Imbir na przeziębienie – jak poprawnie go stosować, aby nie chorować

Medycyna konwencjonalna nie zawsze jest czymś po co chcemy sięgać, co raz częściej pojawia się refleksja jaka chemia tak naprawdę kryje się we wszystkich lekach. Czy są one naprawdę zdrowe czy może to właśnie przez nie tak często chorujemy? Zadając sobie te pytania szukamy naturalnych rozwiązań, szukamy pomocy u matki natury, która jest na tyle bogata, że z pewnością to dzięki niej możemy się najlepiej leczyć. Tak jest w przypadku imbiru, jest to roślina, która w medycynie chińskiej oraz medycynie ajurwedy czyli starożytnych nauk z Indii jest niezwykle często używana do wielu problemów zdrowotnych. Imbir obecnie jest już niezwykle popularny i bardzo znany jednak wciąż niedoceniany jako lek na przeziębienie. Chociaż widujemy co raz to nowsze herbatki z dodatkiem imbiru czy syropy na kaszel z imbirem to nie są one tak skuteczne jak odpowiednio przygotowany świeży imbir. Jak przygotować imbir i dlaczego warto się nim leczyć o tym w dalszej części!

Jak działa imbir przy przeziębieniu

Imbir ma działanie rozgrzewające co jest niezwykle ważne przy początkowej fazie przeziębienia i to właśnie wtedy ma on największą skuteczność, ale chyba każdy wie, że przeziębienie i grypę lepiej wyleczyć zanim się rozwinie i nie pozwolić aby grypa szalała w naszym organizmie na dobre. Co więcej imbir wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz oczyszczające dzięki czemu odpowiednio wcześnie zastosowany jest niezwykle skuteczny w walce z przeziębieniem. Takie są jednak właściwości imbiru świeżego, dlatego też herbatki z kawałkami suszonego imbiru nie są na tyle skuteczne, aby pomóc nam wydostać się z przeziębienia.

Uważaj! Imbir a ciąża

Imbir w dużych ilościach ma działanie rozkurczowe przez co w pierwszym trymestrze ciąży może powodować poronienia, zatem unikaj go!

Imbir – suszony czy świeży, jaki wybrać na przeziębienie

Imbir suszony a imbir świeży to wbrew pozorom ogromna różnica, jest na tyle duża, że medycyna chińska imbir suszony a świeży traktuje jako dwa różne rodzaje leków. Istotne składniki, które pomogą nam zwalczyć przeziębienie jak olejki eteryczne bardzo szybko ulatują podczas suszenia z kłącza i suszony imbir ich nie ma. Za to suszony imbir skutecznie będzie działał ściągające i wciąż antyseptycznie, dlatego w medycynie chińskiej taki imbir stosowany jest w zupełnie innym celu. Trzecim rodzajem dostępnym na rynku europejskim jest imbir sproszkowany jako przyprawa, jest on najbardziej bezwartościowym składnikiem i tak naprawdę lepiej jest doprawiać posiłki świeżo startym imbirem. Na przeziębienie zaś stosować świeże kłącze imbiru.

Na jakie choroby stosować imbir

Świeży imbir jest absolutnie najlepszy na pierwsze przeziębienie, dlatego w okresie zachorowań i przeziębień warto się wspomagać sokiem z imbiru wzbogacanym sokiem z cytryny, dzięki czemu nasza odporność będzie niezachwiana! Jednak zawarte w imbirze olejki eteryczne pozwalają również zwalczać poważniejsze choroby i tak chociaż możemy się tego nie spodziewać imbir może uchronić nas przed poważnymi chorobami górnych dróg oddechowych. Również w trakcie trwania chorób takich jak zapalenie płuc czy zapalenie oskrzeli bardzo ważne jest suplementowanie imbiru, a właśnie najlepiej soku ze świeżego imbiru, dzięki czemu organizm znacznie łatwiej upora się z bakteriami i wirusami.

Kiedy sięgać po imbir przy przeziębieniu

Nie dziwmy się, że kiedy grypa rozszalała się w naszym domu na całego nawet herbatka z imbirem nie pomaga! Aby imbir zaczął działać trzeba mu dać czas, jest to środek naturalny przez co chociaż działa lepiej to działa wolniej jednocześnie znacznie mniej ingerując negatywnie w nasz organizm. Zatem po imbir powinniśmy sięgnąć zanim grypa się rozszaleje a gorączka sięgnie 39 stopni i więcej. Dzięki regularnemu piciu naparów z niego możemy bardzo szybko podnieść naszą odporność, rozgrzać organizm i nie dopuścić do namnożenia się bakterii, które następnie spowodują gorączkę, katar a nawet bóle gardła.

