Dieta w chorobie Hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto
5 (100%) 6 votes

Dopóki otaczające nas środowisko naturalne i żywność będzie coraz bardziej zdegradowane i zanieczyszczone, dopóty będą zgłaszane coraz nowe przypadki zachorowań autoimmunologicznych. Choroba Hashimoto jest przykładem jednym z wielu i choć dotychczas jej rozpoznanie było naprawdę niewielkie, to obecnie temat ten staje się coraz bardziej popularny. Ma to związek z celiakią, inną chorobą z autoagresji, która nieleczona, predestynuje do zachorowania. Sprawdź jak powinna wyglądać dieta w chorobie Hashimoto i dowiedz się więcej o tej chorobie.

Choroba Hashimoto a odporność

Choroba autoimmunologiczna, do której zaliczamy schorzenie Hashimoto rozwija się, gdy układ odpornościowy zaczyna atakować zdrowe komórki organizmu. Diagnoza brzmi strasznie, ponieważ mamy nikłą świadomość tego, co wywołało nasze problemy i przede wszystkim jak im zaradzić. W normalnych warunkach system odpornościowy zwalcza nieprzyjazne patogeny i stany zapalne, by nie dopuścić do naszej choroby. Tłumienie odporności, by nie dopuszczać do dalszego rozwoju choroby jest tylko jednym z wielu wyjść, które niestety nie jest pozbawione skutków ubocznych. Wyobraźmy sobie, że siły obronne trzymamy na wodzy, dzięki czemu nie przypuszczają ataku na zdrowe tkanki, ale tym samym są także wyrozumiałe wobec innych zagrożeń. System odpornościowy nie rozróżni wirusa, grzyba czy bakterii od tarczycy, dlatego wszystkie będzie likwidował mniej skutecznie. Niższa odporność to większa podatność na choroby, częste osłabienie i prawdopodobieństwo kolejnych komplikacji zdrowotnych.

Choroba Hasimoto a dieta

Dieta oczyszczająca, tzw. detox to podejście, które akcentuje potrzebę poprawy naszych sił witalnych, wzmocnienia odporności i jednocześnie zniesienie dolegliwości ze strony tarczycy. Choroby Hashimoto nie można powstrzymać i zostanie ona z nami do końca życia, ale możemy zatrzymać niszczenie komórek tarczycy właśnie dzięki diecie. Zaleca się badania laboratoryjne, które wskażą substancje wzmagające odporność, a następnie skomponowanie diety, suplementów i stylu życia, które zaradzą temu problemowi.

Przyczyny choroby Hashimoto

  • Stres
  • Zatrucie
  • Urazy
  • Złe odżywianie
  • Uwarunkowania genetyczne
  • Toksyny obecne w jedzeniu, kosmetykach, powietrzu, wodzie z kranu, które imitują zachowanie estrogenu w organizmie i powodują zaburzenia endokrynologiczne a w konsekwencji zaburzają gospodarkę hormonalną.
  • Zakażenie Candida, bakteryjne lub wirusowe
  • Ciąża
  • Niedobór jodu i selenu, które należy uzupełniać suplementami diety jodu z selenem

Wszystkie te czynniki powodują uaktywnienie chorób z autoagresji, nie tylko choroby Hashimoto i celiakii, ale także tocznia, stwardnienia rozsianego, RZS, cukrzycy itd.

W ostatnim czasie mamy do czynienia z rosnącą zachorowalnością na niedoczynność tarczycy powodującej wzrost masy ciała. Gdy tarczyca staje się celem ataku autoimmunologicznego wyniki wskazują na niski poziom hormonu, co z kolei może być błędnie odebrane jako niedoczynność. Niski poziom hormonu tarczycy niekiedy zwiastuje chorobę Hashimoto, dlatego nawet po wcześniejszej diagnozie należy upewnić się co do jej słuszności. Nieleczona choroba może przyczynić się do wzrostu wagi ciała i innych wyniszczających objawów, z których wynikają poważne problemy zdrowotne.

Choroba tarczycy

Tarczyca to mały organ w kształcie motyla znajdująca się u nasady szyi wokół jabłka Adama. Jest odpowiedzialna za wytwarzanie kilku hormonów, które wpływają na funkcjonowanie niemal wszystkich komórek i tkanek w ciele. Tarczyca kontroluje przemianę materii, reguluje ciepłotę ciała i wpływa na naszą masę a także siłę mięśni, płodność i ogólne zachowanie witalności. Główne hormony produkowane przez tarczycę to T3 i T4 zbudowane z tyrozyny i jodu. Decyzja o ich uwolnieniu zachodzi w podwzgórzu. Zaburzenia w ich wytwarzaniu prowadzą do szeregu problemów:

  • Brak wrażliwości na hormony
  • Nieefektywność hormonów w komórkach

Objawy choroby Hashimoto

Niska aktywność tarczycy przyczynia się do ogromnej liczby efektów fizjologicznych w całym organizmie. Choroba Hashimoto daje podobne objawy, co niedoczynność i nadczynność, ale niewłaściwie leczona prowadzi do całkowitego zniszczenia narządu. Przeciwciała wystosowane przeciwko tarczycy przypominają inne choroby autoimmunologiczne w tym celiakię, która niszczy kosmki jelitowe odpowiedzialne za wchłanianie pokarmu.

Część diagnozowanych przypadków pokazuje, że choroba może przebiegać bezobjawowo. Choroba dotyka pacjentów w każdym wieku, nawet dzieci. Bardziej narażone wydają się być na nią kobiety i to one częściej chorują na niedoczynność, która może przerodzić się w Hashimoto.

Oto objawy, po których możesz podejrzewać u siebie stan zapalny tarczycy:

Tran Mollers z kwasami Omega wzmacniającymi odporność

Leczenie Hashimoto – leki i sposoby naturalne

Odpowiednia dieta ma na celu zatrzymać stan zapalny i wyrównać poziom hormonów. To najkrótsza droga do wyleczenia, która powinna wspierać leczenie farmakologiczne. Dieta powinna opierać się na podstawowych zasadach:

  • Dużo wysokiej jakości białek i tłuszczów nienasyconych
  • Świeże, ekologiczne warzywa i owoce
  • Orzechy, nasiona, pełne ziarno

Aby zwiększyć siły witalne jedz 5 posiłków dziennie, z tego dwie przekąski. Unikaj żywności wysoko przetworzonej, tzw. pustych kalorii, ubogiej w składniki odżywcze. Białko powinno być podstawą diety, ponieważ niższy poziom hormonu tarczycy upośledza jego wykorzystywanie przez organizm. Najbardziej wskazane jest białko zwierzęce. Dobrym źródłem kwasów omega 3 są spirulina, nasiona Chia, konpie i inne białka roślinne. Nie zapominaj o nich, ponieważ wspierają mózg i dodają witalności. Z witamin największą uwagę zwróćmy na  A, C, E, jod, cynk oraz selen. Dieta w chorobie Hashimoto powinna opierać się na zdrowych, pełnowartościowych produktach.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta
Niedobór witaminy C

Zamknij