Boczniaki – właściwości, występowanie, przepisy

Dla każdego człowieka urozmaicanie codziennej diety jest sprawą naturalną. Nikt przecież nie chciał by dzień w dzień jeść tego samego. Wśród wielu produktów dostępnych w sklepach każdy człowiek jest w stanie odnaleźć coś dla siebie. Z upływem czasu sklepy są przepełnione co raz to bardziej wyszukanymi produktami. Od mało popularnych, egzotycznych owoców takich jak liczi czy granat po rzadkie odmiany warzyw. Na pułkach sklepowych nie brakuje także produktów mlecznych w rozmaitych smakach oraz produktów odpowiednich dla osób z problemami natury pokarmowej, do których zalicza się na przykład alergia.

Dla alergików na miałko mleka krowiego w sklepach jest wiele rzeczy wytworzonych z soi, która to jest świetną alternatywą dla osób chcących prowadzić normlaną dietę bogatą także w serki czy desery nie używając przy tym produktów nabiałowych. Osoby zmagające się z cukrzycą również w dzisiejszych czasach znajdą coś dla siebie. Specjalne pieczywo, a nawet słodycze nie zawierające cukru są teraz ogólnodostępne. Produkty, które możemy kupić w sklepach nie są jednak jedynymi, które są na co dzień używane w kuchni. Wiele możemy uzbierać sami korzystając przy tym z uroków natury. Do tego typu produktów należą na przykład maliny, jagody, poziomki czy grzyby. Są to oczywiście produkty sezonowe jednak wybierając się na zbiory w odpowiednim czasie możemy uzbiera spory zapas, którym dzięki mrożeniu będziemy mogli cieszyć się prze cały rok. Grzyby są na tyle dobrym darem natury, ponieważ możemy przechowywać je w rozmaity sposób. Mrożenie, czy marynowanie są sposobami najpopularniejszymi.

Boczniaki – występowanie i charakterystyka

Boczniaki są to grzyby, które porastają pnie drzew liściastych. Są grzybami łatwymi do rozpoznania szczególnie z uwagi na charakterystyczny sposób wzrostu. Mianowicie kapelusze rosnących grzybów układają się w sposób przypominający dachówkę, czyli jeden na drugim. Kapelusze osiągają dosyć spore bo dorastające nawet do 15 cm. Kolor oscyluje  granicach różnych odcieni szarości. Od jasnej do nawet ciemno popielatej. Trzonek jest nie gruby i asymetrycznie wyrastający z boku kapelusza. Na zbiór boczniaków można się udać najlepiej w okresie późnej jesieni, nawet do zimy jeżeli ta jest łagodna. Występowanie boczników jest różnorodne. Spotkać je możemy nie tylko w lasach, ale też w parkach czy na przydrożnych drzewach. Grzyby te w okresie zimowym możemy także kupić w wielu sklepach.

Boczniaki – wartości odżywcze

Wszystkie grzyby należą do grupy produktów niskokalorycznych. W 100 gramach świeżo zebranych grzybków zawiera się około 40 kcal. Bogactwo różnorodnych składników odżywczych tworzą je świetnym uzupełnieniem diety. Boczniaki charakteryzują się wysoka zawartością białka oraz niską zawartością tłuszczu dzięki czemu może być z powodzeniem stosowany jako produkt uzupełnienia diety odchudzającej. Duży współczynnik zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas α-linolenowy tworzy naturalny, a przede wszystkim zdrowy produkt. Boczniaki są również pełne zdrowotnych aminokwasów takich jak leucyna, kwas asparginowy czy arginina. Grzyby te nie stronią też od zawartości substancji mineralnych. W 100 gramach suszonych boczniaków wyróżniamy dużo wapnia ( 150 mg w 100 gramach) i sodu (powyżej 125 mg do ponad 700 mg w 100 gramach). Boczniaki zawierają wiele drogocennych dla zdrowia witamin między innymi witaminę B i D.

