8 pokarmów, które zawierają tyle witaminy C, co pomarańcza
Witamina C może kojarzyć Ci się z owocami cytrusowymi, ale ten składnik odżywczy znajduje się również w wielu innych produktach spożywczych. Są to nie tylko pomarańcze i inne owoce cytrusowe, ale także papryka, brokuły, brukselka, jarmuż i kalafior. W rzeczywistości jedna porcja któregoś z tych rodzajów żywności zawiera mniej więcej tyle samo witaminy C, co pomarańcza. Dzieje się tak dlatego, że zarówno pomarańcze, jak i te warzywa są bogatym źródłem tego niezbędnego składnika odżywczego. Jednak ilość ta różni się w zależności od konkretnego elementu, jego poziomu nasycenia w żywności i tego, jak dojrzały jest w momencie jedzenia.
Photo by pixel2013 https://pixabay.com/users/pixel2013-2364555/ on Pixabay https://pixabay.com/photos/oranges-citrus-fruits-fruits-1995056/
Witamina C może kojarzyć Ci się z owocami cytrusowymi, ale ten składnik odżywczy znajduje się również w wielu innych produktach spożywczych. Są to nie tylko pomarańcze i inne owoce cytrusowe, ale także papryka, brokuły, brukselka, jarmuż i kalafior. W rzeczywistości jedna porcja któregoś z tych rodzajów żywności zawiera mniej więcej tyle samo witaminy C, co pomarańcza. Dzieje się tak dlatego, że zarówno pomarańcze, jak i te warzywa są bogatym źródłem tego niezbędnego składnika odżywczego. Jednak ilość ta różni się w zależności od konkretnego elementu, jego poziomu nasycenia w żywności i tego, jak dojrzały jest w momencie jedzenia.
Co robi witamina C?
Witaminy na odporność pełnią niezwykle ważną rolę w życiu człowieka. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pomaga wspierać zdrowe funkcje odpornościowe i metabolizm. Oznacza to, że Twój organizm lepiej radzi sobie z walką z infekcjami. Dla zdrowych kości i zębów, witamina C jest również odpowiedzialna za produkcję hydroksyproliny, związku, który tworzy kolagen kostny. Jest to ważne, ponieważ tkanka kostna nieustannie się rozpada, tworząc zapotrzebowanie na nowy materiał kostny. Chociaż istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania witaminy C, należy zauważyć, że ten składnik odżywczy nie jest lekiem na wszystko. Może raczej wspierać wiele procesów zdrowotnych, pomagając organizmowi w produkcji niezbędnych hormonów i enzymów.
Ile witaminy C znajduje się w jednej porcji warzyw lub owoców?
Poniższa lista pokazuje, ile witaminy C znajduje się w porcji różnych warzyw i owoców. Pamiętaj, że ilość ta różni się w zależności od konkretnego artykułu, poziomu jego nasycenia w pożywieniu oraz tego, jak bardzo jest on dojrzały w momencie jedzenia. Owoc Wielkość porcji Witamina C (mg)
- Pomarańcza 125mg (1/2 średniej pomarańczy)
- Truskawki 100mg (1 filiżanka)
- Grejpfrut 100mg (1 średni grejpfrut)
- Kiwi 50mg (1 filiżanka)
- Słodki ziemniak 40mg (1 średni ziemniak)
- Papryka 25mg (1 filiżanka)
- Awokado 20mg (1 łyżka stołowa)
- Brokuły 15mg (1 filiżanka)
Dlaczego owoce i warzywa są dobrym źródłem witaminy C?
Jak wspomniano powyżej, witamina C jest ważnym składnikiem kolagenu, białka znajdującego się w tkankach ciała, takich jak kości, więzadła i wyściółka Twoich jelit. Kolagen jest tym, co tworzy włóknistą strukturę Twojej skóry i innych tkanek. Pomaga również utrzymać system odpornościowy, pomaga w gojeniu się ran i zapobiega infekcjom. Owoce i warzywa są dobrze znanym źródłem witaminy C, ale są również bogate w niezbędne minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Te witaminy i minerały pracują ręka w rękę, aby promować dobre zdrowie. Na przykład, witamina C jest ważna dla zdrowego funkcjonowania układu odpornościowego, podczas gdy minerały takie jak potas i wapń wspierają zdrowy metabolizm i funkcjonowanie mięśni.
Podsumowanie
Witamina C jest jednym z najbardziej obfitych składników odżywczych w diecie człowieka. Występuje w wielu warzywach i owocach, takich jak pomarańcze, grejpfruty, papryka, brokuły, brukselka, jarmuż i kalafior. Jedna porcja któregokolwiek z tych pokarmów zawiera mniej więcej tyle witaminy C, co pomarańcza. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym wspierającym układ odpornościowy, sprzyja zdrowym stawom i zębom oraz pomaga organizmowi wchłaniać żelazo. Są to pokarmy, które mają najwyższą zawartość witaminy C.