Dieta zupowa – informacje ogólne, stosowanie, wpływ na zdrowie

Dieta zupowa, w języku angielskim soup diet, narodziła się w środowiskach celebrytów, pragnących szybko i spektakularnie stracić na wadze. Takie rodzaj diety spopularyzowała brazylijska modelka i prezenterka Adriane Galisteu. Jej zdaniem stosowanie diety zupowej pozwala schudnąć nawet do 9 kilogramów tygodniowo. Patrząc realistycznie, można oczekiwać rezultatów około 2 do 3 kilogramów mniej w ciągu tygodnia. Należy pamiętać, że dietę zupową można stosować maksymalnie przez siedem dni. Nie powinna to być kuracja długotrwała, ponieważ może się to odbić na naszym zdrowiu. Głównym składnikiem zupy najczęściej jest kapusta głowiasta, jednak można stosować rozmaite kombinacje i dodatki. Podczas stosowania tego rodzaju diety można spożywać dowolną ilość zup, niektórzy utrzymują nawet, że większe i częstsze posiłki oznaczają więcej straconych kilogramów.

Zasady stosowania diety zupowej

Najważniejszą zasadą w procesie odchudzania za pomocą diety zupowej jest stopniowe ograniczanie liczby spożywanych kalorii. Najpierw je się około 5 zup dziennie, następnie ich ilość zostaje zredukowana wraz z kurczeniem się żołądka. Zupy powinno się podzielić na białkowe oraz węglowodanowe i zgodzie z tym podziałem dostosować ich spożywanie do odpowiedniej pory dnia. Należy pamiętać o tym, by nie gotować zup typu krem, nie dodawać do zup produktów smażonych ani wędzonych oraz różnego typu chemicznych mieszanek, takich jak kostki rosołowe. Zupy należy zagęszczać chudym jogurtem lub śmietaną, nigdy mąką. Często stosuje się także zasadę 50% na 50%, oznacza to, że połowa składników powinna być stała, a połowa płynna. Jeśli ścisłe przestrzeganie diety zupowej wydaje się zbyt trudne, można połączyć ją ze spożywaniem pokarmów stałych na przemian z płynnymi. W przypadku diety mieszanej nie obowiązują ograniczenia czasowe.

 

 

Składniki, które warto wykorzystać

Stosując dietę zupową, warto zwrócić uwagę na różnorodność przyjmowanych pokarmów. Bardzo zdrowe zupy to pomidorowa, która zawiera likopen, oraz ogórkowa, którą można wzbogacić szczypiorem lub cebulą. Inne cenne składniki, które możemy dodać do zupy, to między innymi starta surowa rzepa, pestki, orzechy oraz przyprawy rozgrzewające, takie jak chili, cynamon, pieprz cayenne czy imbir. Zamiast kostki rosołowej lub niezdrowej zasmażki warto wzbogacić zupę łyżeczką oleju lub masła. Można też dodać do wywaru garść ciemnego ryżu lub kaszy. Eksperymentowanie ze swoimi ulubionymi składnikami jest znakomitym pomysłem w czasie stosowania diety zupowej, należy jednak pamiętać, by były to składniki zdrowe i wzbogacające naszą dietę w odpowiednie składniki odżywcze.

Zalety diety zupowej

Zupa to potrawa bardzo popularna i łatwa do przygotowania przez każdego. Jej sporządzenie nie wymaga wiele wysiłku, jest tanie i można w ten sposób zastąpić każdy posiłek. Podstawowym składnikiem zupy są warzywa i sporządzany z nich wywar, zwykle jednak dodaje się mięso, nabiał i rozmaite przyprawy. Dzięki temu posiłek może być pełnowartościowy i nie będzie oznaczał zbyt dużej utraty kalorii w zbyt krótkim czasie. Warto pamiętać, że taki rodzaj diety ma wpływ na poprawienie stanu skóry oraz zapewnia duże ilości błonnika, który zawarty jest w warzywach i owocach. Gotowane zupy wpływają na odśluzowanie jelit, wpływają na oczyszczenie i odkwaszenie organizmu.

Dietę zupową wykorzystuje się nie tylko w celu utraty kalorii, jest także stosowana ze wskazań zdrowotnych. Jest polecana w przypadku chorób, którym towarzyszą ból gardła i trudności z przełykaniem. Wykorzystuje się ją również po przejedzeniu lub zatruciu, w celu przywrócenia trawienia do równowagi. Spożywanie pokarmów w postaci płynnej lub półpłynnej nie obciąża organizmu, ponieważ są one łatwiejsze do strawienia. Dieta zupowa może być doskonałym rozwiązaniem także dla osób z aparatem ortodontycznym, cierpiącym na afty oraz leczących się protetycznie.

Wady diety zupowej

Główne wady diety zupowej to między innymi mała zawartość protein oraz nadwyżka sodu w posiłkach, dieta taka nie nadaje się również dla osób, które cierpią na dolegliwości związane z zaciskaniem szczęk. Nasz organizm potrzebuje również posiłków w formie stałej, ponieważ wtedy w mózgu wytwarza się odpowiednia reakcja a mięśnie żuchwy i twarzy rozluźniają się. Żucie powoduje również wyzwolenie enzymów trawiennych oraz pobudzenie całego układu pokarmowego. Z tego powodu dieta zupowa polecana jest głównie jako jednodniowy detoks, a w żadnym wypadku nie może być stosowana dłużej niż tydzień. Ponadto należy pamiętać o możliwości wystąpienia efektu jo-jo. W najgorszym razie utracone kilogramy mogą powrócić z nadwyżką. Nie wszystkie osoby w ten sam sposób reagują na ten typ diety, dlatego przed jej rozpoczęciem najlepiej skonsultować się z ekspertem.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.