Witamina B17 – pochodzenie, działanie i zastosowanie

Działanie i właściwości witaminy B17 znali już Egipcjanie. Według ich zapisów używano jej przede wszystkim w walce z rakiem skóry. Podobne rozwiązanie zastosowano również w Chinach. Obecna nauka czerpie wiedzę z przeszłości, jednocześnie ją udoskonalając. W badaniach nad witaminą B17 rzeczywiście udowodniono jej niesamowity udział w walce z komórkami rakowymi.

Pochodzenie i występowanie witaminy B17

Należy zauważyć, że występują trzy różne nazwy na jedną substancję. Określa się je, jako:

  • Witamina B17, którą znajdziemy głównie w jądrach pestek moreli oraz w 1200 gatunkach różnych roślin. Największa ilość występuje w pestkach popularnych owoców: morelach, brzoskwiniach, nektarynach, śliwkach, jabłkach, gruszkach, wiśniach lub czereśniach.
  • Amigdalina, którą jak sama nazwa wskazuje odnaleziono w gorzkich migdałach. W niektórych źródłach określa się ją, jako witaminę B17. Natomiast ogólnie nie uznaje się jej za witaminę.
  • Letril (witamina B17) jest dwuglikozydem z rodnikiem cyjankowym, posiadającym wysoką biodostępność. Potrafi przenikać przez błonę komórkową i łatwo osiąga wysokie stężenie wewnątrzkomórkowe.

Witamina B17 jak już wcześniej wspomniano występuje w około 1200 gatunkach roślin. Jednakże największe jej pokłady znajdziemy w:

  • Nasionach i pestkach: moreli, brzoskwiń, nektarynek, jabłek, wiśni, śliwek, gruszek;
  • Orzechach: gorzkich migdałach, orzechach nerkowca, orzeszkach makadamii;
  • Jagodach: jeżynach, aronii, żurawinie, czarnym bzu, malinach i truskawkach;
  • Ziarnach zbóż: jęczmieniu, owsie, pszenicy, gryce, brązowym ryżu, witaminę zawiera również proso i żyto;
  • Nasionach: lnie, sezamie, bobie, soczewicy, fasoli, fasoli mung, limie;
  • Kiełkach bambusa, zielu fuksji, dzikiej hortensji, igłach cisu, szałwii.

Leczenie komórek nowotworowych stało się prostsze dzięki zastosowaniu witaminy B17. Najlepsze jest to, że może być ona podawana zarówno przez lekarzy, jak również sami możemy stosować ja w naszej diecie. Stanowi to idealne połączenie medycyny naturalnej oraz tradycyjnego leczenia. Pacjenci oprócz standardowej chemioterapii przyjmują witaminę B17 wraz z pożywieniem. Jak powszechnie wiadomo owoce, w których ja znajdziemy posiadają wiele innych ważnych witamin dla organizmu. Pomagają one we wzmacnianiu odporności, zwłaszcza, gdy organizm jest bardzo wyczerpany.

Działanie witaminy B17

Witamina B17 w postaci amigdaliny, zawiera rodnik cyjankowy o wysokiej biodostępności. Dzięki temu ma zdolność szybkiego przenikania przez błonę komórkową i bez problemu osiąga wysokie stężenia wewnątrzkomórkowe. Trzeba wiedzieć, że zdrowe komórki organizmu zawierają enzym zwany rodanazą, który hamuje uwolnienie rodnika cyjanowego. Z kolei komórki nowotworowe nie zawierają rodanazy. Dlatego amigdalina jest rozkładana za pośrednictwem enzymu – betaglukozydazy na cyjanowodór (tzw. kwas pruski) oraz aldehyd benzoesowy. Są to substancje trujące, które niszczą komórkę rakową. Jeśli cząsteczka aldehydu beznzoesowego dostanie się do zdrowych komórek, zostanie rozłożona do nieszkodliwego kwasu benzoesowego. Również i tutaj natura jest przychylna dla człowieka, gdyż kwas benzoesowy zmniejsza reumatyzm, ma działanie odkażające i przeciwbólowe. Co najważniejsze pomaga uśmierzać ból towarzyszący rakowi. Osoby, które mają wątpliwości co do stosowania amigdaliny powinny wiedzieć, że wprowadzona do organizmu ulega rozkładowi.

Amigdalina w tabletkach

Zastosowanie witaminy B17

Jeżeli chodzi o zastosowanie witaminy B17 to przede wszystkim występuje ona w farmakologii, jako jedno z lekarstw na raka. Zgodnie z wieloletnimi badaniami trwającymi około pięćdziesięciu ostatnich lat witamina B17 jest substancją przeciwdziałającą rozwojowi chorób nowotworowych. Przede wszystkim amigdalina hamuje procesy tworzenia się komórek nowotworowych, poprzez niszczenie ich. Oczywiście witamina B17 nie może być stosowana samodzielnie w chemioterapii leczeniu nowotworów. Natomiast może ona stanowić uzupełnienie leczenia przeciwnowotworowego.

