Dioksyny – czym są, skąd się biorą i jaki jest i ich wpływ na nasz organizm

Dioksyny – czym są, skąd się biorą i jaki jest i ich wpływ na nasz organizm
5 (100%) 4 votes

W ostatnich latach coraz więcej Polaków zaczęło dbać o swoje zdrowie i kondycję. W związku z tym chętnie sięgamy po zdrową żywność określaną jako bio produkty. Jest ona jednak dość droga, dlatego nie stanowi ona wielkiej konkurencji dla tańszych produktów dostępnych w supermarketach. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że produkty spożywcze bardzo często skażone są różnego rodzaju szkodliwymi dla naszego zdrowia substancjami. Nalezą do nich miedzy innymi dioksyny.

Dioksyny – czym są?

Dioksyny to niezwykle toksyczne związki chemiczne. Składają się z dwóch atomów tlenu oraz od jednego do ośmiu atomów chloru. Istnieje ponad 200 odmian tego związku, z których 17 jest najbardziej toksycznych, w związku z tym ich stężenie trzeba oznaczać na produktach spożywczych nawet w najmniejszych ilościach. Substancje te nie są celowo wprowadzane przez człowieka do środowiska, zazwyczaj są to różnego rodzaju produkty uboczne różnego rodzaju procesów przemysłowych.

Dioksyny – skąd się biorą?

Dioksyny należą do jednego z produktów ubocznych procesów przemysłowych. Najczęściej są wytwarzane podczas:

  • Spalania drewna
  • Spalania paliwa płynnego oraz stałego
  • Spalania odpadów przyszpitalnych
  • Spalania odpadów komercyjnych
  • Spalania zwłok w krematoriach
  • Pożarów lasów
  • Awarii w fabrykach chemicznych
  • Spalania wyrobów gumowych
  • Bielenia chlorem miazgi papierowej, na przykład przy produkcji pampersów czy podpasek
  • Produkcji farb
  • Produkcji niektórych nawozów do roślin
  • Produkcji środków czyszczących
  • Przetwarzania tworzyw sztucznych, metalowego złomu oraz szkła
  • Grillowania lub smażenia na zbyt dużym ogniu

Dioksyny uwalniane do środowiska łączą się z innymi substancjami chemicznymi lub tłuszczami, przez co przedłuża się czas ich rozkładu. Zazwyczaj trwa on od 10 do 15 lat.

Dioksyny – jak przenikają do ludzkiego organizmu?

Najwięcej dioksyn trafia do naszego organizmu przez spożycie zatrutego pokarmu. Jedynie 5% substancji dociera do nas przez drogę oddechową.

Najczęściej dioksyny pojawiają się w paszy dla zwierząt, do której dodano stare oleje. Istnieją również przypadki, kiedy tłuszcze dodawane do paszy są przewożone w źle odkażonych cysternach, w których kiedyś przewożono paliwo. Kiedy zwierzę spożyje taką skażoną paszę, dioksyny zaczynają się kumulować w jego organizmie. Zazwyczaj w organach takich jak nerki czy wątroba, ale także w tkance tłuszczowej. Później zwierzę zostaje zabite, a jego skażone mięso trafia do supermarketów.

Warto jednak wiedzieć, że dioksyny trafiają do organizmu również z pokarmów roślinnych, głównie z roślin, które są pryskane źle przygotowanymi nawozami lub takich, które były uprawiane na zurbanizowanej lub skażonej ziemi.

Dioksyny mogą dostać się do organizmu także przez skórę, na przykład kiedy mamy kontakt z niewłaściwie bielonymi podpaskami czy pampersami dla dzieci.

Dioksyny znajdziemy również w jajach i produktach mlecznych. Wszystko za sprawą tego, że krowy spożywają zatrutą paszę, a później wydalają część substancji w mleku. Podobnie jest z kurami, które przekazują niewielką ilość dioksyn do jaj.

Dioksyny – wpływ na ludzki organizm

Jeżeli nie spożywamy skażonego substancjami pożywienia dość często, nie grozi nam żadne niebezpieczeństwo. Pojawia się ono, gdy dostarczamy niewielkie ilości dioksyn codziennie.

  • Dioksyny często wykrywa się w mleku matki, przez co trafiają do organizmu dziecka. Substancje często okazują się być przyczyną wielu alergii. Przeprowadzono również badania, które dowiodły, że trucizna może przyczyniać się do powstawania nowotworów.
  • Dioksyny zaburzają funkcjonowanie komórek śródbłonka przez co mogą powodować choroby serca i układu naczyniowego.
  • Nadmierne nagromadzenie tych związków w organizmie jest często przyczyną bezpłodności, gdyż obniżają poziom produkcji estrogenu i testosteronu w organizmie.
  • Dioksyny są magazynowane w wątrobie, trzustce oraz nerkach, co prowadzi do uszkodzeń tych organów.
  • Innym negatywnym działaniem dioksyn na ludzki organizm jest obniżenie odporności.
  • Często na skórze twarzy i rąk często pojawia się wysypka. Zazwyczaj ujawnia się ona dopiero po kilka latach.
  • Związki chemiczne mogą opóźnić również rozwój płodu, a także spowodować poważne schorzenia u noworodków. Mogą doprowadzić również do poronień lub przedwczesnych porodów.

Dioksyny rozkładają się w naszym organizmie od 7 do 10 lat, dlatego warto dbać o to, by ograniczyć ich spożywanie.

Dioksyny – jak się przed nimi chronić?

Aby ograniczyć ilość dioksyn w naszym środowisku powinniśmy zadbać o właściwą segregację śmieci. Przede wszystkim nie należy spalać w domowych piecach odpadów przemysłowych oraz nie palić w ognisku odpadów organicznych takich jak liście czy gałęzie. Z kolei, aby pozbyć się części trujących związków chemicznych z mięsa, należy je smażyć lub grillować w temperaturze przekraczającej 280 stopni Celsjusza.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Zdrowie
Gorzki smak w ustach – przyczyny, objawy, leczenie

Zamknij