Jak przygotować wywar z imbiru na przeziębienie

Przygotowanie wywaru z imbiru jest nieco czasochłonne, jednak dobrze przygotowany może służyć nawet przez cały okres przeziębienia. Warto więc zaopatrzyć się w co najmniej 2 duże kłącza imbiru świeżego już w chwili gdy czujemy, że coś nas łamie w kościach. Wtedy też należy szybko przygotować wywar lub sok i stosować go od pierwszej możliwej chwili. Mimo to przygotowanie dobrego wywaru może nam zająć aż 12 godzin! Potrzebujesz: dużego kłącza imbiru, litr wody, oraz słoik i przykrycie do niego. Przygotowanie:

  • Oczyszczone kłącza należy zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, a po przetarciu delikatnie odcisnąć aby powstała jednolita masa.
  • Następnie przełożyć do słoika i zalać litrem wrzącej wody, najlepiej przefiltrowanej wcześniej. Aby olejki eteryczne nie uleciały należy przykryć słoiczek najlepiej talerzykiem, gdyż zakręcenie zakrętką może spowodować zawekowanie.
  • Całość zostaw na 4-8 godzin w ciemnym miejscu, tak, aby wrzątek wyciągnął całe właściwości zdrowotne ze startego imbiru. Można śmiało zostawić taki napar na noc aby „nasiąkał”.
  • Po upływie tego czasu odcedź imbir tak aby powstała z niego sucha masa, ten imbir można już wyrzuć. Wywar gotowy, przed użyciem wstrząśnij go gdyż może powstawać osad. Przy piciu wywaru stosuj miarę ¼ szklanki wywaru do ¾ szklanki gorącej wody.

Vicoria Cymes Imbir syrop

Sok z imbiru – prosty przepis

W przypadku przygotowania soku z imbiru zadanie jest znacznie prostsze, ponieważ wystarczy nam oczyszczone kłącze imbiru oraz wyciskarka. Oczyszczone kłącze wkładamy do wyciskarki i odciskamy skoncentrowany sok z imbiru. Podczas wyciskania możemy dodać pół cytryny obranej ze skórki, a po odciśnięciu dodać łyżkę miodu. Całość można przechowywać do tygodnia w lodówce. Podczas rozrabiania soku jest on znacznie bardziej skoncentrowany, a zatem nie potrzeba go tak wiele jak wywaru. Mimo to należy zalewać go gorącą wodą!

Uważaj! Alergia pokarmowa na imbir

Imbir ma bardzo silne olejki eteryczne, które mogą podrażniać delikatny żołądek, istnieje również alergia na imbir zatem najpierw sprawdź jak Twój organizm reaguje na imbir!

Sok z imbiru jak go pić i dawkować

Imbir w żołądku rozkłada się od 30 do 60 minut i po tym czasie utrzymuje się w krwiobiegu przez podobny czas. Zatem zaleca się picie szklanki (250ml) rozcieńczonego wywaru lub soku w gorącej wodzie co dwie godziny. Istotne jest aby woda była gorąca, aby wzmocnić rozgrzewające działanie. Dla dorosłej osoby zaleca się picie od 6 do 8 szklanek napoju dziennie.

Herbatka z imbirem na przeziębienie

Jeżeli pragniesz zrobić sobie imbirową herbatę raczej skłaniaj się w stronę dobrej, mocnej czarnej herbaty z dodatkiem syropu z imbiru lub soku z imbiru. Herbatki z suszonymi kawałkami imbiru nie mają tych właściwości co prawdziwy wyciąg z imbiru zawarty w soku czy syropie. Dlatego też bardziej skuteczna będzie dobra mocna herbata z domowym sokiem, nadal trzeba ją pić kilka razy dziennie aby przyniosła oczekiwane efekty.

Przeciwwskazania do stosowania imbiru

  • pierwszy trymestr ciąży
  • delikatny żołądek
  • wrzody żołądka
  • choroby układu trawiennego przy których istnieje częsty rozstrój
  • choroby jelit: zespół nadwrażliwego jelita
  • dzieci do 8 roku życia
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.