Warto wiedzieć, że amigdalina nie jest dostępna w Polsce w postaci tabletek lub kapsułek. Dodatkowo stosowanie witaminy B17, jako naturalnej chemioterapii nie jest tak popularne jak w innych częściach świata. Jednakże najlepszym sposobem na jej dostarczanie jest dieta. Powinna ona zawierać wcześniej wspomniane owoce: morele, brzoskwinie, nektarynki, śliwki, wiśnie lub czereśnie, których nie brakuje w naszych sadach. Zawierają one amigdalinę nie tylko w pestkach, ale również w swoim miąższu, gdyż w trakcie dojrzewania owocu przenika ona z pestek do miąższu. Największa dawka witaminy znajduje się w jądrze pestki. Wielu z nas podczas wekowania dryluje owoce. Pamiętajmy, że najlepiej jest zostawić w nich pestki. Dzięki temu będą one bogatsze w witaminę B17. Obecnie wśród onkologów znajdziemy zwolenników i przeciwników leczenia nowotworów za pomocą witaminy B17. Docelowo terapia metaboliczna z jej udziałem ma doprowadzić organizm do stanu, w którym będzie mógł on zwalczać choroby i wracać do zdrowia. Terapia metaboliczna jest nietoksyczną metodą leczenia raka polegającą na podawaniu organizmowi witaminy B17, proteolitycznych enzymów trzustki, immunostymulantów, a także witamin i suplementów mineralnych.

Właściwości witaminy B17

Witamina Bl7 w przypadku niektórych odmian raka ma ograniczone działanie. Wykazuje się skutecznością w walce z najczęstszymi odmianami nowotworów, np. raka płuc, piersi, prostaty, okrężnicy i chłoniakami. Z kolei letril jest pierwszym środkiem walki w kategorii alternatywnego leczenia raka, gdyż skutecznie zwalcza nowotwory złośliwe u ludzi. Dodatkowo ma działanie profilaktyczne, czyli zapobiega powstawaniu raka i jego remisjom. Dlatego, że nie jest toksyczny, można go używać w profilaktyce bez ograniczeń. Natomiast w przypadku operacji, chemio i radioterapii stosuje się je przez czas ograniczony, a po zabiegach pacjenta nadal nic nie chroni przed nowotworem. Powinniśmy wiedzieć, że w Polsce witamina B17 nie jest zakazana, lecz wiedza o niej wśród lekarzy i farmaceutów jest niewielka. Procedury lecznicze nie przewidują jej stosowania, a jeśli lekarz przepisze letril robi to na własną odpowiedzialność. Zawsze można zastosować ją w formie naturalnej, czyli żywności. Ponadto z innymi rodzajami żywności: np. witaminą C jest lepsza od tabletek.

Celem terapii metabolicznej przy pomocy witaminy B17 jest przywrócenie choremu organizmowi szczytowej kondycji. Często większość pacjentów podejmuje leczenie terapiami alternatywnymi, gdy ich organizm jest już poważnie wyniszczony chemioterapią, naświetlaniem, zabiegami chirurgicznymi oraz samym nowotworem. Z tego względu do terapii metabolicznej należy włączyć substancje odżywcze, które pomagają w przywracaniu chorego organizmu do zdrowego stanu. Szpik kostny, chrząstki wołowe i kolagen pomagają w odbudowie tkanki kostnej w przypadku raka kości. Dodatkowo trzeba włączyć do diety; koenzym Q10, siarczan hydrazyny, ekstrakt z pestek grejpfruta, minerały koloidalne, witaminę E, multiwitaminy i minerały, imbir, betakaroten, oset mleczny, melatoninę, owoce noni lub surową grasicę. Łączenie kilku terapii odnosi lepszy skutek niż stosowanie wyłącznie jednej.

Pacjenci leczeni letrilem doznają poprawy samopoczucia, apetytu, przybierają na wadze, odzyskują naturalny koloryt skóry, redukcji oraz eliminacji bólów i nieprzyjemnego zapachu towarzyszącego chorobie nowotworowej. Podczas leczenia witaminą B17 potrzeba więcej czasu, aby wniknęła do chorych tkanek. Dlatego najszybciej reaguje rak skóry, gdyż po tygodniu stosowania można zauważyć widoczną poprawę, a w wielu przypadkach całkowitą regresję w czasie krótszym niż trzy tygodnie. W przypadku niektórych odmian raka regresja może trwać nawet kilka miesięcy.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.