej pojawiają się dowody na zawiązany z nadwrażliwością na gluten stan, powodujący pewne skutki u osób, które nie mają celiakii i nie są uczulone na pszenicę. Naukowcy nadal próbują odkryć dokładną biologiczną przyczynę tego stanu.
Nie istnieją obecnie żadne testy, które potwierdziłyby lub zaprzeczyły występowanie u nas nadwrażliwości na gluten. Rozpoznaje się ją wtedy, gdy po spożyciu glutenu występują u nas pewne niepożądane objawy, a celiakia i uczulenie na pszenicę zostały wykluczone.
Najczęstsze objawy nadwrażliwości na gluten to:
- Zmęczenie fizyczne i psychiczne
- Gazy i wzdęcia
- Bóle brzucha
- Bóle głowy
Ze względu na brak testów laboratoryjnych wyraźnie stwierdzających występowanie nadwrażliwości na gluten, lekarz będzie starał się powiązać objawy nadwrażliwości ze spożywaniem glutenu – zaleci nam między innymi prowadzenie dzienniczka z jadłospisem. Gdy nadwrażliwość zostanie ostatecznie potwierdzona, będziemy zapewne musieli przejść na dietę bezglutenową.
Makaron bezglutenowy
Nietolerancja glutenu – kiedy umówić się do lekarza?
Jeśli podejrzewasz u siebie jedną z wyżej wymienionych chorób, to warto odwiedzić lekarza. Alergolog lub gastrolog ma odpowiednią wiedzę i narzędzia, by nakierować cię na odpowiednie leczenie.
Warto pójść do doktora, gdy w naszej rodzinie występuje już celiakia – nieleczona może doprowadzić do zgubnych skutków w naszym organizmie – a w szczególności u dzieci.
Ze względu na aspekt genetyczny choroby, ważne jest potwierdzenie jej badaniami – by ostrzec swoich najbliższych o potencjalnej możliwości posiadania celiakii także przez nich. Uważa się, że obecnie blisko 83% Amerykanów nie wie o swojej chorobie.
Nietolerancja glutenu – diagnoza
Do diagnozy celiakii lub uczulenia na pszenicę używa się testów krwi lub skórnych. Ich wynik determinowany jest obecnością glutenu lub pszenicy w twoim organizmie – dlatego nie należy zaczynać diety bezglutenowej lub wolnej od pszenicy bez skonsultowania się z odpowiednim lekarzem. Testy mogą wyjść negatywnie, a ty nadal nie będziesz miał/a świadomości, co powoduje twoje objawy.
Nietolerancja glutenu – dieta bezglutenowa
Leczenie celiakii polega na stosowaniu ścisłej diety bezglutenowej, odpowiednio, leczenie alergii na pszenicę wymaga od nas unikania produktów ją zawierających. Jeśli masz natomiast nadwrażliwość na gluten – stopień w jakim musisz go wyeliminować z diety, zależy od tego, jak silne objawy jej towarzyszą.
Gluten i pszenica znajdują się głównie w chlebie, makaronach, płatkach zbożowych i pieczywie. Można natomiast znaleźć je w już nie tak oczywistych produktach – w lodach, syropach, witaminach i suplementach diety. Obecnie dostępnych jest jednak wiele alternatyw dla żywności zawierającej gluten i pszenicę – wystarczy zwracać uwagę na etykiety umieszczone na opakowaniach.
Twój alergolog, gastrolog, lub lekarz rodzinny doradzi ci, które zboża i produkty możesz bezpiecznie spożywać.