Właściwości zdrowotne boczniaków

Boczniaki od dawien dawna są znane ze swojego działania przypominającego eliksir młodości. Nazwę tę zawdzięczają zbawiennemu wpływowi grzybów na odnowę i regenerację komórek organizmu. Dzięki temu, człowiek spożywający boczniaki przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu, a co za tym idzie, lepszego samopoczucia. Dodatkowo szczególnie ważnym odkryciem stał się fakt ujawnienia antynowotworowego działania boczniaków. Dzięki skrupulatnie przeprowadzonym badaniom i odbywających się na myszach doświadczeniach udało się odkryć zbawienny wpływ grzybów w profilaktyce i leczeniu rata piersi, prostaty czy okrężnicy. Nie bez znaczenia substancje zawarte w wyżej wymienionym gatunku grzyba są także da osób chorujących na HIV 1 stopnia. Substancje te obniżają dolegliwości i zapobiegają postępowaniu choroby. Boczniaki działają też jako naturalny antyoksydant.

Dodatkowym działaniem jakie zostało medycznie udowodnione jest wpływ boczniaków na redukcję cholesterolu. Regularne spożywanie tych grzybów przyczynia się do jego obniżenia niemal do optymalnego stanu. Jest to dobry sposób przy chęci uniknięcia leków. Nadmiar cholesterolu w organizmie prowadzi do chorób natury krążenia oraz problemów kardiologicznych. Boczniaki są także polecane dla osób zmagających się z chorobami cukrzycowymi. Diabetycy spożywając boczniaki przyczyniają się do naturalnego zredukowania poziomu cukru w organizmie. Jak łatwo można wywnioskować natura po raz kolejny obdarowuje nas produktami, które nie tylko stanowią rewelacyjne urozmaicenie diety, ale tez mają dobry wpływ na nasze zdrowie. Z darów natury powinniśmy korzystać jak najczęściej, bo jak twierdzą zwolennicy medycyny naturalnej, tylko natura wie co jest najlepsze dla organizmu człowieka. Wiadomym jest, że osoby lubujące się w medycynie konwencjonalnej mogą nie zgodzić się z powyższym stwierdzeniem, jednakże warto próbować wielu sposobów zanim będzie można z czystym sumieniem stwierdzić, że starało się uniknąć chemicznej ingerencji w zdrowie, a przeprowadzane na naturalnych składnikach badania wyraźnie przedstawiają nam właściwości wynikające z darów natury.

Boczniaki świeże BIO tacka

i sprawdź cenę

Kilka inspiracji na przyrządzenie boczniaków

Zupa grzybowa z boczniaków

Składniki:

Jedno opakowanie włoszczyzny

0,5 kg świeżych boczniaków (zamiennie można zastosować suszone)

Dwie łyżki śmietany

Sól i pieprz do smaku

Litr wody zagotować. Do gotującej się wody włożyć włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu do rozmięknięcia warzyw. Po ugotowaniu bulionu warzywnego dodać grzyby i gotować jeszcze przez pół godziny. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem po czym odlać trochę do oddzielnego naczynia w celu zahartowania śmietany. Do lekko przestudzonego wywaru dodać 3 łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do ogólnego garnka. Dokładnie wymieszać. Zupę najlepiej podawać posypaną odrobiną pietruszki. Smacznego

Kotlety z boczniaków

Kotlety z boczniaków są świetną propozycją dla urozmaicenia codziennego, zazwyczaj rutynowego obiadu. Są nie tylko proste w przygotowaniu, ale też smaczne i wegetariańskie.

Składniki:

Kapelusze boczniaków

Jajko

Łyżka mleka

Bułka tarta

Mąka

Sól i pieprz do smaku

Dokładnie oczyszczone kapelusze boczniaków doprawić solą i pieprzem. Następnie grzyby obtoczyć w mące. W głębokim talerzu rozmącić jajko i dodać do niego łyżkę mleka. Obtoczone wcześniej w mące grzyby zanurzyć w tak przygotowanym jajku po czym dokładnie obsypać bułką tartą. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia. Podawać je można z ulubioną surówką i ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Smacznego.

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.