W dzisiejszym pośpiechu, coraz częściej szukamy jak najszybszych form przyrządzenia posiłku. Niestety, nie wszystko co zrobione na szybko jest zdrowe i pożywne. Coraz częściej również korzystamy z ofert fast foodów, które obiecują nam smaczne i pożywne jedzenie w parę chwil. Stąd coraz większy procent Polaków walczy z otyłością i nadwagą, ściągając na siebie tym samym wiele chorób, jakie są skutkami otyłości – nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroby kręgosłupa czy cukrzyca. Są jednak zdrowe alternatywy sycących, tanich i szybkich w przygotowaniu posiłków. Składnikiem lub elementem wielu z nich może być kasza manna.
Kasza manna:
Szacuje się, że jest jednym z najdawniejszych produktów spożywczych, a setki lat temu była znana jako sycące i smaczne pożywienie. Niestety dziś nie jest zbyt często wykorzystywana w kuchni, mimo że jest skarbnicą minerałów, witamin i wartości odżywczych. Kaszę mannę uzyskuje się poprzez proces przesiewania jaki ma miejsce w trakcie mielenia ziaren pszenicy z których ma powstać mąka. Przy dużych ilościach białka, żelaza czy potasu, odznacza się niewielką zawartością tłuszczy. Często jednak słyszymy, że kasza manna podawana w połączeniu z syropem malinowym, jest doskonałym deserem czy podwieczorkiem dla dzieci, zapominając o jej szerokim zastosowaniu w kuchni. Przyjrzyjmy się bliżej temu wspaniałemu produktowi.
Kasza manna – wartości odżywcze:
200 g kaszy manny zawiera:
- Wartość energetyczna: 696 kcal
- Tłuszcz: 1.6 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 0.6 g
- Cholesterol: 0 mg
- Sód: 6 mg
- Potas: 208 mg
- Węglowodany: 150 g
- Błonnik: 7.4 g
- Cukry: 0.6 g
- Białko: 24 g
- Witamina A: 8 IU
- Wapń: 66 mg
- Witamina D: 0.1 IU
- Kwas askorbinowy: 0.8 mg
- Żelazo: 60 mg
- Witamina B6: 0.2 mg
- Magnez: 28 mg
Zastosowania kulinarne kaszy manny:
Kasza manna jest wspaniałym dodatkiem wielu dań. Jest ciekawym dodatkiem do zup warzywnych, sosów, oraz świetnie sprawdza się w roli zagęszczacza. W połączeniu z mlekiem daje pyszną lekką zupę, a z innymi produktami jest bazą pod wiele smacznych i prostych w przygotowaniu deserów. Należy pamiętać, że ze względu na dużą zawartość minerałów i witamin może być wspaniałą alternatywą dla osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów – nie jest wysokokaloryczna, a w połączeniu z mlekiem daje uczucie sytości.
Przepis na lekką i pożywną kaszę na mleku:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka cukru (lub miodu)
- sok malinowy
W małym rondelku zagotowujemy mleko z cukrem. Powoli, stopniowo wsypujemy kaszę, energicznie mieszając, tak żeby nie powstały grudki. Kaszę studzimy, polewamy sokiem malinowym lub sosem. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością dodatków, gdyż stłumią one prawdziwy i niesamowity smak kaszy!
Ekologiczna kasza manna
Kasza manna, a odchudzanie:
Spożywanie kaszy manny w dietach odchudzających jest wskazane, ponieważ przy małej ilości kalorii kasza dostarcza do naszego organizmu wielu niezbędnych składników i minerałów, niezbędnych przy próbie zrzucenia zbędnych kilogramów. Podawana w formie smacznego, lekkiego podwieczorku zaspokoi nasz głód i sprawi, że będziemy czuć się lekko. Spożywanie kaszy manny jest również polecane osobom regularnie ćwiczącym i trenującym na siłowni, ponieważ zawiera duże ilości białka. Należy jednak pamiętać o tym, że co za dużo to nie zdrowo. Nie powinniśmy objadać się kaszą z dodatkiem sztucznie słodzonych soków czy sosów.
Kasza manna jako zdrowa alternatywa mięsnych przysmaków?
Różnorodność przepisów i upodobań kulinarnych jest ogromna. Smaczną i wartą polecenia alternatywą są kotlety mielone z kaszą manną. Dzięki kaszy mięso staje się łagodniejsze. Jednak czy jest to takie zdrowe? Kotlety mielone są posiłkiem smażonym na dużej ilości tłuszczu i zawierającej ogromną ilość przypraw. Obecność kaszy manny nie sprawia, że kotlety stają się automatycznie zdrowsze. Pamiętajmy o tym stosując diety odchudzające. Lepszą i ciekawszą wersją mięsnego przysmaku będą zrazy gotowane, lub kotlety mielone z mięsa indyczego pieczone bez dodatku tłuszczu. Do takich zdrowych przysmaków możemy również użyć kaszy.